Το National Geographic Channel και το Cine Doc παρουσιάζουν, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Davis Guggenheim «He Named Me Malala»

Ο Davis Guggenheim, μετά τα πετυχημένα ντοκιμαντέρ «Waiting For Superman» και «AnInconvenient Truth», παρουσιάζει τη Malala, τον πατέρα της Zia και όλη την οικογένεια που έχει αφοσιωθεί στη μάχη για τα δικαιώματα των κοριτσιών παγκοσμίως.

Το ντοκιμαντέρ «He Named Me Malala» είναι ένα βαθύ πορτρέτο της Malala Yousafzai, η οποία τραυματίστηκε όταν οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του σχολικού λεωφορείου στο οποίο επέβαινε με τις φίλες της στο Πακιστάν. Η 15χρονη τότε, η οποία είχε στοχοποιηθεί για την δράση της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών δέχθηκε πυρά στο κεφάλι, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από ακτιβίστρια για την εκπαίδευση στο Πακιστάν, η Malala μετατράπηκε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της εκστρατείας για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο και το Δεκέμβριο του 2014 έγινε η νεότερη υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού, καθώς επίσης είναι συνιδρύτρια του «Ταμείου Malala» (Malala Fund).

http://www.henamedmemalalamovie.com/

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζειστις 5:30 μ.μ.

Τρίτη 8 Μαρτίου2016, 19.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –Αίθ. Νίκος Σκαλκώτας

Περισσότερες πληροφορίες: www.cinedoc.gr

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε, ότι από τις Εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορούν τα βιβλία, Με λένε Μαλάλα, και το Με λένε Μαλάλα (Για παιδιά και για νέους). Πώς ένα κορίτσι υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και άλλαξε τον κόσμο.

Είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τρομοκρατίας, η ιστορία της μάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους. Τα βιβλία που θα µας κάνουν όλους να πιστέψουμε πραγµατικά ότι µπορεί σήμερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο.

09447

Με λένε Μαλάλα

Συγγραφέας: Malala Yousafzai σε συνεργασία με την Christina Lamb

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Κατάγοµαι από µια χώρα που δηµιουργήθηκε τα µεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν µεσηµέρι…

Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση. Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυματουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού. Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύμαστη ιστορία μιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τρομοκρατίας, η ιστορία της μάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά• είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους. Το βιβλίο που θα µας κάνει όλους να πιστέψουμε πραγµατικά ότι µπορεί σήμερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε το 1997 στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η φωνή της ακούστηκε πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο όταν σε ηλικία έντεκα ετών έγραψε στο BBC Urdu για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα έγινε στόχος των Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι επιστρέφοντας σπίτι της µε το σχολικό λεωφορείο. Επέζησε από θαύμα και μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ. Τον Μάρτιο του 2013, μετά από μια εντυπωσιακή ανάρρωση, επέστρεψε στα θρανία, στο Μπέρμιγχαμ αυτή τη φορά, όπου ζει µε την οικογένειά της. Το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού, ενώ την ίδια χρονιά τής απονεμήθηκαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας, το Ambassador of Conscience Award. Στις 12 Ιουλίου 2013, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα έδωσε ομιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου η υποψηφιότητά της για το Νόµπελ Ειρήνης. Το βιβλίο της Με λένε Μαλάλα, που έγραψε σε συνεργασία µε την Κριστίνα Λαµ, απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία το 2013 και μεταφράζεται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου.

Η Κριστίνα Λαµ είναι µία από τις κορυφαίες διεθνείς ανταποκρίτριες στον κόσμο, µε αποστολές στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν από το 1987. Με σπουδές στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, έχει συγγράψει πέντε βιβλία κι έχει κερδίσει πλήθος διεθνών διακρίσεων, συµπεριλαµβανοµένου του Βραβείου Διεθνούς Ανταποκριτή της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και του Βραβείου Μπαγιέ-Καλβαντός, της κορυφαίας διάκρισης για Ευρωπαίους πολεμικούς ανταποκριτές. Σήμερα γράφει στους Sunday Times.

Ποτέ µη συναντάς τους ήρωές σου. Αυτό σου λένε… Κι εγώ συµφώνησα µ’ αυτή την αρχή πολλές φορές. Μέχρι που συνάντησα τη Μαλάλα Γιουσαφζάι. Δεν έχω ποτέ στη ζωή µου νιώσει σε τέτοιο βαθµό το αίσθηµα ότι βρίσκομαι απέναντι στο μεγαλείο του ανθρώπου.
Nathan Filer, The Guardian

Τόσο δυνατό και σηµαντικό… Τελειώνοντάς το, νιώθεις να σε πληµµυρίζει ο θαυµασµός και η ελπίδα…
The Sunday Times

Το µοναδικό αυτό βιβλίο µάς αποκαλύπτει ένα κορίτσι που αγαπάει την τηλεόραση, ασχολείται µε τα ρούχα και τα µαλλιά της, κι έχει την ίδια στιγμή μια σιδερένια θέληση στα δεκαπέντε της χρόνια.
The Associated Press

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ηρωίδα της χρονιάς. Οι σφαίρες των Ταλιµπάν δεν κατάφεραν να την κάνουν να σωπάσει. Είδα τον θάνατο, µας είπε, και δεν τον φοβάμαι. People

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι! Marie Claire

Το πιο γενναίο κορίτσι (και βιβλίο) στον κόσμο! CNN.com

ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ- ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ISBN: 978-960-16-5447-8 ΣΧΗΜΑ: 14X21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 432 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,60 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2014

09943

Με λένε Μαλάλα (Για παιδιά & για νέους)

Πώς ένα κορίτσι υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην
εκπαίδευση και άλλαξε τον κόσμο

Συγγραφέας: Malala Yousafzai- Patricia McCormick

… Δεν ήµουν λυπηµένη. Ούτε φοβισµένη. Σκεφτόµουν µόνο: Δεν έχει σηµασία η εµφάνισή µου. Είµαι ζωντανή. Ένιωθα ευγνωµοσύνη.
Έριξα µια µατιά στη δόκτορα Φιόνα. Είχε τοποθετήσει ένα κουτί µε χαρτοµάντιλα ανάµεσά µας, και συνειδητοποίησα ότι περίµενε να βάλω τα κλάµατα. Μπορεί η παλιά Μαλάλα όντως να έκλαιγε. Αλλά όταν έχεις γλιτώσει παρά τρίχα τον θάνατο, η αλλόκοτη όψη σου στον καθρέφτη είναι απλώς η απόδειξη ότι βρίσκεσαι ακόµα πάνω στη γη…
Με λένε Μαλάλα. Αυτή είναι η ιστορία μου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν μόλις δέκα ετών, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον τόπο της. Λέγοντας ότι η μουσική ήταν έγκλημα. Ότι οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στην αγορά. Ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Μεγαλωμένη σε μιαν άλλοτε ειρηνική περιοχή του Πακιστάν που άλλαξε όψη από την τρομοκρατία, η Μαλάλα έμαθε απ’ τους γονείς της να αγωνίζεται για τα πιστεύω της. Κι έτσι πολέμησε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Και στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κόντεψε να πληρώσει τον αγώνα της με την ίδια της τη ζωή: την πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής στο σχολικό λεωφορείο, καθώς επέστρεφε στο σπίτι. Κανείς δεν περίμενε ότι θα επιβίωνε.
Τώρα είναι πλέον διεθνές σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και το νεότερο άτομο που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Σε αυτή την έκδοση της αυτοβιογραφίας της για νέους αναγνώστες, που περιλαμβάνει αποκλειστικό φωτογραφικό και άλλο υλικό, μαθαίνουμε από πρώτο χέρι την απίστευτη ιστορία ενός κοριτσιού που ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο – και τον άλλαξε.
Η συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα θα βοηθήσει τους νέους να δουν έναν άλλο κόσμο και θα τους κάνει να πιστέψουν στην ελπίδα, στην αλήθεια, στα θαύματα και στη δυνατότητα ενός και μόνο ατόμου –και μάλιστα νέου– να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία του και όχι μόνο.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ξεκίνησε την εκστρατεία της για το δικαίωµα των κοριτσιών στη µόρφωση σε ηλικία δέκα ετών, όταν η κοιλάδα του Σουάτ δεχόταν επιθέσεις από τροµοκράτες και η εκπαίδευση βρισκόταν υπό απειλή. Με το ψευδώνυµο Γκιουλ Μακάι, έγραψε για τη ζωή της υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν για το BBC Urdu. Η Μαλάλα συµµετείχε επίσης εθελοντικά σ’ ένα ντοκιµαντέρ των New York Times για την εκπαίδευση στο Πακιστάν. Χρησιµοποίησε κάθε δυνατότητα για να µιλήσει δηµόσια για την ειρήνη και το δικαίωµα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση.

ΣΕΙΡΑ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ISBN: 978-960-16-5943-5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 256 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα στοχοποιήθηκε από τους Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε επιστρέφοντας από το σχολείο. Επιβίωσε της επίθεσης και εξακολουθεί την εκστρατεία της για την εκπαίδευση. Το 2011, σε αναγνώριση του θάρρους και της προσφοράς της, η Μαλάλα προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παίδων και κέρδισε το πρώτο Νεανικό Εθνικό Βραβείο Ειρήνης του Πακιστάν. Είναι το νεότερο άτοµο που προτάθηκε ποτέ για το Νόµπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεµήθηκε το 2014. Έχει λάβει πολλά άλλα βραβεία, συµπεριλαµβανοµένου του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης Παίδων το 2013, του Βραβείου Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης και του Βραβείου Πρέσβη της Συνειδητοποίησης της Διεθνούς Αµνηστίας.
Η Μαλάλα πλέον ζει στο Μπέρµιγχαµ της Αγγλίας και εξακολουθεί να αγωνίζεται για την παγκόσµια πρόσβαση στην εκπαίδευση µέσω του Ιδρύµατος Μαλάλα (malalafund.org), ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού που επενδύει σε κοινοτικά προγράµµατα και στηρίζει υπέρµαχους της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσµο.

Η Πατρίσια ΜακΚόρµικ ήταν δύο φορές υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας πολλών διακεκριµένων µυθιστορηµάτων για νέους αναγνώστες, ανάµεσά τους τα Cut, Sold και Never Fall Down. Ζει στη Νέα Υόρκη µε τον σύζυγό της.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το patriciamccormick.com.