ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
δεκαπενταΣΥΛΛΑΒΕΣ Αλήθειες
Μιχαήλ Ι. Καλογιαννάκη

Οι Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Μιχαήλ Ι. Καλογιαννάκης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου με τίτλο “δεκαπενταΣΥΛΛΑΒΕΣ Αλήθειες”, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αίτιον την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 19:00.

Το έργο “δεκαπενταΣΥΛΛΑΒΕΣ Αλήθειες” είναι ένα καλλιτεχνικό εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, μια κληρονομιά ενός πατέρα στο παιδί του, που γράφτηκε για να βρουν διέξοδο έκφρασης κραυγές εσωτερικών αναζητήσεων. Ένα βιβλίο που εμπεριέχει αλήθειες της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων, διαχρονικές, διαπροσωπικές, γραμμένες με συνειρμικό τρόπο σε δίστιχο, με αλληγορίες και συμπυκνωμένες λέξεις με δυνατά υπονοούμενα, που απευθύνονται σε ανθρώπους δεκτικούς να τις λάβουν.


Από το οπισθόφυλλο

Παιδί

Μ’ αγγέλους αν σε σύγκρινα πρώτη θα σ’ είχα βάλει, βασίλισσα μες στην καρδιά και δεν χωράει άλλη.
Αν ο παράδεισος γενεί άνθρωπος και μιλάει, θα ήταν κόρη που μπαμπάς στα μπράτσα του κρατάει!

Ρίζα και αίμα και ψυχή, σπλάχνο, ανάσα, φως μου, δεν έχει ομορφότερο πλάσμα βρεθεί εμπρός μου!
Ίαση μα και φάρμακο, παράδεισος, ψυχή μου, γαλήνη, αγαλλίαση, φως είσαι στη ζωή μου.

Ζω αφού ζεις εσύ, αναπνοή μου δίνει, ένα γλυκό χαμόγελο την κούραση μου σβήνει!
Αν ο Θεός του ουρανού κατέβαινε στη γη μας, παιδί θα ήταν, σίγουρα, το φως μες στη ζωή μας.

Ο συγγραφέας

Ο Μιχάλης Ι. Καλογιαννάκης γεννήθηκε στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης το 1978. Τελείωσε το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κρήτης στα Χανιά με βαθμό άριστα. Πήρε πτυχίο από το Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2012 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ, με ομόφωνη απόφαση της επταμελούς επιτροπής και βαθμό άριστα. Το θέμα της διατριβής του, αλλά και της ερευνητικής του δραστηριότητας, αφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση του κόσμου για τη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα, καθώς και ευρύτερα θέματα βιοηθικής. Εργάζεται στο Υπουργείο Υγείας και είναι αποσπασμένος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ως διοικητικός υπάλληλος.
Είναι παντρεμένος με τη Ρένα Πετσαλάκη και έχει μία κόρη, τη Μαρίζα.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το Μυστικό του Πέτρινου Βιβλίου
Αλεξάνδρεια

Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Ελισάβετ Δελιοπούλου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος με τίτλο “Το Μυστικό του Πέτρινου Βιβλίου”, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Αλεξάνδρειας την Κυριακή 13 Μαΐου στις 20:00.

Ο αναγνώστης ακολουθεί το ταξίδι των πέντε πρωταγωνιστών, οι οποίοι τον συμπαρασύρουν σε μία περιπέτεια ζωής, ώσπου, σαν φέρουν εις πέρας τους άθλους που τους αναλογούν, θα τους οδηγήσει στο μονοπάτι της ευτυχίας. Βαδίζοντάς το, θα ανακαλύψουν κάτι που όλοι ψάχνουμε, αλλά που μόνο τα μάτια της ψυχής μπορούν να δουν, γι’ αυτό και λίγοι καταφέρνουν να το γνωρίσουν. Το Μυστικό της Ζωής!


Από το οπισθόφυλλο

Ένα ταξίδι; Ναι, ένα ταξίδι, που θα κάνουν πέντε φιλαράκια για να ανακαλύψουν τη ζωή και την ομορφιά της. Να νιώσουν το νόημα της φιλίας και να γνωρίσουν τη δύναμη της αγάπης και τη μαγεία του έρωτα. Θα πρέπει να περάσουν, όμως, τις Συμπληγάδες του Μυστηρίου για να καταφέρουν να φτάσουν ως το τέλος.
Ποια είναι η δύναμη που οδηγεί τα βήματά τους;
Ποιος κινεί τα νήματα της δικής τους ιστορίας;
Κανείς δεν γνωρίζει. Θα πρέπει να γνωρίσουν το άγνωστο για να αγγίξουν στην αλήθεια. Να ακροβατήσουν μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, χωρίς να χάσουν τη λογική τους.
Και θα τα καταφέρουν!
Θα φέρουν γύρα όλη τη γη. Θα γοητευτούν από νεράιδες και θα τα βάλουν με θηρία. Θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους και θα ματώσουν από τον πόνο και την πίκρα, για να μπορέσουν να γευτούν τη γλύκα της χαράς.
Και σαν φέρουν εις πέρας τους άθλους που τους αναλογούν, θα βρεθούν στο μονοπάτι της ευτυχίας. Βαδίζοντάς το, θα ανακαλύψουν κάτι που όλοι ψάχνουμε, αλλά που μόνο τα μάτια της ψυχής μπορούν να δουν, γι’ αυτό και λίγοι καταφέρνουν να το γνωρίσουν. Το Μυστικό της Ζωής!

Η συγγραφέας

Η Ελισάβετ (Βέτα) Δελιοπούλου είναι κάτοικος Κυψέλης Ημαθίας, παντρεμένη, με τρία παιδιά. Τελείωσε Σχολή Λογιστικής κι εργάστηκε σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες ως εργάτρια, πωλήτρια και υπάλληλος γραφείου.
Ασχολείται με τη λαογραφία και τους παραδοσιακούς χορούς. Έχει γράψει πολλά θεατρικά για λογαριασμό πολιτιστικών συλλόγων, αποκλειστικά στη ντοπιολαλιά του τόπου της (του Ρουμλουκιού).
Αρθρογραφεί ως «Μαμά Βέτα» στη Διαδικτυακή Πύλη «Αλεξάνδρεια-Γιδάς», για θέματα που αφορούν την Ελληνίδα μάνα και γυναίκα. Στην ίδια Διαδικτυακή Πύλη έχει αναρτήσει μία σειρά επεισοδίων με τίτλο «Η Λισσάβου απ’ του Ρουμλούκ’», που πραγματεύονται την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το διάβασμα, το οποίο λατρεύει.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Αρχαία Ελληνική Λύρα – Μέθοδος Εκμάθησης
(Ίδρυμα Θεοχαράκη, Πέμπτη 10 Μαΐου, 20.30)

«Η Αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας»

Καλωσορίστε την αρχαία ελληνική επτάχορδη λύρα στην εποχή μας!

Οι Εκδόσεις iWrite και ο μουσικός Δρ. Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζουν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το νέο βιβλίο “Αρχαία Ελληνική Λύρα – Μέθοδος Εκμάθησης”, με ένα ρεσιτάλ, την Πέμπτη 10 Μαΐου και ώρα 20.30, στο ίδρυμα Θεοχαράκη.

Ύστερα από δεκαετίες μελέτης της αρχαίας ελληνικής μουσικής και οκτώ χρόνια καθημερινής και πολύωρης μελέτης πάνω σε μια επτάχορδη αρχαία λύρα ο Νίκος Ξανθούλης κατέγραψε την πορεία της μουσικής του αναζήτησης, με στόχο να το μοιραστεί με οποιονδήποτε αποφασίσει να ασχοληθεί με το πιο ελληνικό από τα ελληνικά όργανα.

Η προσέγγιση της τεχνικής της λύρας έγινε μέσα από τις αγγειογραφίες και την αρχαία θεωρία, αλλά κυρίως μέσα από την ίδια τη φύση οργάνου. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τις δυνατότητες ενός οργάνου αν αυτό δεν μελετηθεί από έναν επαγγελματία μουσικό επί πολλές ώρες, πολλές ημέρες, πολλούς μήνες, πολλά χρόνια και τελικά επί πολλές γενιές. Κοιτάξτε το βιολί. Οι τεχνικές δυνατότητες του ίδιου οργάνου από τους επαγγελματίες μουσικούς του 17ου αιώνα δεν ήταν ίδιες με αυτές που αναδεικνύει ο επαγγελματίας βιολονίστας του 21ου αιώνα.

Από το 2012, που ο Ν. Ξανθούλης παρουσίασε τις σκέψεις του για μια πρακτική μουσική αναζήτηση των δυνατοτήτων της αρχαίας λύρας στο διεθνές συνέδριο της MOISA στο Salerno και με την ενθουσιώδη αποδοχή αυτού του τρόπου έρευνας από τον M.L. West, πολύς δρόμος διανύθηκε και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Η αρχαία επτάχορδη λύρα είναι πια ένα όργανο ισότιμο με τα σύγχρονα όργανα. Συνδιαλέγεται με μια συμφωνική ορχήστρα, παίζει σολιστικά έργα, συνοδεύει την αφήγηση και το τραγούδι. Συντροφεύει τη μοναξιά, την πίκρα ή τη χαρά ενός ανθρώπου όπως ακριβώς περιγράφει ο Όμηρος για τον Αχιλλέα, όταν ο μυθικός ήρωας παίζει την χρυσοποίκιλτη λύρα του. Συνομιλεί, όμως, και με το σήμερα.

Καλωσορίστε την αρχαία ελληνική επτάχορδη λύρα στην εποχή μας. Είναι και αυτή σύγχρονη!

Από το οπισθόφυλλο

«Ουδέν γαρ όφελος απορρήτου, φασί,
και αφανούς της μουσικής

«Σε τίποτα δεν ωφελεί, λένε, η μουσική,
αν μένει μυστική και κρυμμένη

Λουκιανός

Η λύρα, και κυρίως η επτάχορδη, υπήρξε το «εθνικό» όργανο των αρχαίων Ελλήνων για πάνω από μία χιλιετία. (8ος π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.). Η συγκεκριμένη μέθοδος εκμάθησης αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας βασίστηκε: στη χρήση ενός πιστά ανακατασκευασμένου οργάνου, στη μελέτη των πάσης φύσεως αρχαιολογικών και φιλολογικών πηγών, κυρίως όμως, στην εμπειρία του επαγγελματία μουσικού με βάση την οποία αναδείχθηκαν αφενός ο ήχος αφετέρου οι τεχνικές και ερμηνευτικές δυνατότητες της λύρας.

Ο συγγραφέας

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και καθηγητής σύνθεσης και ανωτέρων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών.

Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ραντεβού Όταν Ζήσεις
Βιβλιοπωλείο Νέστωρ Κατερίνη

Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Γιούλια Πομπόρτση – Μπάκουλη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου αισθηματικού/κοινωνικού μυθιστορήματος με τίτλο “Ραντεβού Όταν Ζήσεις”, στο Βιβλιοπωλείο Νέστωρ (Κατερίνη) την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 20:30.

Η Μάγια, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας µας, βυθισµένη στην άβυσσο της απογοήτευσης, ενδεδυµένη τα ρακένδυτα ιµάτια της απόρριψης στήνει έναν πολεµικό ερωτικό χορό µε τέσσερις άνδρες. Οι αιώνιοι αντίπαλοι, ο έρωτας και ο θάνατος, µελοποιούν το φως και το σκοτάδι. Το Μονπελιέ, το Απαλάχιο µονοπάτι, το Λονδίνο και η πόλη της τραγικής Ιουλιέτας, η Βερόνα, γίνονται το σκηνικό των ερωτικών της περιπλανήσεων.


Από το οπισθόφυλλο

Προδοσία

Το δηλητηριώδες βέλος που ξέρει να ξεσκίζει τον µανδύα του καθωσπρεπισµού και της επιφανειακής γαλήνης, αποκαλύπτοντας στον θύτη και στο θύµα το θηρίο που κρύβει κάθε ψυχή µέσα της.

Η Μάγια, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας µας, βυθισµένη στην άβυσσο της απογοήτευσης, ενδεδυµένη τα ρακένδυτα ιµάτια της απόρριψης στήνει έναν πολεµικό ερωτικό χορό µε τέσσερις άνδρες. Οι αιώνιοι αντίπαλοι, ο έρωτας και ο θάνατος, µελοποιούν το φως και το σκοτάδι. Τελικά µέσα από όλες αυτές τις σχέσεις η Μάγια αναζητά τον έρωτα ή τη γνώση και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση; Υπάρχει το εµείς, όταν το εγώ είναι µια άµορφη µάζα που επιθυµεί διακαώς να χρεώσει σε κάποιον άλλον την απροσδιόριστη παρουσία του;

Το Μονπελιέ, το Απαλάχιο µονοπάτι, το Λονδίνο και η πόλη της τραγικής Ιουλιέτας, η Βερόνα, γίνονται το σκηνικό των ερωτικών της περιπλανήσεων.
Αγωνίζεται πεισµατικά να ολοκληρώσει το σχέδιό της, αγνοώντας ότι η πορεία προς το φως έχει πάντα οδηγό τον φύλακα Άγγελο…

Η συγγραφέας

Η Γιούλια Ποµπόρτση – Μπάκουλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Α.Π.Θ. και εργάζεται ως Μελετητής Δηµοσίων και Ιδιωτικών Έργων. Έχει πτυχίο Mind Control. Για πέντε χρόνια παρακολούθησε επιλεκτικά Γιόγκα. Η παρακολούθηση Σεµιναρίων Αυτογνωσίας, Αριθµολογίας και NLP της πρόσφερε τα κοµµάτια γνώσης που χρειαζόταν, ώστε να µπορεί να χαρτογραφεί µε µεγαλύτερη ασφάλεια τις ανθρώπινες ψυχές. Η ενασχόλησή της µε την προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων, σε επίπεδο ψυχικής επαφής, ανήκει στο χώρο των ιδιαιτέρων ενδιαφερόντων της. Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ».

Το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της «Όταν οι αριθµοί φωτίζουν την καρδιά», µία έρευνα που αποδεικνύει την καταλυτική δύναµη της ενέργειας των αριθµών στις ανθρώπινες σχέσεις, βασισµένο στην Αριθµοσοφία του Πυθαγόρα. Από το 2012 ασχολείται µε την ποίηση. Η πρώτη της ποιητική συλλογή περιλαµβάνει και το βραβευµένο ποίηµα «ΤΑ ΕΠΤΑ ΠΕΠΛΑ».Ποιήµατά της υπάρχουν σε Ανθολόγια της Αµφικτιονίας Ελληνισµού. Το 2016 ξεκίνησε µαθήµατα Θεάτρου στο θεατρικό εργαστήρι της Μαρίας Μπαλτατζή, «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ».

Είναι παντρεµένη µε τον Μιλτιάδη Μπάκουλη και έχει δυο γιους. Τον Γιώργο είκοσι πέντε ετών και το Ραφαήλ –Σέργιο δεκαπέντε. Επίσης είναι κόρη της ποιήτριας Αικατερίνης Ποµπόρτση.