ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Την Τρίτη 31 Μαΐου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα διοργανώνουν παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Μπότση με τίτλο «Ο κλέφτης των μυστικών». Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία, που οι πρωταγωνιστές αναγκάζονται να εξελιχθούν και να αλλάξουν μέσα από ακραία γεγονότα και να διαπιστώσουν ότι, για να ξεπεράσουν τα εξωτερικά τους όρια, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν και να υπερβούν τα εσωτερικά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3MIX4na
Link βιβλίου: https://bit.ly/3OpiF5W

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στον Κλέφτη των μυστικών, άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, σχέσεις αγάπης δοκιμάζονται, μεγάλοι έρωτες γεννιούνται και μια απρόβλεπτη οικογένεια δημιουργείται μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο, ακραία επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο για όλους. Ο κλέφτης των μυστικών καταγράφει με σύγχρονη ματιά την ταραχώδη Αθήνα του ’44, αλλά και τη Σμύρνη της ανόδου και της καταστροφής, αναμειγνύοντας δεξιοτεχνικά το κινηματογραφικό σασπένς, το ερωτικό μελόδραμα, το ψυχολογικό θρίλερ και την περιπέτεια εποχής. Χτίζοντας έναν μοναδικό κόσμο πλοκής και συναισθημάτων που κορυφώνονται με κομμένη την ανάσα μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε.

Ο εντεκάχρονος Άρης, ορφανός μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά και φιλοξενούμενος μιας Σμυρνιάς στην Πλάκα, αναλαμβάνει, για λογαριασμό του αντιστασιακού θείου του, την πιο επικίνδυνη αποστολή στα χρόνια του Πολέμου. Να αποσπάσει ένα πολύτιμο για την Αντίσταση μυστικό από το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Αθήνα. Σε αυτό το παράτολμο σχέδιο, ο μικρός έχει δύο πλεονεκτήματα:

Μοιάζει αθώος και ακίνδυνος, αφού είναι παιδί, και καταλαβαίνει γερμανικά, πράγμα που αγνοούν οι εχθροί του. Με αυτά τα «όπλα», το αγόρι μπαίνει σε μια απίστευτη περιπέτεια, η οποία συμπαρασύρει όλους τους ανθρώπους γύρω του και αλλάζει ριζικά τη ζωή τους. Ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ευρηματική προσπάθεια του αγοριού να πετύχει τον στόχο του, πέρα από κάθε λογική. Τη σχέση αγάπης με τη γυναίκα που τον φιλοξενεί, η οποία για κάποιο διάστημα αγνοεί τι συμβαίνει στη ζωή του. Και τη βαθιά φιλία του με μια συνομήλική του Εβραία, η οποία έρχεται να μείνει με τους γονείς της στο απέναντι σπίτι. Το κορίτσι συστήνεται ως Σοφία, το αληθινό της όνομα όμως είναι Ρουθ, και είναι η μοναδική από την οικογένειά της που γλιτώνει όταν δέχονται αιφνιδιαστική εισβολή από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, λίγο μετά τη γνωριμία της με τον Άρη. Η Σμυρνιά και ο μικρός κρύβουν τη Ρουθ στο σπίτι τους και καταφέρνουν, με κίνδυνο της ζωής τους, να τη σώσουν από τους διώκτες της που επιμένουν να την αναζητούν. Αυτό δένει τα δύο παιδιά ακόμη περισσότερο, σε μια σχέση που δυναμώνει μέρα με τη μέρα, αφού η μικρή έχει μείνει πια μόνη της, με την τύχη των γονιών της να αγνοείται. Ο κίνδυνος όμως γι’ αυτήν πάντα παραμονεύει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Μπότσης σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και δραματουργία σε Αθήνα και Παρίσι, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ, πολιτιστικές εκπομπές, ταινίες μικρού μήκους και μία τηλεοπτική σειρά. Εργάζεται ως σύμβουλος
σεναρίων για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και είναι στέλεχος τηλεοπτικών σταθμών και εταιρειών παραγωγής στον τομέα της μυθοπλασίας. Συνεργάστηκε με την Άννα Αδριανού στα σενάρια έξι τηλεοπτικών σειρών και στις διασκευές δύο θεατρικών έργων. Ο κλέφτης των μυστικών είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.