|«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» | «ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑ» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 18:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση,

διοργανώνουν παρουσίαση των Συλλογικών τόμων με επιμέλεια του Νικόλαου Ζαχαριά, με τίτλους

«Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες» και «Αρχαιομετρία: Απόλυτες χρονολογήσεις και

αναλύσεις».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο

Πολιτισμού

Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών

Αγαθών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής

Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής

Δρ Βασίλης Κυλίκογλου

Νένα Γαλανίδου-Ματρώζου, Καθηγήτρια

Σταύρος Βλίζος, Αναπληρωτής καθηγητής

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σταύρος Μπένος, π. Υπουργός Πολιτισμού, Πρόεδρος Σωματείου

ΔΙΑΖΩΜΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24, και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΑΣ

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3xQnhL5

Link βιβλίων: https://bit.ly/3Zo0xOv & https://bit.ly/3xOzmAC

Λίγα λόγια για κάθε βιβλίο

Αρχαιομετρία: Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις

Το συλλογικό αυτό έργο των 15 κεφαλαίων καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα στη βιβλιογραφία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα στη θεματική της Αρχαιομετρίας, δηλαδή των εφαρμογών των θετικών επιστημών στη μελέτη των υλικών καταλοίπων της ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας. Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόλυτης χρονολόγησης και οι τεχνικές για την μελέτη της τεχνολογίας, σύστασης και προέλευσης όλου του φάσματος των υλικών και τέχνεργων, όπως κεραμικά, ιζήματα, γυαλιά, μέταλλα, λιθοτεχνίες, λίθοι, κονιάματα, οργανικά υλικά και χρωστικές. Συγγραφείς των κεφαλαίων είναι αναγνωρισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, με πολυετή εργαστηριακή εμπειρία, μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν αρχαιολογικά και πολιτισμικά υλικά. Τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς συγγράφοντας και μέρος των κεφαλαίων, με την συμμετοχή των Καθ. Γ. Φακορέλλη, Επίκ. Καθ. Ν. Λάσκαρη, Δρ Α. Οικονόμου, Δρ Ν. Νεράντζη, Δρ Κ. Θεοδωρακοπούλου, Δρ Μ. Παπαγεωργίου, Δρ Ε. Παλαμάρα και Δρ Γ. Μαστροθεόδωρου.

Πολιτιστική Κληρονομιά και νέες τεχνολογίες

Το συλλογικό αυτό έργο των αποτυπώνει τον θαυμαστό νέο κόσμο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τους ανοικτούς ορίζοντες, αφού εφορμώντας από το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα και ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί καινούργιες εφαρμογές και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πληρέστερη διαχείριση και προβολή του πολιτισμού. Κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν τα συστήματα G.I.S., η τηλεπισκόπηση, οι αποτυπώσεις αντικειμένων και χώρων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και οι εφαρμογές διαδικτύου, με την συνδρομή της μουσειολογίας και εντός του θεωρητικού και εφαρμοσμένου πλαισίου της πολιτιστικής διαχείρισης. Τον συντονισμό και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς, συνδράμοντας στην συγγραφή των περιεχομένων, μαζί με την Επίκ. Καθ. Μ. Κουρή, τον Δρ. Γ.Μαλαπέρδα και την Δρ. Β. Παναγιωτίδη. Το σύνολο της συγγραφικής ομάδας προέρχεται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου η Πολιτισμική Διαχείριση και οι Νέες Τεχνολογίες, μέσω του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, αποτελούν καίρια συστατικά στοιχεία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κατευθύνσεων και της έρευνας του Τμήματος.