«…Λένε πως οι σχέσεις των ανθρώπων που γεννήθηκαν σε εποχές δύσκολες και ταυτόχρονα συναρπαστικές είναι καταδικασμένες να διασωθούν από την φθορά του χρόνου, γιατί είναι προστατευμένες σε ένα μέρος της μνήμης που παραμένει ζωντανό μαζί με την ψυχή…»

Τη Μαρία Καραγιάννη τη γνωρίσαμε το 2015, όταν έκανε την εμφάνιση της στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο της βιβλίο, «Στη σκιά της σιωπής», ένα βιβλίο, το οποίο ξεχώρισε και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό.
Μάιος του 2017 και η κ. Καραγιάννη επιστρέφει με ένα διαφορετικό αυτή τη φορά βιβλίο, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τον τίτλο: «Το σπίτι των γλάρων», χαρίζοντάς μας ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο.

«Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή…»
Μια συναρπαστική ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στη Ρώμη, με κεντρικό ήρωα τον Αντρέ Κολιάν, έναν «ξεπεσμένο» συγγραφέα. Ο Κολιάν ζει με μόνη ελπίδα να γράψει ένα βιβλίο προτού πεθάνει, ένα βιβλίο που θα του επιτρέψει να περάσει την πύλη της αιωνιότητας.
Όλα αρχίζουν όταν ο Αντρέ λαμβάνει μια πρόσκληση για επίσκεψή του σε μια γκαλερί, στην οποία εκτίθενται έργα ζωγραφικής, τονίζοντας το έκθεμα Νο 33. Η αποστολέας, Λουκία Ρόζα, άγνωστη στον Αντρέ, τον «δελεάζει», γράφοντας του ότι εκεί θα βρει την «έμπνευση» για το βιβλίο που σκέφτεται να γράψει. Ο Αντρέ πηγαίνει, η Λουκία Ρόζα δε βρίσκεται εκεί, το έκθεμα όμως Νο 33, είναι πράγματι εντυπωσιακό. Ένας υπέροχος πίνακας με ένα σπίτι κτισμένο στην άκρη ενός νησιού, δίπλα σε ένα φάρο. Η επιγραφή που συνοδεύει τον πίνακα, αναφέρει… «Το σπίτι των γλάρων» – Βερόνικα Πόλακ 1958.
Η υπεύθυνη της γκαλερί, βλέποντας το ενδιαφέρον του Αντρέ για τον πίνακα, σπεύδει να του δώσει πληροφορίες που αφορούν στη ζωγράφο και στο δημιούργημά της. Η Βερόνικα Πόλακ είναι η σύζυγος του κάποτε πανίσχυρου βιομηχάνου Φραντσέσκο Σόρντι, έναν άνθρωπο, τον οποίο ο ίδιος είχε γνωρίσει στην εφηβική του ηλικία, όταν ο πατέρας του δούλευε στην επιχείρησή του. Ο Φραντσέσκο Σόρντι μάλιστα του είχε ζητήσει να γράψει ένα βιβλίο για την κόρη του, την Εμμέλια, ένα υπέροχο κορίτσι που ήταν και ο νεανικός έρωτας του Αντρέ.
Ο Αντρέ, μαθαίνει όσα δεν ήξερε για την οικογένεια Σόρντι, την οικονομική καταστροφή τους, την αυτοκτονία της Βερόνικας, τον θάνατο του Φραντσέσκο και την αυτοκτονία– ή μήπως δολοφονία;– της Εμμέλια.
-Ποιος κρύβεται πίσω από την πρόσκληση που έλαβε ο Αντρέ;
-Γιατί οδήγησε τα βήματα του Αντρέ στο «Σπίτι των γλάρων»
-Τι επιδιώκει;
Ο Αντρέ πρέπει να γυρίσει πίσω στον χρόνο για να βρει την άκρη. Αρχές δεκαετίας ΄70, δύσκολα χρόνια για την Ιταλία, χρόνια μιας ταραγμένης περιόδου και ενός ψυχρού πολέμου. Σκοτεινές δυνάμεις επιδιώκουν να κατευθύνουν την πορεία της Ιταλίας. Η χώρα κλυδωνίζεται από την απαγωγή και τη δολοφονία του Άλντο Μόρο, σε μια εποχή, κυριολεκτικά βυθισμένη στον τρόμο. Θύμα αυτών των σκοτεινών δυνάμεων και ο Φραντσέσκο Σόρντι με την οικογένειά του.
-Με τι ακριβώς θα έρθει αντιμέτωπος ο Αντρέ;
Με μοναδική βοήθεια, αυτή της αστυνομικού και πρώην συντρόφου του, θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που ξαφνικά περιέβαλε την ζωή του.
Κι όμως, ενώ θα μπορούσε ένα είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, ένα πολιτικό θρίλερ, θα λέγαμε ότι τελικά είναι ένα ψυχογράφημα μιας ολόκληρης εποχής.
-Τι θα ανακαλύψει ο Αντρέ;
-Θα πάρει τις απαντήσεις για ό,τι τον αφορά και όχι μόνο;
-Θα βρει τον χαμένο του εαυτό;
«… Κατάλαβα πως μέσα σε αυτόν τον σκληρό και άθλιο κόσμο υπάρχει και μια κρυφή ομορφιά και πως για να την δεις πρέπει η ψυχή σου να είναι αγνή, απαλλαγμένη από το μίσος και την μνησικακία…»
– Άραγε το βιβλίο που ονειρεύτηκε ο Αντρέ, θα γραφτεί τελικά;
Ένα κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο γραμμένο με κινηματογραφική δράση. Γεμάτο μυστήριο και γρίφους, γεμάτο ανατροπές, εκπλήξεις και συγκινήσεις. Η γραφή της συγγραφέα κάνει τον αναγνώστη να «βλέπει» ολοζώντανα τη Ρώμη, να «περπατάει» στους δρόμους της, να «νοιώθει» τους ήρωες, να «ακούει», όχι μόνο όσα αποκαλύπτονται από τους προσεγμένους διαλόγους, αλλά και όσα κρυμμένα μηνύματα υπάρχουν μέσα στις σκέψεις και τις ενέργειες των ηρώων.
Ο αναγνώστης στέκεται σκεπτικός μπροστά στη διαφθορά, στη βία, στην κατάχρηση εξουσίας, στις δολοπλοκίες που καλούνται οι ήρωες να βιώσουν και που υποδόρια συμβαίνουν στον τόπο στον οποίο εξελίσσεται το μυθιστόρημα. Και παράλληλα μαθαίνει για το «σπίτι των γλάρων» και τα κρυμμένα του μυστικά, μια τραγωδία, έναν έρωτα που δεν ξέρουμε αν μπορεί να αναβιώσει, το γράμμα της Εμμέλιας που είναι και το «κλειδί» της ιστορίας, μια αυτοκτονία. Όλα αυτά θα κάνουν τον αναγνώστη να καταλάβει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Η αφήγηση της ιστορίας, η δράση και η πλοκή του σε συνδυασμό με ένα συναρπαστικό τέλος θα δικαιώσουν τον αναγνώστη για την επιλογή αυτού του βιβλίου.
«…η ζωή δεν είναι έτσι όπως λένε σαν τα τρένα που φεύγουν και χάνονται αφήνοντας πίσω τους ανεκπλήρωτα όνειρα. Το ταξίδι της ζωής είναι ατελείωτο και κανείς μπορεί να επιβιβαστεί σε ένα καινούργιο τρένο και να συνεχίσει το ταξίδι κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό μέχρι την τελευταία ανάσα…»

image description

Από το οπισθόφυλλο
«Μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα
Μια παράξενη πρόσκληση σε μια γκαλερί οδηγεί έναν συγγραφέα στα χνάρια της Εμμέλια, του νεανικού του έρωτα, και τότε θα πέσει στα χέρια του ένα σημείωμά της:
Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979.
Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη.
Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.
Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.
Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας…»