Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παγουλάτου

Νοέμβριος 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

Το νησί που φεύγει
121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση

Σελίδες: 448 ·  Τιμή: 15,99 €

Σκίτσο εξωφύλλου: Δημήτρης Χαντζόπουλος

«Από το 2010 η χώρα βιώνει την τραυματικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Κι όμως, στην κατεξοχήν εποχή της προσβάσιμης πληροφόρησης, απουσιάζει ένα εθνικά ενιαίο και συνεκτικό κυρίαρχο αφήγημα του πώς και γιατί φτάσαμε εδώ. Η εθνική αυτογνωσία συσκοτίζεται από μύθους, πλάνες, συνωμοσιολογία και επίμονη άρνηση της πραγματικότητας. Τα κείμενα αυτού του τόμου επιδιώκουν να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού αφηγήματος και μιας συλλογικής αυτογνωσίας για την κρίση».
Από τον πρόλογο του συγγραφέα

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της ελληνικής κρίσης, συγκεντρώνει σε ένα βιβλίο τα σημαντικότερα άρθρα του, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2007 και 2015.

Η έκδοση χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα άρθρα να ακολουθούν χρονολογική σειρά και να αποτυπώνουν το πνεύμα και το κλίμα της κάθε περιόδου. Ο συγγραφέας έζησε και μελετά την κρίση υπό διάφορες ιδιότητες: ως ακαδημαϊκό αντικείμενο, ως αναλυτής γράφοντας, μιλώντας και διδάσκοντας για αυτή μέσα κι έξω από τη χώρα, αλλά και ως διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου του 2011 και Ιουνίου του 2012.

Χωρίς να καταφεύγει σε ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισμό, ο Γιώργος Παγουλάτος αναδεικνύει τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας και παράλληλα διατηρεί έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως δοκίμιο εθνικής αυτογνωσίας και αναζήτησης ελπίδας.

Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έλαβε διδακτορικό πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν υπότροφος Rhodes. Συνέχισε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, με αντικείμενο τη συγκριτική οικονομική πολιτική. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ. Διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λούκα Παπαδήµου και Παναγιώτη Πικραµµένου. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών, βιβλίων και άρθρων. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προβληματισμού για ένα Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη (New Pact for Europe). Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Καθημερινή από το 2007 μέχρι σήμερα.

%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b5%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%b9

Η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Θα μιλήσουν οι
κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρήστος Χωμενίδης.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.
Για την είσοδο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected]