Ο Andres Barba,
το μεγαλύτερο ταλέντο της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας,
επισκέπτεται την Ελλάδα
καλεσμένος του φεστιβάλ ΛΕΑ και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ο βραβευμένος ισπανός συγγραφέας Andres Barba, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του που τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς, επισκέπτεται την Αθήνα, καλεσμένος του 11ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνίας εν Αθήναις (ΛΕΑ 2019) και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Φέτος τον Ιούνιο, οι έλληνες αναγνώστες που αρέσκονται να διαβάζουν ζοφερές ιστορίες σαν παραμύθια για μεγάλους θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), όπου θα τον απολαύσουν σε μια συζήτηση με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την Καθηγήτρια Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο με επίκεντρο τα βιβλία του Χέρια μικρά και Φωτεινή πολιτεία που αντανακλούν την πιο σκοτεινή πλευρά της παιδικής ηλικίας. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 7 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, ο Andres Barba θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Carlos Fonseca με θέμα «Λογοτεχνία και Μετανάστευση». Τη συζήτηση συντονίζει η Λένα Ματσιώρη.
Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα ισπανικά και στα ελληνικά με διαδοχική μετάφραση, με την υποστήριξη της Αccion Cultural Espanola, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Ο Andres Barba (Μαδρίτη, 1975) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ισπανούς συγγραφείς. «Η συγγραφική του τέχνη είναι δυσανάλογη της ηλικίας του» λέει για τον Barba ο σπουδαίος περουβιανός μυθιστοριογράφος και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Mario Vargas Llosa, ενώ το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νέους ισπανόφωνους συγγραφείς. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Herralde για το μυθιστόρημά του Φωτεινή πολιτεία. Για το 2019-2020 είναι υπότροφος του Cullman Center της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

«Ο Andres Barba είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς συγγραφείς που έχει αναδείξει η Ισπανία που ανατέμνει ιδιοφυώς την ανθρώπινη συνθήκη.
Irish Times

«Η συνταρακτικά όμορφη πρόζα του Barba μάς βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αδυναμία κατανόησης των μεγάλων για τον κόσμο των παιδιών δεν είναι απόλυτη».
Los Angeles Review of Books

«Ο Barba έχει κατανοήσει πλήρως την επιθετικότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη συναισθηματική εμπλοκή μας και η σαφήνεια της γραφής του είναι το τέλειο μέσο για να την περιγράψει».
The Times Literary Supplement

«Ο Barba επιδεικνύει μια εξαιρετική δεξιοτεχνία όταν μας παρουσιάζει, μέσα σε ένα καταφανώς συνηθισμένο οικιακό σκηνικό, το μυστήριο της ύπαρξης».
Publishers Weekly

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ
Τα βιβλία του Barba ανήκουν στην ξεχωριστή αυτή κατηγορία βιβλίων όπως Τα τρομερά παιδιά του Κοκτό ή Ο άρχοντας των μυγών του Γκόλντινγκ, πορτρέτα της παιδικής ηλικίας χωρίς εφησυχασμούς, που συγκινούν και σοκάρουν ταυτόχρονα, σκληρά και λυρικά, κατ’ εικόνα και ομοίωση της φάσης της ζωής που ο Σαρτρ ονόμαζε «η ηλικία της βίας». O Barba διεισδύει στο μυαλό των παιδιών με τέτοια αλλόκοτη ακρίβεια, που καταλήγει σχεδόν δυσοίωνη, ενώ καταγράφει ανατριχιαστικά τι μπορεί να συμβεί στους μυστικούς τόπους της παιδικής φαντασίας.

Χέρια μικρά
Μια σκοτεινή ιστορία για την απώλεια και τις αμφισημίες της παιδικής ηλικίας
Σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, καταφτάνει η εφτάχρονη Μα­ρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό. Η διαφο­ρε­τικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορ­ροπίες στο ίδρυμα. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κα­νόνες του οποίου υποβό­σκει μια έμμονη βία. Η επιθυμία, σαν αίνιγ­μα ή σωτη­ρία, ιδω­μένη εναλλάξ μέσα από την οπτική της Μαρίνας κι αυτήν των άλλων κοριτσιών, με υπνωτιστικό, λυρικό ρυθμό, μας υπο­βάλ­λει μια αίσθηση διφο­ρούμενου και τρομερού· γιατί ο φό­βος είναι ακόμα πιο φο­βερός στον βαθμό που είναι αόριστος.
Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν αγοραστεί για την κινηματογραφική του μεταφορά.

Φωτεινή πολιτεία
Παιδιά που σκορπούν τρόμο σε μια πόλη. Ένα τσίρκο τεράτων, μια ανατριχιαστική ιστορία. Τριάντα δύο παιδιά εμφανίζονται ξαφνικά μια μέρα στη μικρή πόλη των τροπικών, το Σαν Κριστόμπαλ. Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν ούτε μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα τους. Είναι πεινασμένα και ξεσπούν σε ένα κύμα βίαιων πράξεων διασαλεύοντας την ηρεμία και ανατρέποντας την οικονομική σταθερότητα της κοινότητας. Όταν δύο ενήλικες μαχαιρώνονται σ’ ένα σουπερμάρκετ από τα παιδιά, όλοι οι μεγάλοι αρχίζουν να αποφεύγουν ακόμα και το βλέμμα τους επειδή φοβούνται πως θα είναι το επόμενο θύμα…