Απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2018, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Απονεμήθηκαν οι εξής διακρίσεις που αφορούν βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη:

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: Σοφία Μαντουβάλου για το βιβλίο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΕΛΛΥ ΜΑΤΑΘΙΑ ΚΟΒΟ

Τι έγινε όταν το ΑΓΟΡΙ άρχισε να διαβάζει στις κότες παραμύθια; Τι συνέβη όταν οι ΚΟΤΕΣ, από τα πολλά παραμύθια που άκουσαν, σταμάτησαν να έχουν στενό μυαλό και τα φτερά της φαντασίας τους άρχισαν να μεγαλώνουν; Τι έκανε ο ΜΑΥΡΟΚΟΚΟΡΑΣ όταν παρατήρησε πως οι κότες σταμάτησαν ξαφνικά να τρώνε πίτουρα; Ποιος θα δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την ιστορία, η ΓΙΑΓΙΑ, το ΑΓΟΡΙ, ή μήπως ΕΣΥ;

Μια αλληγορική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, που πιστεύουν αυτό που λένε όλα τα παραμύθια: «Αν θέλεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».
Ελπίζουμε η ιστορία να δώσει έμπνευση, ώστε να ξαναβρούμε τη μαγεία που κρύβει η ζωή και να υποστηρίζουμε πάντα θαρραλέα τα πιστεύω μας. Η μαγεία είναι διάσπαρτη στον κόσμο – στη γνώση, στην ομορφιά, στην αγάπη και στην ειρήνη. Η μαγεία ζει μέσα μας, στις λέξεις και στη φωνή μας, και αφορά όλον τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης!

Οι δημιουργοί συστήνονται:
Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στη λογοτεχνία για παιδιά και από τότε απολαύσαμε τη συνεργασία μας σε πολλά βιβλία, με τελευταίο Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ογδόντα τοις εκατό των κοριτσιών στον κόσμο, που δεν πηγαίνουν σχολείο όπως τ’ αγόρια.
Είμαστε από τα τυχερά κορίτσια στον κόσμο που δε χρειάστηκε να αγωνιστούν για να πάνε σχολείο και να μάθουν γράμματα και πολλά σπουδάγματα, γιατί στη χώρα που μεγαλώσαμε, από σεβασμό στην ισότητα, στη δικαιοσύνη και στην ελευθερία, τα κορίτσια έχουν δικαίωμα στο σχολείο όπως και τα αγόρια.

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ISBN: 978-960-16-7395-0 ΣΧΗΜΑ: 17×24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 48 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Για τη βράβευση αυτή η συγγραφέας δήλωσε:

«Βραβείο σε μια αλληγορική ιστορία με βαθιά πολιτικοποιημένη ματιά. Μπράβο στο Aγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια, έναν ήρωα αποφασισμένο να αλλάξει τα κακώς κείμενα μιας θλιβερής πραγματικότητας σχετικά με τη μόρφωση των κοριτσιών στον πλανήτη. Το βραβείο αφήγησης βραχείας φόρμας 2019 του Kύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου πήρε ομόφωνα μια απλή ιστορία με χιούμορ και ιδεολογική ουσία. Το Αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια είναι μια ιστορία για το δικαίωμα στη γνώση κάθε ατόμου που γεννήθηκε με τα φυλετικά χαρακτηριστικά του θηλυκού γένους. Η ευρηματική αφηγηματική δομή του διαγράφει την αυταπάτη του συνόρου ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα και οδηγεί τον αναγνώστη στην ανάληψη δράσης και στην ανατροπή. Σ΄αυτό το βιβλίο, όπως και σε όλα τα βιβλία μου, η τάση μου για το σπάσιμο του στερεοτύπου συνυπάρχει έντονα με τη φιλοσοφική ιδεολογική μου στάση για τη ζωή, για το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο. Η ισοτιμία των φύλων, η ελευθερία στη γνώση, η τόλμη να αγωνίζεσαι για το δίκαιο το δικό σου και των άλλων είναι βασικά μου πιστεύω και, όπως φαίνεται, και του ήρωα του βιβλίου. Το βιβλίο κινείται σε διαφορετικά χωροχρονικά και αφηγηματικά επίπεδα, τα οποία η Κέλλυ Ματαθία Κόβο τα συνδέει εικαστικά πάντα με μια κόκκινη γραμμή, ως άλλη κόκκινη κλωστή των παραμυθιών».

Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: Γεωργία Γαλανοπούλου για το βιβλίο Οι Ψηλοκάραβοι

ΟΙ ΨΗΛΟΚΑΡΑΒΟΙ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙΚΟΝΕΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΔΟΥΛΟΥ

Τι να ’ταν οι Ψηλοκάραβοι; Να ’ταν κακούργοι; Να ’ταν ληστές; Ή αιμοβόροι πειρατές;
Και γιατί ήταν καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι; Τα παιδιά της ιστορίας ήθελαν να μάθουν,
μα κάθε φορά που ρωτούσαν τους μεγαλύτερους, έπαιρναν για απάντηση τη σιωπή τους.
Και σαν με το σούρουπο ένα παράξενο τραγούδι αντιλαλούσε στο λιμάνι και στις πλατείες της
μικρής τους χώρας, έτρεχαν φοβισμένα στα σπίτια τους να κρυφτούν.
Μια ιστορία αλληγορική για μικρούς και μεγάλους, δοσμένη με την τέχνη των παλιών παραμυθιών.

Γεννημένη στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, η Γεωργία Γαλανοπούλου σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στην Αμερική. Είναι απόφοιτος του Scripps College, του Columbia University και του USC (University of Southern California). Εργάστηκε στο Μορφωτικό Τμήμα της
Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για 25 χρόνια. Έχει εκδώσει επτά βιβλία με αποδέκτες τα παιδιά κυρίως, αλλά και όσους ενήλικες εξακολουθούν να αναζητούν νοήματα στις παλιές ιστορίες και στα παραμύθια. Το 2017 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου). Το βιβλίο της με τίτλο Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής βραβεύτηκε το 2016 από το λογοτεχνικό περιοδικό Αναγνώστης για το κείμενο και την εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη. Το ίδιο βιβλίο συμπεριλήφθηκε επίσης στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων για το έτος 2015.

Η Κατερίνα Χαδουλού γεννήθηκε το 1980 στη Νάπολη. Σπούδασε ζωγραφική στο ΣΤ΄ εργαστήριο με
δάσκαλο τον Τρ. Πατρασκίδη. Αποφοίτησε με άριστα τον Σεπτέμβριο του 2006. Από το 2003 έως και το 2008
παρακολούθησε μαθήματα γραφικών τεχνών, τυπογραφίας και τέχνης του βιβλίου με καθηγήτρια τη Λεώνη
Βιδάλη. Από το 2007 έως το 2009 εκπόνησε καλλιτεχνικό έργο στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της ΑΣΚΤ με υποτροφία του ΙΚΥ. Από το 2007 ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους και έχει εικονογραφήσει πάνω από 70 τίτλους. Τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης ena των kaplanongalleries. Έχει συμμετάσχει σε workshops και ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε φουάρ τόσο της Ελλάδας (Art Athina 2014, 2015 και 2017, Art Thessaloniki 2016 και 2017) όσο και του εξωτερικού (SWAB Barcelona 2015, Art Madrid 2016, Art International Zurich 2016). Για το εικαστικό της έργο και τις εικονογραφήσεις της έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ISBN: 978-960-16-7295-3 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 64 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Για τη βράβευση αυτή η συγγραφέας δήλωσε:

«Τα βραβεία είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη και δίνουν χαρά στους βραβευμένους γιατί έτσι είναι φτιαγμένη η ανθρώπινη φύση. Ν’ αποζητά τον έπαινο, τον καλό λόγο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, οι βραβευμένοι ότι το βραβείο που πήραμε μας βαραίνει με μία επιπλέον υποχρέωση: Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε –χωρίς να επαιρόμαστε– όχι για την ίδια την αναγνώριση, αλλά γράφοντας βιβλία που να την αξίζουν».

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου για το βιβλίο Τα δάκρυα του Καραγκιόζη

Για τη βράβευση αυτή η συγγραφέας δήλωσε:

«Τα Δάκρυα του Καραγκιόζη είναι ένα βιβλίο που αφορά το Θέατρο Σκιών και τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ευγένιου Σπαθάρη και του επίσης καραγκιοζοπαίχτη πατέρα του, Σωτήρη Σπαθάρη. Ένα βιβλίο που συγκινεί με τις αλήθειες του και που, ενώ είναι ένα βιβλίο γνώσεων, έχει μια ιδιαίτερη γραφή και λογοτεχνικότητα. Ο Καραγκιόζης είναι ο ίδιος ο Έλληνας, ο απλός άνθρωπος που αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Σήμερα, που ο απλός Έλληνας εξαρτάται από κάθε είδους βία που του ασκείται, το βιβλίο είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Τα ίδια τα λόγια του Ευγένιου Σπαθάρη στο στόμα του Καραγκιόζη θα έλεγαν: “Είναι καιρός ο πασάς να βγει σ’ ένα παράθυρο απ’ το σεράι και να κοιτάξει προς την καλύβα, τον λαό. Να μη στέλνει τους αξιωματούχους του να παραμυθιάζουν με ψέματα τον κοσμάκη και να του ζητάνε ν’ αντέξει την πείνα και τη δυστυχία”. Ο Καραγκιόζης μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του, να διαμαρτυρηθεί, να καταγγείλει τις αδικίες που γίνονται εις βάρος τους. Όσο κι αν βασανίζεται, είναι ανυπόταχτος, δεν το βάζει κάτω, δε χάνει τις ελπίδες του και πιστεύει πως έχει τη δύναμη να ελπίζει σε καλύτερες μέρες».

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΑΝΝΙΝΑ ΣΑΚΚΑ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν έφυγε ο πατέρας μου, ήταν τα μαγικά χέρια του αδελφού μου που με κινούσαν πίσω από τον φωτισμένο μπερντέ. Πρώτος έβγαινα στην παράσταση, με κέφι και ζωντάνια. Μη νομίζετε πως δεν είχα βάσανα και προβλήματα, άνεργος και πεινασμένος όπως τόσοι και τόσοι που προσπαθούν για την καθημερινή επιβίωση. Έβλεπα την αδικία γύρω μου και τις βαριές καρδιές και προσπαθούσα να μη χάσω την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή. Κατάφερνα με την τέχνη που έβαλε σ’ εμένα ο αδελφός μου να βρίσκω λόγια που έδιναν παρηγοριά κι ελπίδα, ώστε οι άνθρωποι να χαμογελούν και να μπορούν να πιστέψουν σε καλύτερες μέρες.

Όταν έχεις μεγαλώσει μέσα στον πόλεμο και στην πείνα, όταν δε γνώρισες τα πρώτα χρόνια της ζωής σου τον πατέρα σου γιατί από στρατιώτης έγινε αντάρτης στα βουνά της πατρίδας, όταν δεν έχεις χορτάσει το ψωμί κι ονειρεύεσαι καρβέλια στον ύπνο και στον ξύπνιο σου, όταν τα χέρια της μάνας που σε χαϊδεύουν είναι πρησμένα απ’ τις μπουγάδες στα ξένα σπίτια, κι όμως, παιδί ξυπόλυτο, ντυμένο μ’ αποφόρια, τρέχεις να δεις μια παράσταση Καραγκιόζη στην αλάνα της γειτονιάς, τότε μπορείς να γελάς, να ξεχνάς τη φτώχεια σου, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, καρτερικός και περήφανος. Η λάμπα του μπερντέ φωτίζει τον δρόμο σου, η παράσταση τελειώνει πάντα αισιόδοξα, οι φιγούρες ζωντανεύουν δίνοντάς σου δύναμη κι ελπίδα, γιατί τα μαγικά χέρια που τις κουνούν κι η φωνή που τις ζωντανεύει είναι του Ευγένιου Σπαθάρη.
Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-7534-3 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 88 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 5,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018