«ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ

ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στο κεντρικό αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του πρύτανη καθηγητή κ. Αθ. Καραμπίνη έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, επισκέπτη Καθηγητή της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, με θέμα: “Θράκη: το Επόμενο Βήμα…” Εκδόσεις Μίνωας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, όπως και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κ. Α. Δημοσχάκης.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής της Παντείου κ. Αγγ. Συρίγος και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Μ. Κοττάκης.

Και οι δύο ανέδειξαν την ανάλυση και τα επιχειρήματα του βιβλίου για τη μειονοτική πολιτική στη Θράκη, τη σημασία της περιοχής για την Ελλάδα, τη δυσκολία και την κρισιμότητα της σημερινής συγκυρίας, το σημαντικό ρόλο του συγγραφέα ως πολιτικού αλλά και τη δικαίωση του, όσον αφορά κάποιες προβλέψεις και ανησυχίες που έγκαιρα είχε διατυπώσει για την περιοχή και δικαιώθηκαν πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου.

Ο εκδότης του Εκδόσεων Μίνωας κ. Γ. Κωνστανταρόπουλος υπογράμμισε την σημασία και την μεγάλη απήχηση που βρίσκει μέχρι στιγμής το βιβλίο, που εξάντλησε ήδη την πρώτη έκδοση του και την απόφαση να μεταφραστεί στα αγγλικά και να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Τέλος ο συγγραφέας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση που βρήκε από όλα σχεδόν τα κόμματα στην πρόταση του για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, τονίζοντας ότι “Η Θράκη είναι ο νωτιαίος μυελός της Ελλάδας. Ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε διεθνείς πρωταγωνιστικούς ρόλους ή θα κληροδοτήσει στην επόμενη γενιά το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει εγκαίρως Αφύπνιση, Εθνική Συνεννόηση, Τόλμη, Σχέδιο και Αποτελεσματικότητα…”

stylianidis-photo1 stylianidis-photo2
stylianidis-photo3 stylianidis-photo4

Σημαντικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που πιστοποιούν και την επιτυχία της ήταν:

1. Η κοινή παρουσία του Ορθόδοξου Μητροπολίτη, του Μουφτή και του επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στην περιοχή, που αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη και η συνεργασία των διαφορετικών θρησκειών στην περιοχή είναι πλούτος και δύναμη.

2. Η συμμετοχή όλων των αρχών και των φορέων και κυρίως στελεχών από όλους τους πολιτικούς χώρους, που αποδεικνύει την διάθεση για διακομματική συνεργασία και υπερκομματική συνεννόηση στα θέματα της περιοχής.

3. Η πάνδημη συμμετοχή του κόσμου της Ροδόπης, Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΔΠΘ που ξεπέρασε τα χίλια άτομα, συγκέντρωση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τόσο της περιοχής όσο και της εποχής.

Η βραδιά έκλεισε πανηγυρικά με την εξαιρετική παρουσία του καταξιωμένου συνθέτη, δημιουργού και ερμηνευτή από την Κύπρο Μιχάλη Χατζηγιάννη, που σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τραγούδησε γνωστά κομμάτια από την Κύπρο και τη Θράκη, ενώνοντας τα δύο άκρα του Ελληνισμού.»