Φυλακισμένος πράκτορας: Πώς η CIA με δίδαξε να επιβιώνω στη φυλακή

Συγγραφέας: Τζον Κυριάκου
Πρόλογος: Μιχάλης Ιγνατίου
Μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013, αφού αποδέχτηκε την ενοχή του για την παραβίαση του Νόμου περί Προστασίας της Ταυτότητας Υπαλλήλων των Υπηρεσιών Πληροφοριών, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου άρχισε να εκτίει ποινή φυλάκισης τριάντα μηνών. Το έγκλημά του: είχε καταγγείλει δημόσια τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA σε κρατουμένους μέλη της Αλ-Κάιντα. Το βιβλίο αυτό είναι τα απομνημονεύματα του Κυριάκου από τους είκοσι τρεις μήνες που έμεινε στη φυλακή. Χρησιμοποιώντας είκοσι βασικές δεξιότητες που έμαθε στην επιχειρησιακή του εκπαίδευση από τη CIA, κατάφερε να παραμείνει ασφαλής και στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας της φυλακής. Το βιβλίο είναι ταυτόχρονα μια καυστική περιγραφή της καθημερινής ζωής στη φυλακή και ένας άλλοτε διασκεδαστικός και άλλοτε σπαρακτικός σχολιασμός του ομοσπονδιακού σωφρονιστικού συστήματος.

Ο πρώην πράκτορας της CIA είναι σήμερα ο μεγαλύτερος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυνηγημένος και τώρα, που είναι εκτός της φυλακής, συνεχίζει να μας υπενθυμίζει πως το κράτος, εκδικείται, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Πρέπει να μαχόμαστε για την αλήθεια και να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, είναι το παντοτινό μήνυμα του Τζον Κυριάκου.


Από τον πρόλογο του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Τζον Κυριάκου είναι πρώην στέλεχος της CIA, πρώην ανώτερος ερευνητής για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος για θέματα αντιτρομοκρατίας του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού ABC News. Το 2012 ο Κυριάκου τιμήθηκε με το Joe A. Callaway Award for Civic Courage. Το 2015 βραβεύτηκε με το First Amendment Award του PEN Center USA, το 2016 έλαβε το πρώτο Blueprint International Whistleblowing Prize for Bravery and Integrity in Intelligence. Ο Κυριάκου είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο κατάσκοπος (εκδ. Λιβάνη,2013) και The Convenient Terrorist: Abu Zubaydah and the Weird Wonderland of America’s Secret Wars.


ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ- ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ISBN: 978-960-16-7939-6 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 408 ΤΙΜΗ: 15,50 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018