«Ο επισκέπτης του Χειμώνα», εκδόσεις Γαβριηλίδης είναι το πέμπτο βιβλίο της ποιήτριας και φιλολόγου Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου, που κυκλοφορεί και διατίθεται και στα βιβλιοπωλεία του Αγρινίου.
Πρόκειται για 21 μικρά, συνεκτικά και επίκαιρα καλογραμμένα διηγήματα παρμένα από την καθημερινότητα της ζωής.
Οι δυσχέρειες, οι αποτυχίες αλλά και οι προσπάθειες, οι ελπίδες και τα όνειρα που κάνει κάθε άνθρωπος για μια καλύτερη ζωή αντάξια του ανθρώπου είναι ο χώρος από όπου αντλεί και εμπνέεται τα θέματά της.
Ο πυρήνας των διηγημάτων της είναι συνήθως η οικογένεια σαν ένας θεσμός σταθερός, απαρέγκλιτος και κυρίαρχος, ο οποίος για τη συγγραφέα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για οποιαδήποτε ανέλιξη, επιτυχία και προκοπή.
Όμως, ο θεσμός αυτός – η οικογένεια – δεν περικλείνεται στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, αλλά επεκτείνεται στη γειτονιά, στο χωριό, στην πόλη και αγκαλιάζει την κοινωνία, την εποχή και τις διάφορες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις που τόσο πολύ μας συνταράσσουν και μας πληγώνουν.
Μέσα σε αυτά τα δυσχερή και ενίοτε επώδυνα τοπία της καθημερινής βιοπάλης των ανθρώπων υπάρχει και η καλοσύνη, υπάρχει και η ανθρωπιά, υπάρχει και η ομορφιά σαν εκείνο, το μοναχικό κρινάκι της Παναγίας που ξεφύτρωσε στην άμμο και που ξεφυτρώνει και στην καρδιά μας: «Ένα μόνο πανέμορφο κρινάκι είχε υψώσει το ανάστημά του στην άμμο και σκόρπιζε το άρωμά του σε όλη την περιοχή».
Τα αφηγήματα της Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου συνομολογούνται από ένα λόγο ρέοντα και απερίχυτο, ουσιαστικό και ανεπιτήδευτο, χυμώδη και ευπρεπή κεντημένο συχνά – πυκνά με έξυπνες, λεπτές και τερπνές πινελιές.
«Ο επισκέπτης του Χειμώνα» είναι ένα βιβλίο που σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης γεμίζει τον αναγνώστη με προβληματισμούς και αναζητήσεις.
Ένα βιβλίο όπου οι ήρωές του – άνθρωποι της διπλανής πόρτας – δεν επιζητούν τίποτε άλλο παρά μόνον κατανόηση και δικαιοσύνη, καλοσύνη και ανθρωπιά και που στην προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν υλικά και κυρίως ηθικά και ψυχικά δεν κάνουν εκπτώσεις ουδέ απαρνούνται ούτε και επί ελάχιστον τις ανθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ζωής: τη φιλία, τον έρωτα, την αλληλεγγύη και την ομορφιά της φύσεως.
Ένα βιβλίο ευχάριστο, δροσερό και πλούσιο γεμάτο κίνηση, δράση και ζωή. Ένα βιβλίο που διδάσκει χωρίς διδακτισμούς.
Αλέξανδρος Νικ. Βαρόπουλος
Ποιητής

livitsanou_prosklhsh