Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ, Αλέξ, με το οποίο ο συγγραφέας καθιερώθηκε στην αστυνομική λογοτεχνία.

Ποιος γνωρίζει πραγματικά την Αλέξ;
Είναι όμορφη. Προκλητική.
Για ποιο λόγο την απήγαγαν, την κράτησαν έγκλειστη
και μετέτρεψαν τη ζωή της σε κόλαση;

Όταν ο αστυνόμος Βεροβέν ανακαλύπτει επιτέλους τη φυλακή της, η Αλέξ έχει εξαφανιστεί. Η Αλέξ είναι πιο έξυπνη από τον απαγωγέα της. Η Αλέξ, που δεν συγχωρεί τίποτα, που δεν ξεχνά τίποτα, και κανέναν. Ποια είναι η πραγματική της ιστορία; Θύτης ή θύμα;

Ο Πιερ Λεμέτρ ξετυλίγει με μαεστρία το αδράχτι της ατμοσφαιρικής αγωνίας και χειρίζεται επιδέξια τους κώδικες του νουάρ μυθιστορήματος: κλιμάκωση της έντασης σε κάθε σελίδα, ανατροπή των βεβαιοτήτων, καταιγιστική πλοκή και απρόβλεπτο φινάλε.

Βιβλίο της χρονιάς σύμφωνα με τους Financial Times, πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Έχει βραβευθεί ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα
με το CWA International Dagger 2013.

Ο Πιερ Λεμέτρ έχει τιμηθεί με το βραβείο Goncourt και διαβάζεται από μισό εκατομμύριο αναγνώστες στον κόσμο.

ΑΛΕΞ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Αποφεύγω να διαβάζω μεταφρασμένη λογοτεχνία, αλλά διάβασα τον Πιερ Λεμέτρ: έναν καταπληκτικό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας».
Stephen King

«Ο Πιερ Λεμέτρ ανεβάζει το είδος του νουάρ σε ένα ύψος σπάνιο για Γάλλο συγγραφέα: εκεί όπου βρίσκεται η κλασική λογοτεχνία».
Le Figaro

«Τολμηρό, λογοτεχνικό, χιτσκοκικό. Ο Πιερ Λεμέτρ είναι δεξιοτέχνης του γαλλικού νουάρ μυθιστορήματος».
Le Monde

«Συναρπαστικό, πρωτότυπο… Γοητεύει τον αναγνώστη με την καταιγιστική του πλοκή και τον ξαφνιάζει με το απρόβλεπτο φινάλε».
The Times
«Θα μπορούσε να γίνει μια υπέροχη ασπρόμαυρη ταινία από τον μεγάλο Φρανσουά Τριφό».
Daily Mail

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

pierlemetr

Ο Πιερ Λεμέτρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1956. Δίδαξε για πολλά χρόνια λογοτεχνία, προτού αποφασίσει να γίνει συγγραφέας. Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, Travail soigne. Ακολούθησαν άλλα έξι μυθιστορήματα στην ίδια κατηγορία, κατατάσσοντάς τον στους πιο καταξιωμένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Γαλλία. Το Αλέξ (2011) αποτελεί ένα από τα τέσσερα μυθιστορήματα του συγγραφέα στα οποία πρωταγωνιστεί ο αστυνομικός Καμίγ Βεροβέν.

Τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για το έργο του, ανάμεσά τους τα βραβεία: Prix du Premier Roman du Festival de Cognac, Prix Le Point du Polar Europeen, Prix des Lecteurs Policier du Livre de Poche.

Το μυθιστόρημά του Καλή αντάμωση εκεί ψηλά (Μίνωας, 2014) διαφέρει από τα προηγούμενα έργα του και εκτυλίσσεται στον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου. Ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 500.000 αντίτυπα και τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.