Παρουσίαση 08/02/20 (Τρίκαλα): Το “Προπολεμικό Ρεμπέτικο” του Ευάγγελου Πετρινιώτη στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το “Προπολεμικό Ρεμπέτικο” στο Μουσείο Τσιτσάνη
Ευάγγελος Πετρινιώτης
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, Τρίκαλα

Η Οργανοποιία Αναστάσιος – Luthieros Music Instruments, ο Οργανισμός Πολιτισμού SEIKILO, οι εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Ευάγγελος Πετρινιώτης σας παρουσιάζουν το νέο του βιβλίο με τίτλο “Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ.Βαμβακάρης, Α.Δελιάς, Γ.Μπάτης”.

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσει η Δέσποινα Ψαθά (μουσικολόγος).

Θα ακολουθήσει μικρή συναυλία.


Από το οπισθόφυλλο

ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ ’30 και στον Πειραιά μεσουρανεί η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Οι μάγκες της εποχής ακούνε το σχήμα που ανέδειξε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο και οι τεκέδες μοιάζουν με χώρους λατρείας του μπουζουκιού. Μέλη του σχήματος είναι οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής. Το προπολεμικό έργο των τριών πρώτων προσώπων αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει, αρχικά, τον τρόπο ζωής της εποχής και θα μυηθεί στο ρεμπέτικο ιδίωμα. Έπειτα, ακολουθούν ξεχωριστά κεφάλαια για τον κάθε συνθέτη, στα οποία εμπεριέχονται βιογραφικά στοιχεία, κατάλογοι των συνθέσεών τους, καταγραφή και ανάλυση επιλεγμένων τραγουδιών και τα χαρακτηριστικά του έργου τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λεπτομερή καταγραφή της μελωδίας του μπουζουκιού (ή του μπαγλαμά στην περίπτωση του Μπάτη) και στη σε βάθος μουσικολογική και στιχουργική ανάλυση των τραγουδιών, με ειδική αναφορά στον τρόπο παιξίματος, τα ντουζένια και την ερμηνευτική-εκτελεστική τεχνική. Τέλος, παρατίθεται η συγκριτική μελέτη των τριών και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο συγγραφέας

Ο Ευάγγελος Πετρινιώτης γεννήθηκε το 1991 στην Καρδίτσα. Οι πρώτες του μουσικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και έπειτα στο Ωδείο Αρίων (Καρδίτσα), απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης αντίστοιχα. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου περάτωσε τις σπουδές του με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην ερμηνεία και εκτέλεση του τρίχορδου μπουζουκιού. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Χρώματα».

Από το 2017 εργάζεται ως καθηγητής τρίχορδου μπουζουκιού σε μουσικά σχολεία και εμφανίζεται σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές.

Παρουσίαση 08/02/20 (Γουμένισσα): Βεν, Οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας – Γιώργος Λυμπέρης

Βεν, Οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας
Γιώργος Λυμπέρης
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, Γουμένισσα

Ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Γιώργος Λυμπέρης, σας παρουσιάζουν το νέο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Βεν. Οι περιπέτειες μιας θαρραλέας πάπιας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα η Μαρία Κεχαγιά (Εκπαιδευτικός) και η Μαρία Στέλλα Ράφτη (Mέλος Συλλόγου Γονέων). Παίζει μουσική ο Παναγιώτης Κουσιδώνης (Mουσικός). Δράσεις θεατρικού παιχνιδιού από τον συγγραφέα.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μας.


Από το οπισθόφυλλο

Ποιος δεν αναζητά την αληθινή φιλία, την ασφάλεια, την οικογενειακή θαλπωρή; Ο Βεν, το μικρό παπί, που έχασε την οικογένειά του πολύ νωρίς, θα αναγκαστεί στην αρχή να περιπλανηθεί και να έρθει αντιμέτωπος με κινδύνους, αποκτώντας όμως μοναδικές εμπειρίες. Σε αυτή την περιπλάνηση θα γνωριστεί με αρκούδες, με ανθρώπους, με μια κουκουβάγια, με την πολυλογού Γκρέτα, θα συναντήσει ακόμα και τους… γίγαντες της Πράσινης Κοιλάδας! Από όλα κάτι κερδίζει και δημιουργεί φιλίες, που είναι αυτό που τόσο ποθεί. Όμως, δεν θέλει τίποτα στη ζωή του να είναι δεδομένο. Κι όταν, επιτέλους, ξαναβρεί τους όμοιούς του; Θα σταματήσει την πορεία του; Ή θα κάνει άλλη επιλογή;

Ας ακολουθήσουμε το θαρραλέο και τρυφερό αυτό πλάσμα στο μοναχικό ταξίδι του προς την κατάκτηση της αληθινής φιλίας και της αυτογνωσίας. Ας ακούσουμε τα σοφά λόγια της κουκουβάγιας: «Καμιά φορά, αυτό που βλέπεις μπροστά σου, μπορεί και να σε παραπλανήσει». Ας σκεφτούμε τι είναι σημαντικό για εμάς και τι θα κάναμε εμείς αν βρισκόμασταν στη θέση του Βεν…


Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Λυμπέρης μεγάλωσε στο Πολύκαστρο του Ν.Κιλκίς. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο «Θέατρο και Εκπαίδευση» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2010 έχει δουλέψει ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής σε δημόσια σχολεία και παράλληλα ως εκπαιδευτής ενηλίκων. Συγγραφικά έχει συστηθεί στο κοινό με θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες.