«Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
(Από το www.sansimera.gr)
Το vivliolife.gr σήμερα, «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου», παρουσιάζει δύο παιδικά βιβλία από την Ελληνοεκδοτική.

«Ο Σιγανός… Ένα σκιάχτρο με ψυχή!»
Ελένη Μπετεινάκη
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ελληνοεκδοτική


Στη σελίδα μας συχνά έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύει, απαιτεί όχι μόνο ιδιαίτερη προσοχή, μα και ένα τρόπο γραφής και μια έντονη ιστορία που θα «κρατήσει» στις σελίδες του, τους μικρούς και απαιτητικούς αναγνώστες.
Η Ελένη Μπετεινάκη, η οποία είναι νηπιαγωγός, φέρνει στους μικρούς μας αναγνώστες το έργο της, «Ο Σιγανός… Ένα σκιάχτρο με ψυχή!» και το οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι αρκετό, για να γνωρίσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το βιβλίο και να το επιλέξουν, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τον Σιγανό και τα μηνύματα που αυτός δίνει απρόσκοπτα και άπλετα, μέσα από την ιστορία του.
«Ο Σιγανός είναι το σκιάχτρο που ζει στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Σπάνια μιλάει… Μόνη του παρέα ο Ανέστης, ο σπουργίτης, κι ένα βιβλίο ποίησης που το διαβάζει συνεχώς.

Μια νύχτα αποφασίζει να φύγει μακριά. Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, μα πιο πολύ τη θάλασσα.

Το περιβόλι αναστατώνεται στα ξαφνικά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί κινδυνεύουν πια απ’ τον καθένα κι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμη ήταν η δουλειά του Σιγανού…

Όλοι θα μπλεχτούν σε περιπέτειες και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει!

Άραγε ο Σιγανός θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του;

Πώς σκέφτηκαν να δράσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί;

Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, τις “συγγνώμες” και τα “ευχαριστώ” …
Για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη».


Η συγγραφέας, μέσα από την επιστημονική της κατάρτιση και την αγάπη της για τη γραφή και τα παιδιά, δημιούργησε έναν δυνατό και αγαπημένο ήρωα. Τον Σιγανό ένα διαφορετικό σκιάχτρο, έναν μοναχικό ήρωα, που διαβάζει και αγαπά τα βιβλία, που νοιώθει την αδιαφορία και την σχεδόν απαξίωση από τον περίγυρο του, που έχει όνειρα και ανάγκες, που θέλει να γνωρίσει την θάλασσα και τον κόσμο έξω από το μικρό περιβόλι που ζει με τον μοναδικό του φίλο, τον μικρό Ανέστη το σπουργίτι, μακριά από τα λαχανικά και τα φρούτα, που ενώ προσέχει, αγαπά και τα προφυλάσσει από κινδύνους, εκείνα ποτέ δεν του το αναγνωρίζουν, ποτέ δεν του μιλούν. Και το ταξίδι του ξεκινά. Μαζί του μόνο το αγαπημένο του βιβλίο που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Ναι, θα γνωρίσει επιτέλους την θάλασσα, θα αποκτήσει νέες εμπειρίες. Ο ήλιος και το φεγγάρι τον συμβουλεύουν για τους κινδύνους μακριά από το προστατευμένο περιβάλλον τους, για την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, για το που είναι οι ρίζες του.
Θα κινδυνέψει; Θα βρει κι εκείνος κάποιον να τον προστατέψει και να τον βοηθήσει στις δυσκολίες του; Θα φτάσει στην πολυαγαπημένη του θάλασσα; Άραγε θα γυρίσει πίσω; Στο περιβόλι του; στο σπίτι του; Και τα λαχανικά; Πώς περνούν μόνα τους; Χωρίς την προστασία του σκιάχτρου; Από ποιους κινδύνους καταφέρνουν να επιβιώνουν; Πώς θα κάνουν τον Σιγανό να γυρίσει πίσω; Να γυρίσει πίσω ο «φίλος» τους; Πώς θα μπορέσουν να τον ειδοποιήσουν;
Ναι, μια όμορφη προσεγμένη και ευαίσθητη πλοκή, ένα τρυφερό και συνάμα διδακτικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω. Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τους ξεχωριστούς ήρωες που ζωντανεύουν μέσα από την πένα της κ. Μπετεινάκη, θα διδαχθούν για την φυγή από το προστατευμένο περιβάλλον και τους κινδύνους της, την ανάγκη του να ανήκει κάπου ο άνθρωπος, τα όνειρα και πώς αυτά πραγματοποιούνται, την αχαριστία και την ευγνωμοσύνη, την αγάπη για τα βιβλία, τα μαθήματα ζωής, τη φιλία και τόσα άλλα, με τρόπο αβίαστο και αλληγορικό.
Η Εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, εξαιρετική (μα πόσο όμορφη η εικόνα του Σιγανού που κρατά το αληθινό ανθολόγιο!) προσεγμένη, σύγχρονη και απόλυτα υποστηρικτική στο παραμύθι που συνοδεύει.
«Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, τις “συγγνώμες” και τα “ευχαριστώ”.
Για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη
».

«ΕΤΟΙΜΟΣ;»
Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ


Η επιτυχημένη πορεία της Ελληνοεκδοτικής στην παιδική λογοτεχνία είναι γνωστή, ειδικά σε όλους όσοι ασχολούνται με το παιδικό και εφηβικό μυθιστόρημα. Συνεχίζοντας αυτή την εκδοτική πορεία συμπεριέλαβαν στο δυναμικό τους και το έργο του Γιάννη Διακομανώλη με τίτλο «ΕΤΟΙΜΟΣ;» σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά.
Και αυτή είναι η ιστορία μας. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου…
«Ο Οδυσσέας, ένα μικροκαμωμένο και αδύνατο αγόρι με τεράστια στρογγυλά γυαλιά, κάθισε στο παγκάκι του σχολείου.
Στα χέρια του κρατούσε, όπως πάντα, ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων το οποίο σκόπευε να διαβάσει στο διάλειμμα.
Δίπλα του ήρθε και κάθισε ο νέος συμμαθητής του, ο Αχιλλέας “ο γίγας”.
Όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που… έγινε ο σεισμός!»
Και αφού η παρουσίαση μας, απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν το βιβλίο για τα παιδιά, θα αναφερθούμε κατευθείαν στα ουσιώδη στοιχεία του έργου. Άλλωστε και για μας, κάθε βιβλίο είναι ένα αναγνωστικό ταξίδι. Ας το ζήσουμε μαζί με τα παιδιά.

Ο σεισμός είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται αυτό το βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες. Ένα φυσικό φαινόμενο, που όμως μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες αν ο άνθρωπος δεν είναι σωστά προετοιμασμένος τόσο προληπτικά, όσο και κατά την διάρκεια του φαινομένου. Και μπορεί οι ενήλικες να γνωρίζουμε μέτρα προστασίας για μας και τα παιδιά μας, όμως αυτά δεν είναι πάντα δίπλα μας. Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι δεδομένο ότι θα τα προστατέψουν, όμως πρέπει να γνωρίσουν και να μάθουν και τα ίδια τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού, όταν είναι μόνα.
Έτσι το νέο βιβλίο του Γιάννη Διακομανώλη με έναν ξεχωριστό τρόπο, μέσα από ένα παραμύθι, δίνει το καλύτερο μάθημα για το τι πρέπει να κάνει το παιδί όταν ο σεισμός το βρει σε ένα κλειστό χώρο και πιθανόν μοναχό του. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα βήματα που ακολουθούμε πριν, κατά την διάρκεια του σεισμού και αμέσως μόλις το φαινόμενο σταματήσει. Η ενημέρωση από την πολιτεία μέσω του σχολείου, η ευαισθητοποίηση καθενός ξεχωριστά, η σωστή καθοδήγηση, η ψυχραιμία είναι τα στοιχεία που θα μπορέσουν να αποτρέψουν ατυχήματα. Γιατί το μεγαλύτερο μέτρο πρόληψης και προστασίας είναι η γνώση.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του καλοδουλεμένου βιβλίου περνούν ωστόσο και άλλα μηνύματα στα παιδιά, με κυρίαρχο τη Φιλία. Πώς νοιώθει ένα παιδί όταν είναι καινούργιο στο σχολείο, πώς μπορεί να γίνει αποδεκτό από την σχολική κοινότητα και τους συμμαθητές του, πώς ο εκπαιδευτικός μπορεί να συμβάλλει σε αυτό και όχι μόνο.
Η παραστατική και ξεχωριστή εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά που συνοδεύει επάξια το κείμενο, είναι πραγματικά άξια αναφοράς. Όπως και το «Φυλλάδιο» που με έξυπνο και ποιητικό τρόπο δημιούργησε ο συγγραφέας, ώστε να είναι συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που δόθηκαν για τις οδηγίες του σεισμού. Όσο για τα «Φύλλα Εργασίας» που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου και δίνουν την δυνατότητα στο παιδί, στον μαθητή να «δουλέψει» πάνω σε όσα προαναφέραμε, είναι ένα συμπλήρωμα στην αρτιότητα αυτού του βιβλίου.

«Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
.» (Από το www.sansimera.gr)