Το παραμύθι μας ταξιδεύει με νοσταλγικό τρόπο στις εποχές που οι γιαγιάδες και οι παππούδες έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους. Σε αυτό περιγράφεται η ιστορία ενός βυρσοδέψη από την Άμφισσα, του Θωμά του Φαντασιόπληκτου που έπλαθε με το μυαλό του μύθους που ποιος ξέρει αν όντως ήταν αληθινοί… και που σήμερα αναβιώνουν με διάφορα δρώμενα δημιουργώντας ιστορία. Μέσα από τα μάτια της Ελενίτσας, ενός ονειροπόλου κοριτσιού που από τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς ταξιδεύει στα έθιμα, τις αξίες και την απλότητα που λείπει από την εποχή μας ακούγοντας την ιστορία γεμάτη μυστήριο οι μικροί μας αναγνώστες μαθαίνουν για την τέχνη της βυρσοδεψίας με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό.

Το παραμύθι διαθέτει παράρτημα δημιουργικής γραφής για να εξοικειωθούν τα παιδιά με αυτά που έμαθαν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, τις σκέψεις τους και γιατί όχι να γράψουν με βοηθό τη φαντασία τους το δικό τους παραμύθι.
Το παραμύθι στηρίχθηκε στο ιστορικό – ερευνητικό βιβλίο της συγγραφέα «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.» και ενδείκνυται ως εκπαιδευτικό project σχετικά με τα φθίνοντα παραδοσιακά επαγγέλματα στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας στα Δημοτικά σχολεία που επιθυμούν μια τέτοια δράση. Όποιος ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί μπορεί σε αρκετά βιβλιοπωλεία ή διαδικτυακά στις εκδόσεις Ωρίωνας στο www.orionasbooks.gr και στο τηλέφωνο 2310 534760. Σχόλια επιθυμητά στη σελίδα του fb: Eleni Renesi ή στο τηλέφωνο 6948202915.

Η Ελένη Ρένεση του Διονυσίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Κατάγεται από την Άμφισσα, όπου έζησε και μεγάλωσε ενώ από το 2001 κατοικεί μόνιμα στην Κέρκυρα έχοντας δημιουργήσει την οικογένειά της με δύο παιδάκια. Το 2006 αποφοίτησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ιστορίας και από τότε εργάζεται ως καθηγήτρια φιλολογίας στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2015-2016 δούλεψε στο Κ.Δ.Α.Π Κέρκυρας (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης) «Μικρή Πολιτεία» και ήταν υπεύθυνη καθηγήτρια του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντά αφορούν την εθνολογία και τη λαογραφία στο χώρο της Ελλάδας, καθώς και τη δημιουργική γραφή στο χώρο της εκπαίδευσης. Η συγγραφική της προσφορά είναι το βιβλίο με τίτλο:” Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.”(ιστορικό- ερευνητικό βιβλίο) και το παραμύθι «Η φαντασία δημιουργεί ιστορία» με διδακτικό περιεχόμενο.