Μαρία Ηλιού
Σμύρνη
Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

100 χρόνια μετά την Καταστροφή της Σμύρνης, ένα βιβλίο της βραβευμένης Μαρίας Ηλιού, με επετειακό σημείωμα του Τζάιλς Μίλτον
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ

Επανακυκλοφορεί το συναρπαστικό φωτογραφικό λεύκωμα με άγνωστες φωτογραφίες από τη Σμύρνη, που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία Σμύρνη: Η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922, της Μαρίας Ηλιού.
Το ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922, της βραβευμένης Μαρίας Ηλιού, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012 και προβάλλεται ξανά στις 19/03 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τίτλος: Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922
Συγγραφέας: Μαρία Ηλιού
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
ISBN: 978-618-02-2156-5
Κωδικός: 30300
Σελίδες: 152
Διαστάσεις: 24 x 27
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης: 04/04/2022
Τιμή: 29,90 €

Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα;
Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες;
Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου, που ακόμα και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και με τους θρήνους για την καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας στην Αμερική, στην Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ ξεδιπλώνουν την ιστορία της Σμύρνης, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως την εποχή της Καταστροφής του Σεπτεμβρίου 1922.
Οι άγνωστες φωτογραφίες προέρχονται από τα αρχεία της Library of Congress, το Νear East Relief, τα Πανεπιστήμια Harvard και Princeton, το Imperial War Museum, την ιδιωτική συλλογή του Pierre de Gigord και πολλά άλλα αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Ηλιού είναι γνωστή σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, βραβευμένη στην Αμερική και την Ευρώπη.
Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους fiction αλλά και ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί ιστορικά ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με την ιστορία της Ελλάδας, με ιστορικό σύμβουλο τον Αλέξανδρο Κιτροέφ. Με τη συνεργασία των μη κερδοσκοπικών εταιρειών ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY Inc και με τη χορηγία σημαντικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Αμερικής, ανακαλύπτει και συντηρεί άγνωστο οπτικό υλικό για τα θέματα των ιστορικών ντοκιμαντέρ της από αρχεία του εξωτερικού, το οποίο και ενσωματώνει σε ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές εκθέσεις και φωτογραφικά λευκώματα. Τα ντοκιμαντέρ της, που συνδυάζουν τη μεγάλη ιστορία με μικρές καθημερινές ιστορίες, εκτός από το άγνωστο οπτικό υλικό φέρνουν και μια νέα ματιά στην ιστορία μας.
Στην Ελλάδα τα ντοκιμαντέρ της πρωτοπαρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη και στη συνέχεια προβάλλονται στους κινηματογράφους και στην τηλεόραση. Φέτος, το ντοκιμαντέρ της για τη Σμύρνη προβάλλεται στις 19 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πιο γνωστές της ταινίες είναι οι ταινίες μυθοπλασίας Τρεις εποχές, Αλεξάνδρεια, μια ερωτική ιστορία και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ Το Ταξίδι, το ελληνικό όνειρο στην Αμερική, Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922, Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών 1922-1924, Αγαπημένη θεία Λένα και Η Αθήνα, από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.
Τα φωτογραφικά της λευκώματα Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 και Η Αθήνα, από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας.
Σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (από όπου αποφοίτησε με άριστα και τιμητική διάκριση) και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Ιταλία (Ipotesi Cinema) και στη Νέα Υόρκη, στο New York University (Tisch School of Arts). Υπήρξε υπότροφος της Casa D΄Italia και του Ιδρύματος Fulbright. ΄Έχει εργαστεί στην Ιταλία ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Giuseppe και Bernardo Bertlolucci και στη Νέα Υόρκη για τις ταινίες της. Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της European Film Academy.