Τιμητικές διακρίσεις για τους τίτλους
«Μικρά Ασία – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908 – 1923)» και «Σμύρνη 1922 – Η καταστροφή μια πόλης» από την Εστία Νέας Σμύρνης

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017 απονεμήθηκαν από την Εστία Νέας Σμύρνης τα βραβεία και οι έπαινοι του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιβλίων Μικρασιατικού Περιεχομένου Εκδόσεως 2013 – 2014 – 2015 εις Μνήμην Πάνου Χαλδέζου».

Στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού δύο βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, το ιστορικό βιβλίο «Μικρά Ασία: Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)» του Βλάση Αγτζίδη τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο και η ιστορική μελέτη «Σμύρνη 1922, Η καταστροφή μιας πόλης» της Marjorie Dobkin Housepian και πρόλογο του Βλάση Αγτζίδη απέσπασε τον Πρώτο Έπαινο. Την επιτροπή κρίσεως των βιβλίων, που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού που προκήρυξε η Εστία Νέας Σμύρνης, αποτέλεσαν οι κ.κ. Αθανάσιος Φραγκούλης, Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δρ. Λογοτεχνίας και ποιητής και Χρίστος Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα τιμητική για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος καθώς επισφραγίζει την αφοσίωση του εκδοτικού οίκου – που ξεκίνησε την πορεία του στις αρχές του 20ου αιώνα στη Μερσίνα της Ιωνίας – στην προβολή της μικρασιατικής ιστορίας.

M. HOUSEPIAN DOBKIN

ΣΜΥΡΝΗ 1922
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Μετάφραση: Θεόδωρος Καρζής

Εισαγωγή: Βλάσης Αγτζίδης

Σελίδες: 352

Τιμή: 13,93 €


Το βιβλίο αυτό αποτελεί την εγκυρότερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την καταστροφής της Σμύρνης, μιας από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας του 20ού αιώνα. Όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά, αναφέρονται εκτενώς στο παρόν έργο της Ντόμπκιν.

Στο βιβλίο δίνεται με λεπτομέρειες το πολύπλοκο ιστορικό υπόβαθρο της πανωλεθρίας καθώς και τα επακόλουθά της, στα οποία περιλαμβάνεται και η για πολλά χρόνια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να απαλειφθεί η αλήθεια από την ιστορική μνήμη.

Η συγγραφέας παραθέτει με ανατριχιαστική ακρίβεια μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την καταστροφή, από τους απλούς κατοίκους που ξεριζώθηκαν μέχρι τους κορυφαίους διοικητές και πολιτικούς των δυτικών δυνάμεων, περιγράφει ιδιαίτερους χαρακτήρες και αναδεικνύει τον ηρωισμό κάποιων που με συνεχείς προσπάθειες και αυτοθυσία κατόρθωσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές.

«Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη; Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτήρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες…»
Falih Rifki Atay

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Marjorie Housepian Dobkin:

Η Marjorie Housepian Dobkin, αρμενικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 1922, αποφοίτησε από το Barnard College του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης το 1944 και, στη συνέχεια, δίδαξε εκεί λογοτεχνία και συγγραφή, από το 1957 έως το 1988, ενώ διετέλεσε αναπληρώτρια κοσμήτορας σπουδών από το 1976 έως το 1993.

——————-

ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ

Μικρά Ασία
Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)

Σειρά: Δοκίμια – Μελέτες

Σελίδες: 336 ·

Τιμή: 14,99 €


Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1908-1923 προκαλούσαν πάντα μια αμφιθυμία. Η υποβάθμιση της σημασίας τους, η απόκρυψη του αριθμού των θυμάτων, η απενοχοποίηση του τουρκικού εθνικισμού, ακόμη και η αιτιολόγηση της γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, υπήρξαν κοινός τόπος στη μετά το ’22 Ελλάδα. Ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων. Έτσι, εκτός από τα γεγονότα στην Ανατολή και άλλα φαινόμενα που σχετίζονταν με τον εξωελλαδικό ελληνισμό, όπως η Διασπορά, οι Έλληνες στη Σοβιετική Ένωση κ.ά. τέθηκαν στο περιθώριο του νεοελληνικού ενδιαφέροντος.

Το βιβλίο περιγράφει όλα τα γνωστά και κυρίως άγνωστα γεγονότα εκείνης της περιόδου και χωρίζεται σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες, οι οποίες διατηρούν την αυτοτέλειά τους, διευκολύνοντας έτσι τον αναγνώστη. Οι ενότητες είναι: το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου έγινε ο μετασχηματισμός και κορυφώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα ιστορικά γεγονότα που εκκινούν με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εκστρατεία της Καλλίπολης, οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, το Προσφυγικό Ζήτημα και τέλος, οι σύγχρονες ιδεολογικές συγκρούσεις για την ιστορική μνήμη και οι προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας όπως αποτυπώθηκαν τόσο με την ακύρωση της Δίκης των Έξι, όσο και με το φαινόμενο της άρνησης της Γενοκτονίας.

Μία μελέτη από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη που διασαφηνίζει σκοτεινές πλευρές του απωθημένου παρελθόντος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη συζήτηση για κρίσιμα ιστορικά γεγονότα που προκαλούν διαφωνίες μέχρι και σήμερα.

Ο συγγραφέας

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασικές του σπουδές είναι τα μαθηματικά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Φυσικομαθηματική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 βιβλία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.