Η Έφη Ριζά-Σκύφα γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Είναι παντρεμένη με το μαθηματικό Θανάση Σκύφα και έχει δύο κόρες, την Άρτεμη και την Αμαρυλλίδα, που φοιτούν στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την αρχή της επαγγελματικής της δραστηριότητας μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη φροντιστηριακή εκπαίδευση και την προετοιμασία υποψηφίων για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές, διδάσκοντας το μάθημα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας. Είναι διευθυντικό στέλεχος  του εκπαιδευτικού ομίλου «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΠΟΥΔΗ» και έχει συγγράψει πλήθος εκπαιδευτικών βοηθημάτων.
Παράλληλα, από το 2004, μαζί με τους Θανάση Σκύφα, Μανώλη Παπούλια και Βασίλη Ριζά έχουν ιδρύσει τις εκδόσεις Έναστρον που ασχολούνται με την κυκλοφορία λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων, λευκωμάτων, περιοδικών κ.ά. Από το 2008 οι εκδόσεις Έναστρον έχουν αναπτύξει μια σειρά δράσεων δημιουργώντας τον «πολυχώρο πολιτισμού Έναστρον» στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνονται εκδηλώσεις προβολής του βιβλίου, της μουσικής, της ζωγραφικής και άλλων μορφών τέχνης. Από το 2011 είναι αρχισυντάκτρια του εξαμηνιαίου περιοδικού «Κλεψύδρα» για το βιβλίο, την τέχνη και τον πολιτισμό.

–    Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Κλεψύδρα, δεν μπόρεσα παρά να θαυμάσω το άρτια δομημένο έργο σας, τα τόσα πολλά διαφορετικά αλλά τελικά δεμένα μεταξύ τους πράγματα με τα οποία καταπιάνεστε, το πάθος και την όρεξη για τη δουλειά σας σε τόσο δύσκολους και απαισιόδοξους καιρούς. Τελικά, είστε καθηγήτρια, συγγραφέας, αρχισυντάκτρια, υπεύθυνη εκδόσεων, σύζυγος και μητέρα! Πώς καταφέρνετε και χωράτε τόσους πολλούς ρόλους στη ζωή σας;

Πράγματι στη ζωή μου  χωράνε πολλοί ρόλοι, που ευτυχώς για μένα είναι αρμονικά δεμένοι μεταξύ τους, επειδή ως άτομο είμαι πολύ πειθαρχημένη και συνάμα πολύ δραστήρια και επειδή ευτύχησα να έχω σημαντική βοήθεια από ανθρώπους του περιβάλλοντός μου που συμμερίζονται τις επιλογές μου, με βασικότερο  τον άντρα μου που έχει ίδιες αναζητήσεις με εμένα. Βέβαια τον τελευταίο καιρό, που τα παιδιά μου μεγάλωσαν και είναι απολύτως ανεξάρτητα, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, γιατί πλέον έχω και τη δική τους βοήθεια σε όλες τις δραστηριότητές μου.

–    Οι νέοι συγγραφείς που περνούν το κατώφλι σας φαντάζομαι θα είναι πολλοί! Πώς ξεχωρίζετε ποιος θα είναι αυτός που αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, τι είναι αυτό το κάτι που θα σας κάνει να ρίξετε μια παραπάνω ματιά στα γραπτά του; Υπάρχει μυστική συνταγή για την επιτυχία;

Από τις εκδόσεις μας  περνάνε και αφήνουν δείγμα της δουλειάς τους πολλοί νέοι άνθρωποι που κινούνται είτε από την αγάπη τους για τη λογοτεχνία είτε από την αίσθηση της ανάγκης για δημοσιότητα. Πράγματι τα χειρόγραφα είναι πολλά. Δεν είναι εύκολο να διαβαστούν όλα με προσοχή και μάλιστα γρήγορα, οπότε έχουμε το άγχος μήπως αδικήσουμε κάποιους. Αυτό που προσπαθούμε είναι να βγάζουμε καλά βιβλία. Η επιτυχία τώρα στη λογοτεχνία είναι σχετική. Μπορεί να βγει ένα καλό βιβλίο και να μην έχει, για διάφορους λόγους, την ανάλογη εμπορική κίνηση και αντίστροφα. Μέτρια βιβλία κάνουν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Σε γενικές γραμμές πάντως το μυστικό για την επιτυχία νομίζω ότι είναι η πρωτότυπη ιδέα και η αξιοπρεπής χρήση της γλώσσας, που τα θεωρώ δυσεύρετα.

–    Στο Έναστρον διοργανώνετε κι άλλες εκδηλώσεις που αφορούν το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη φωτογραφία. Τέτοιοι χώροι στην επαρχία -δυστυχώς- ακόμη δεν υπάρχουν, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε πόλη, ώστε να μπορούν να γίνονται κοιτίδες πολιτισμού, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Το Έναστρον  ξεκίνησε το 2009 -σε λίγες μέρες συμπληρώνει πέντε χρόνια ζωής- και είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να γίνει πόλος έλξης για  τόσους πολλούς  ανθρώπους, καλλιτέχνες και κοινό, που ασχολείται με την Τέχνη σε όλες τις μορφές της. Ο κόσμος μας αγάπησε πάρα πολύ, αποκτήσαμε πολλούς φίλους και στηριχτήκαμε στην ανιδιοτελή προσφορά τους, στην διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων που έδωσαν  ποιοτική ζωή στον χώρο, που καθημερινά, αλλά και τις Κυριακές, λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο, καφέ και μπαρ, ροφήματα, ποτά και σνακς.

–    Την 1η Φλεβάρη θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις εκδόσεις Έναστρον και όλους εσάς, σε μια ωραία παρουσίαση που γίνεται στο Βιβλιοτρόπιο για την συνέκδοση του βιβλίου «Έχω πάντα δικαίωμα» με την Unisef. Παρά τις δυσκολίες που ο κόσμος αντιμετωπίζει πάντα βοηθάει και δείχνει την προσφορά του ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Ποια είναι η δική σας εμπειρία πάνω σε αυτό;

Η συνεργασία μας με την Unicef  ήταν μια ξεχωριστή και σπουδαία εμπειρία για μένα γιατί επιμελήθηκα κείμενα των σημαντικότερων  συγγραφέων του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Η ανάγνωσή τους  μου προσέφερε  ιδιαίτερη συγκίνηση  και νομίζω ότι θα ευαισθητοποιήσει όλους τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, τονίζοντάς τους την ανάγκη να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δικαιώματα του παιδιού. Το βιβλίο συνοδεύεται από εξαιρετική εικονογράφηση, γεγονός που το κάνει ελκυστικό ακόμα και με το απλό ξεφύλλισμα.
Εμείς βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό, γεγονός που δείχνει ότι και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν έχουμε χάσει την ευαισθησία μας. Στην παρουσίαση των βιβλίων μας λοιπόν στο Βιβλιοτρόπιο το Έχω –πάντα –Δικαίωμα θα έχει ιδιαίτερη θέση. Θα μιλήσει για αυτό ο  γνωστός συγγραφέας κ. Μάνος Κοντολέων που υπήρξε κι ο εμπνευστής της έκδοσής του.

 

Ιουλία Ιωάννου