Παρουσιάστηκε το παραμύθι του Αγρινιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα

Ένα μικρό και όμορφο «ταξίδι» στην «Πολιτεία των λουλουδιών» του Παντελή Φλωρόπουλου έκαναν όσοι παραβρέθηκαν στη Λέσχη Βιβλίου το βράδυ της Δευτέρας (6/2) στο Αγρίνιο. Η ονειρική αυτή ιστορία του Αγρινιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα, που γράφτηκε το 1980 κι επανεκδόθηκε το 2016, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο βιβλιοπωλείο της Αλεξάνδρας Μοσχονά και προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.

Πρόκειται για μία παραμυθένια ιστορία με πρωταγωνιστές τον Ζανέτο και τον Πελαργό, η οποία είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δεν έχουν ηλικία. Η «Πολιτεία των λουλουδιών» είναι μία «πανέμορφη κοιλάδα στα βουνά που την έκαναν να λάμπει οι αχτίνες του ήλιου και ο αέρας εκεί μοσχοβολούσε σαν χίλια γαρύφαλλα μαζί ν’ απλώνουν το άρωμά τους από ένα πελώριο θεϊκό βάζο».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό της Αλεξάνδρας Μοσχονά, η οποία ανέφερε ότι «ο Πάνος Μοσχονάς είχε πει από το 1981 ότι η ‘Πολιτεία των λουλουδιών’ ανήκει στην κατηγορία του ‘Μικρού πρίγκιπα’ του Εξιπερί».
Η νηπιαγωγός Χριστίνα Βιτσέντζου διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του παραμυθιού, προκαλώντας συγκινητικά αισθήματα στο κοινό, ενώ ο συγγραφέας Αντώνης Αντωνάκος σημείωσε: «Ο Ζανέτος, ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού, το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει φτάνοντας στην ‘Πολιτεία των λουλουδιών’ είναι η διαφάνεια, στην οποία δεν υπάρχει εξουσία και κυριαρχία, αλλά απόλαυση και χαρά.

»Το παραμύθι του Παντελή είναι η πορεία που διαγράφει το ανθρώπινο πνεύμα προς την ενηλικίωση. Όλα τα πλάσματα του παραμυθιού συνομιλούν μεταξύ τους, λέγοντας τα πιο απλά πράγματα, αλλά συνάμα και τα πιο σύνθετα, χρησιμοποιώντας ποιητικές εικόνες και λόγια.
»Ο Παντελής διαθέτει την μαστοριά του αιώνιου γραφιά και ο αιώνιος γραφιάς είναι ο παραμυθάς… Έχει δε μια ελκυστική μέθοδο να διηγείται παραμύθια μέσα στο μεγάλο παραμύθι της ζωής…» σχολίασε για τον συγγραφέα.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Παντελής Φλωρόπουλος σημείωσε αρχικά: «Αυτό που γίνεται απόψε είναι μία γιορτή που καθυστέρησε 37 χρόνια. Αυτό το βιβλίο γεννήθηκε σιωπηλά το 1980. Είχε πουλήσει τότε 5.000 αντίτυπα, κάτι που θεωρώ ότι μπορεί να καταγραφεί ως επιτυχία. Έγινε όμως βουβά. Σιωπηλά. Απόψε επισημοποιείται εκείνο που έγινε τότε. Απόψε που έχει συναντήσει στον δρόμο του έναν Χρήστο Παπανίκο να του δώσει αυτή τη ζεστασιά με τα σκίτσα του».
Ο κ. Φλωρόπουλος είπε επίσης ότι «…αυτό το βιβλίο είναι για μένα το όχημα με το οποίο ταξίδεψα στην πολιτεία των ανθρώπων. Είναι το βιβλίο που καθόρισε την συγγραφική μου ηθική, από την οποία πηγάζει η επιμονή να γράφει ο συγγραφέας εκείνο που θέλει, χωρίς να δέχεται να του το υπαγορεύσει κανείς».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Παντελής Φλωρόπουλος και ο σκιτσογράφος του βιβλίου Χρήστος Παπανίκος υπέγραψαν βιβλία και είχαν θερμό διάλογο με αρκετούς παρευρισκόμενους.

Το βιβλίο είναι 128 σελίδες και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Αγρινίου στην προσιτή τιμή των 10 ευρώ.