Συγγραφέας του βιβλίου «Οι φύλακες της λίμνης» – Εκδόσεις «Ωκεανός»

Μερικά πράγματα στη ζωή θα συμβούν έτσι κι αλλιώς και θα συμβούν όταν πρέπει, πιστεύει η Βασιλική Διαμαντή και αυτό ακριβώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται με το νέο της βιβλίο. Αιτία για να μας γνωρίσει τους φύλακες της λίμνης ήταν η διαδικτυακή συζήτηση συγγραφέων και ποιητών στην οποία συμμετείχε. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη κι έτσι η μυθιστορηματική ζωή του έλληνα μετανάστη Τεντ Καψάλη, έγινε μυθιστόρημα. Ο λόγος; Ένας δεύτερος άντρας με το ίδιο όνομα που μπήκε στη ζωή του. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, προσπάθησε πολύ να κρατήσει τις ισορροπίες ψυχογραφώντας τους δυο άντρες πρωταγωνιστές της. Αν και το εγχείρημα ήταν για εκείνη ένας Γολγοθάς, το αποτέλεσμα φαίνεται πως την αντάμειψε.

Πρωταγωνιστές σας δυο άνθρωποι με το ίδιο όνομα. «Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ο άλλος άγνωστο από πού…». Αν και πρόκειται για μυθιστόρημα θα ήθελα να μας πείτε αν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα στην ιστορία σας.
Το μυθιστόρημα αυτό το εμπνεύστηκα από τη ζωή του Τεντ Καψάλη, ενός έλληνα μετανάστη που γεννήθηκε στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ζει στην Αμερική. Μου αφηγήθηκε ο ίδιος τη ζωή του αλλά υπάρχουν και μυθοπλαστικά στοιχεία που βάζουν τις πινελιές τους, κι αυτά όμως βασίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

«Οι ζωές τους είναι δεμένες με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας». Ας την ξετυλίξουμε, λοιπόν, μαζί…
Δυο άγνωστοι άντρες, συνονόματοι, με καταγωγή από την Ήπειρο, συναντιούνται στην κορυφή ενός ηφαιστείου, στην Χαβάη της Αμερικής. Γιατί έχουν το ίδιο όνομα; Τι είναι αυτό που τους ενώνει; Ο ένας ξέρει την ιστορία της ζωής του, ο άλλος δεν ξέρει ούτε τους γονείς του. Ποιος είναι υπεύθυνος; Μια γυναίκα έρχεται από την Κίνα στη Χαβάη για να ερωτευτεί τον έναν από τους δύο. Ποιος φρόντισε γι’ αυτό; Ο έρωτας θα γίνει αφορμή να λυθούν όλοι οι γρίφοι της ζωής τους, να αποκαλυφθούν τα μυστικά και να λυτρωθούν οι ήρωες.

Ως άνθρωπος πιστεύατε στο πεπρωμένο πριν ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας;
Πιστεύω ότι κάποια πράγματα στη ζωή θα συμβούν έτσι κι αλλιώς, και θα συμβούν όταν πρέπει, τώρα αν αυτό το ονομάζουμε πεπρωμένο, χέρι του Θεού ή νομοτέλεια του σύμπαντος δεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Πάντως είμαι σίγουρη ότι ο κάθε άνθρωπος πιστεύει σε κάτι απ’ αυτά και δίνει μια δική του προσωπική εξήγηση σε ό,τι του συμβαίνει.

Σε μία σας συνέντευξη είπατε πως η ιστορία αυτή ήρθε και σας βρήκε μόνη της. Πείτε μας δυο λόγια γι αυτή τη «συνάντηση»;
Με τον ήρωά μου Τεντ, γνωριστήκαμε μέσα από μια διαδικτυακή συζήτηση συγγραφέων, είναι και ο ίδιος ποιητής. Κάποιες λεπτομέρειες της ζωής του με συντάραξαν τόσο που ένιωσα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να γραφούν σε βιβλίο. Του το πρότεινα και η απάντησή του ήταν η εξής: Πριν μια βδομάδα είπα στα παιδιά μου ότι η ζωή μου πρέπει να γίνει βιβλίο και γέλασαν μαζί μου, και τώρα μου το προτείνεις… Τι λέτε, δεν ήρθε από μόνη της και με βρήκε;

Ήπειρος 1939. Ελληνοιταλικός πόλεμος. Είναι επινοημένος ο χρόνος που τοποθετήσατε τους πρωταγωνιστές σας ή θέλατε να δώσετε και τα ιστορικά στοιχεία ενός τόπου που αγαπάτε;
Οπωσδήποτε ήθελα πάντα να γράψω για την Ήπειρο και υποκλίνομαι στην ιστορία της. Ο πόλεμος του ’40, η Κατοχή και τα ολοκαυτώματα των χωριών της Ηπείρου, είναι οδυνηρές περίοδοι αυτού του μαρτυρικού τόπου που μας κάνουν να ριγούμε από εθνική υπερηφάνεια. Δεν θα τα άφηνα σε καμία περίπτωση απ’ έξω γράφοντας μια ιστορία για την Ήπειρο όπως αυτή. Πάντως ο Τεντ γεννήθηκε την ημερομηνία που γράφω στο βιβλίο, κι εγώ δεν πείραξα καθόλου τους χρόνους της ζωής του.

Αλήθεια πώς είναι μια γυναίκα να προσεγγίζει τις ψυχές δυο αντρών που μονοπωλούν τις σελίδες του βιβλίου της;
Γολγοθάς! Πάλευα συνέχεια να κρατήσω ισορροπίες και να μην βάλω γυναικείες συμπεριφορές στους ήρωές μου. Παρατηρούσα συνεχώς τους άντρες της οικογένειας για να σιγουρευτώ ότι τους προσεγγίζω σωστά. Ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι τα κατάφερα. Φυσικά και είναι πολύ πιο εύκολο να γράφω για γυναίκα.

Υπάρχει, ωστόσο, έντονο και το άρωμα γυναίκας. Μιλήστε μας για τις γυναίκες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των δυο ηρώων σας.
Η γιαγιά, η μάνα, η αγαπημένη. Αυτοί είναι οι τρεις σημαντικοί ρόλοι των γυναικών στη ζωή τους. Η γιαγιά με τα κανακέματα και τα χάδια έχει σημαντική θέση στις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. Η σχέση με τη μάνα συγκλονιστική και μοναδική, στο βιβλίο αλλά και σ’ όλο το σύμπαν, η αγάπη της πλημμυρίζει τις σελίδες και χρωματίζει τις ζωές. Την αγαπημένη που χαρίζει έρωτα και φέρνει την ελπίδα στη ζωή των αντρών, τη χαίρεται μόνο ο ένας ήρωας από τους δυο.

Αφιερώνετε το βιβλίο στον Τεντ Καψάλη και στην οικογένειά του. Πού βρίσκεται σήμερα η οικογένεια αυτή; Γνωρίζει την έκδοση του βιβλίου;
Ο Τεντ Καψάλης με την οικογένειά του ζουν στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής. Είμαστε σε συχνή επικοινωνία και φυσικά γνωρίζει την έκδοση του βιβλίου, αφού ο ίδιος μου αφηγήθηκε τη ζωή του γι’ αυτό το λόγο. Άλλωστε μόλις εκδόθηκε του έστειλα αντίτυπα για κείνον και τα παιδιά του.

Οι πεταλούδες του εξωφύλλου δεν επιλέχθηκαν τυχαία και ο αναγνώστης το καταλαβαίνει εύκολα αυτό…
Καθόλου τυχαία, έχουν τον συμβολισμό τους. Λένε ότι οι ψυχές των ανθρώπων μοιάζουν με πεταλούδες… Το πιστεύετε;

Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς. Ήταν εύκολο να τοποθετήσετε τους δικούς σας «Φύλακες» εκεί;
Η Παμβώτιδα είναι η αλήθεια κρύβει στα νερά της και στο νησάκι της, πολλά μυστικά και έγινε μάρτυρας πολλών γεγονότων. Και γενικότερα όλη η περιοχή της Ηπείρου έχει πλούσια ιστορία για τους συγγραφείς. Δεν επέλεξα όμως εγώ να τοποθετήσω τους ήρωές μου εκεί, η ζωή τούς τοποθέτησε σ’ αυτή τη θέση κι εγώ το σεβάστηκα. Αποδέχτηκα και περιέγραψα τη θέση τους εκεί με τόση ευκολία, σαν να ήξερα την περιοχή από χρόνια.

Από την λίμνη στην κορυφή του Χαλεάκαλα στο νησί Μάουι της Χαβάης και τη Χονολουλού. Δυο μαγικοί τόποι που μάλλον λίγοι από τους Έλληνες αναγνώστες έχουμε επισκεφθεί. Ποια σχέση έχουν με τους ήρωές σας;
Αυτή ακριβώς που περιγράφω στο βιβλίο. Ο Τεντ έζησε δεκαπέντε χρόνια στη Χαβάη κι εργάστηκε σαν διευθυντής σ’ ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο. Γνώρισε εκεί τη γυναίκα του και παντρεύτηκε στη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία του νησιού, την οποία δημιούργησε ο ίδιος με κάποια άτομα ακόμα, στο σαλόνι ενός σπιτιού! Το κεφάλαιο αυτό της ζωής του είναι πολύ σημαντικό για κείνον, του φαινόταν απίστευτο το ότι κατάφερε στην άκρη της γης να παντρευτεί σε ορθόδοξη εκκλησία. Και ναι είναι μαγικοί τόποι, έτσι μου τους περιέγραψε, και επειδή δύσκολα θα πάμε ως εκεί ας ταξιδέψουμε μέσα από το βιβλίο μου!

Πιστεύετε πως η λογοτεχνία βοηθά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της παράδοσης ενός τόπου; Στην προκειμένη περίπτωση της Ηπείρου;
Το πιστεύω ακράδαντα. Είμαι εκπαιδευτικός και με λυπεί το γεγονός ότι από τα σχολικά βιβλία δεν μαθαίνουμε ιστορία. Από την λογοτεχνία όμως μαθαίνουμε ευχάριστα και ιστορία αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε μια άλλη εποχή. Ειδικά όταν μιλάμε για μια περιοχή όπως η Ήπειρος, όπου χύθηκαν ποτάμια αίματος για την ελευθερία της πατρίδας μας, οφείλουμε να γίνουμε όλοι εμείς «Οι Φύλακες» της μνήμης της.

Η Καρδίτσα από την οποία κατάγεστε έχει επίσης καταπληκτικά μέρη και σίγουρα υπάρχουν κρυμμένες ιστορίες και θαμμένα μυστικά ανάμεσα στη λίμνη Πλαστήρα και τις βουνοκορφές που την πλαισιώνουν. Έχετε σκεφτεί να τοποθετήσετε εκεί κάποιους από τους νέους ήρωές σας, για να περιηγηθούμε μαζί τους στις ομορφιές της;
Το τέταρτο βιβλίο μου είναι ήδη τελειωμένο, αλλά το πέμπτο μάλλον θα διαδραματίζεται στην περιοχή της Καρδίτσας. Και όχι μόνο γιατί εγώ θέλω να τοποθετήσω τους ήρωές μου εκεί και να σας γνωρίσω τις ομορφιές του τόπου μου, αλλά γιατί το πεπρωμένο τους, το θέλημα του Θεού, όπως θέλετε πείτε το, τους τοποθέτησε σ’ αυτά τα μέρη!

Σας ευχαριστώ για τις εύστοχες ερωτήσεις σας κι εύχομαι καλά αναγνώσματα σε όλους!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…
Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…
Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.
Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής. Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.
Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησης τους…
Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας μνήμες, με μάρτυρες τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…

Βιογραφικό
Η Διαμαντή Βασιλική γεννήθηκε στο χωριό Μαυραχάδες του Ν. Καρδίτσας. Σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής της και υποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στο χώρο των σχολείων. Είναι αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος και του συλλόγου «Καρδιτσιωτών» Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και ζει μόνιμα στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά της: «Μοιραίες Παρεμβάσεις» τον Ιούνιο του 2015 και «Η Υφάντρα της Πόλης» τον Δεκέμβριο του 2016. «Οι Φύλακες της λίμνης» είναι το τρίτο της μυθιστόρημα που εκδίδεται.