Παρουσίαση 02/03/18 (Θεσσαλονίκη): Οι Νεράιδες του Πόντου (Αγγελική Παμπουκίδου)

(Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 19:00)

Οι Εκδόσεις Πηγή και η συγγραφέας Αγγελική Παμπουκίδου σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος με τίτλο “Οι Νεράιδες του Πόντου”, στον χώρο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 19.00.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα αφιερωμένο στις χαμένες πατρίδες, μέσα από την προσπάθεια της πρωταγωνίστριας, Χρυσής, να συλλέξει μαρτυρίες των εκδιωγμένων συγγενών της από τον Πόντο, ώστε να διασώσει την ιστορία τους.

Από το οπισθόφυλλο

Η Χρυσή, μια δυναμική σύγχρονη γυναίκα, νιώθει έτοιμη μετά από αρκετά χρόνια προβληματισμού και διλημμάτων, να εκπληρώσει το χρέος της απέναντι στη γιαγιά της Χρυσούλα, να διασώσει την ιστορία της. Αποφασίζει λοιπόν να γράψει ένα βιβλίο με τις ζωντανές μαρτυρίες της γιαγιάς και των συγγενών της, από τους διωγμούς που υπέστησαν στη γενέθλια γη τους, το μαρτυρικό Πόντο.

Ποιο γεγονός όμως στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει η Χρυσή τη συγγραφή του βιβλίου τη δεδομένη στιγμή;

Τι είναι αυτό που κάνει ακόμη πιο ιερή αυτή της την απόφαση;

Το ταξίδι ξεκινάει συντροφιά με τις νεράιδες…

Η συγγραφέας

Η Αγγελική Παμπουκίδου γεννήθηκε στο Minden της Γερμανίας, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στις φιλόξενες γειτονιές της Κάτω Τούμπας. Η ιδιαίτερη αδυναμία της στην ελληνική παράδοση αναπτύχθηκε μέσα από τις επισκέψεις στα χωριά καταγωγής της, την Κορυφή του Κιλκίς (όπου είχαν εγκατασταθεί το ’23 οι πρόσφυγες παππούδες της από τη Χερίανα του Πόντου) και το Ξινονέρι της Καρδίτσας.
Σπούδασε Φιλολογία στο Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Γλωσσολογία και μιλάει 3 ξένες γλώσσες.

Από το 1996 εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ από το 2011 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια. Το 1992 έγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Εδώ Ελλάδα», ενώ το 1995 έγραψε την ηθογραφική κωμωδία «Το πάντρεμα» στην ποντιακή διάλεκτο, έργο το οποίο ανέβασε με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε μέλος και υπεύθυνη του θεατρικού τμήματος.

Από το 2003 δραστηριοποιείται και στο χώρο της στιχουργικής, στην ποντιακή δισκογραφία, με κορυφαίες τις δύο δισκογραφικές δουλειές «Ας σ’ ουρανού το κρενίν» και «Μεταξοζύγιστον».
Είναι παντρεμένη με το μουσικό Θοδωρή Κοτίδη, που «υπηρετεί» την ποντιακή μούσα τα τελευταία 25 χρόνια με τη λύρα και την ερμηνεία του. Έχουν αποκτήσει μαζί τρεις κόρες κι έναν γιο και ζουν τα τελευταία χρόνια στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης.

Παρουσίαση 05/03/18 (Θεσσαλονίκη): Το Τρεχαντήρι (Νίκος Κακαγιάς)

Το Τρεχαντήρι
(Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 19:00)

Οι Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας Νίκος Κακαγιάς σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του κοινωνικού μυθιστορήματος με τίτλο “Το Τρεχαντήρι”, στο καφέ Θέα/tro (άνωθεν του Βασιλικού Θεάτρου), τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 19.00.

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία δύο οικογενειών που ξεκινάει τον Νοέμβρη του ’62, σε μια θάλασσα που λυσσομανά, με την πλοκή να εκτυλίσσεται καταιγιστικά μέσα στις ιδιαίτερες πολιτικοοικονομικές συνθήκες της εποχής.


Από το οπισθόφυλλο

Νοέμβρης του ’62 και σε μια θάλασσα που λυσσομανά, σφραγίζεται μια φιλία που σηματοδοτεί την αρχή του αόρατου νήματος που συνδέει τις ζωές δύο οικογενειών.

Ο έρωτας, πυρπολητής και ανυπέρβλητος, ανατρέπει κοινωνικές συμβάσεις, εσωτερικές αντιστάσεις και αρχές, έτσι αναδεικνύεται σε αυτό που πραγματικά είναι: καταλύτης που ρυθμίζει, όπως αυτός ορίζει, τη ρότα των γεγονότων.
Οι άνθρωποι ανήμποροι, αφήνονται να παρασυρθούν στον στρόβιλο της ροής του χρόνου, για να διαπιστώσουν στο τέλος το μέγεθος των αυταπατών που έτρεφαν για τις επιλογές, τις προσδοκίες και τις επενδύσεις των συναισθημάτων τους, μέσα στο ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες της εποχής τους.

Οι ήρωες συνθλίβονται στη μέγγενη της συμβατικότητας, ελπίζοντας στη λυτρωτική ισχύ του πανδαμάτορος χρόνου, αγνοώντας πως η ειμαρμένη έχει χαράξει τη δική της διαστροφική εκδοχή, εκδικούμενη χαιρέκακα την αδυναμία των ανθρώπων να αντιληφθούν την παντελή έλλειψη προβλεψιμότητας στην οικοδόμηση της ζωής τους.

Ο συγγραφέας

Ο Νίκος Κακαγιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλη του 1955 και μεγάλωσε στο Κορδελιό. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1980. Πήρε ειδικότητα Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής και ασχολήθηκε με τη Διαβητολογία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Υπηρέτησε στο δημόσιο σύστημα υγείας στην Α΄θμια φροντίδα, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε μετά από 34 έτη.

Η συγγραφή αποτελούσε ανέκαθεν για τον ίδιο προσωπική καταφυγή. Η μοναδική φορά που κάποιες σκέψεις του εκτέθηκαν δημόσια, ήταν στον 4ο διαγωνισμό διηγήματος του blog «Ο τόπος μου», με το διήγημά του, «Η βροχή», να αποσπά το δεύτερο βραβείο. Ζει κι εργάζεται στη Μεθώνη Πιερίας τα τελευταία 15 χρόνια.