Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017

Για τη σειρά και τα βιβλία θα μιλήσουν: Μπάμπης Παπαδημητρίου (Δημοσιογράφος, διευθυντής της σειράς Μικρές Εισαγωγές), Εμμανουέλα Δούση (Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου ”Κλιματική αλλαγή”), Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης (Διεθνολόγος, Διευθυντής Ερευνών ΙΔΙΣ, συγγραφέας του βιβλίου ”Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια”), Αριστείδης Χατζής (Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών ΕΚΠΑ, συγγραφέας του βιβλίου ”Φιλελευθερισμός”).

Η παρουσίαση της σειράς ”Μικρές Εισαγωγές” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στο Public Cafe (Πλ. Συντάγματος).

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Νέα σειρά βιβλίων από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Διευθυντής σειράς ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Η σειρά Μικρές Εισαγωγές αποτελεί το πιο φιλόδοξο εκδοτικό εγχείρημα στα 65 χρόνια ιστορίας των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η νέα συλλογή βιβλίων αναφοράς προσκαλεί Έλληνες (αλλά και ξένους συγγραφείς) από όλους τους τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις μας. Η σειρά απευθύνεται στο πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Σε όσους αναζητούν μια αναλυτική ενημέρωση. Σε όσους δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης. Σε όσους θέλουν απαντήσεις σε κάποιο από τα αναρίθμητα θέματα των οποίων η πολυπλοκότητα της εποχής, του κόσμου και της επιστήμης απαιτεί εμπεριστατωμένη κατανόηση.
Η σειρά Μικρές Εισαγωγές προσφέρει πολλά ζητώντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο από τον σύγχρονο πολυάσχολο αναγνώστη: κάθε τίτλος της δεν ξεπερνά τις 25.000 λέξεις, ώστε να διαβάζεται άνετα ανάμεσα στις κανονικές δραστηριότητες ενός Σαββατοκύριακου. Με εύχρηστο σχήμα 13×20,5, αριθμό σελίδων 96 – 112, φροντισμένη τυπογραφία, αλλά και προσιτή τιμή, η σειρά φιλοδοξεί να γίνει χρήσιμος σύντροφος κάθε φοιτητή, επαγγελματία, στελέχους αλλά και κάθε ενεργού αναγνώστη που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τον κόσμο γύρω του, και δεν έχει πολύ χρόνο να αφιερώσει σε αυτό! Διευθυντής της σειράς Μικρές Εισαγωγές είναι ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο εκδοτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κυκλοφορία 10 – 12 νέων τίτλων κάθε χρόνο και οι πρώτοι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι σε όλα τα βιβλιοπωλεία στο τέλος του Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα οι τρεις πρώτοι τίτλοι της σειράς είναι:

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων


Τα κύματα προσφύγων και μεταναστών δοκιμάζουν την Ευρώπη. Η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη, καθώς και η συνοχή των κρατών και των κοινωνιών, ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμφισβητούνται. Ιδίως όταν οι μεταναστευτικές ροές μεταφράζονται από πολλούς σε απειλή, αφού δεν είναι πάντοτε εύκολο να διακρίνουν οι πολίτες τους έχοντες ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας από τους πραγματικούς κινδύνους. Γιατί είναι τόσοι πολλοί οι πρόσφυγες; Ποια είναι τα συμφέροντα των «παικτών» στη Μέση Ανατολή; Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη;

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ
Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ


Η φιλελεύθερη προσέγγιση στην πολιτική, τις κοινωνικές σχέσεις και την οικονομία, ξεχωρίζει επειδή δίνει προτεραιότητα στην ελεύθερη επιλογή. Οι μεγάλοι φιλελεύθεροι διανοητές, που εμπέδωσαν και διέδωσαν αυτή τη σχολή σκέψης, θέλησαν το άτομο να είναι ελεύθερο όταν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα επιλογής. Η παρούσα εισαγωγή στις αρχές του φιλελευθερισμού παρουσιάζει τις βασικές αρχές και ιδέες: ανοχή, αυτοκτησία, κράτος δικαίου και δικαιώματα, όπως καθοριστικά επηρέασαν τις σύγχρονες συνταγματικές δημοκρατίες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ


Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται με κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών μας, του ίδιου του τρόπου ζωής μας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξ αρχής.

Οι επόμενοι τίτλοι της σειράς που θα εκδοθούν σταδιακά το 2017 είναι οι εξής:
Αθήνα: Οι αρχές του 21ου αιώνα, Νίκος Βατόπουλος
Γυναίκα & Εργασία, Αντιγόνη Λυμπεράκη
Οικονομική Ψυχολογία, Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη
Δημόσιο Χρέος, Μιράντα Ξαφά
Υγεία και Ιατρική Περίθαλψη, Γιάννης Κυριόπουλος
Τράπεζες, Οικονομία & Κρίση, Γιάννης Παπαδογιάννης
Συντάξεις, Πληθυσμός, Οικονομία, Πλάτων Τήνιος
Πολιτική Έρευνα & Κοινή Γνώμη, Νίκος Μαραντζίδης – Γιώργος Σιάκας