Συγγραφέας του βιβλίου Στη σκιά της ζωής τους – Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ηρωίδα της Ελένης Τσαμαδού ταξιδεύει στην Ελλάδα με «μοναδική αποσκευή της μια παλιά δικηγορική τσάντα μέσα στην οποία υπάρχει ένα πακέτο με ερωτικά γράμματα». Αναζητώντας το παρελθόν της η Λούση, ψάχνει, προβληματίζεται, ανακαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς της που μέχρι τότε δεν είχε. Εν τέλει ωριμάζει. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Στο βιβλίο μου η προδοσία και η εξαπάτηση συνυπάρχουν, είναι απρόβλεπτες και δεν έχουν μία μόνο μορφή. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόσωπο ή πρόσωπα που εξαπατήθηκαν και προδόθηκαν πληγώνονται περισσότερο». Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει το κεφάλαιο των παράνομων υιοθεσιών ελληνόπουλων στην Αμερική, για το οποίο μάλλον λίγα γνωρίζουμε. «Να στερείς από μια γυναίκα τη δυνατότητα να μεγαλώσει η ίδια το παιδί της», ήταν το στοιχείο της έρευνας που την τάραξε περισσότερο ως συγγραφέα και φυσικά ως γυναίκα.

  • Μια ήσυχη, συνηθισμένη Αμερικανίδα νοικοκυρά πρωταγωνιστεί στην ιστορία σας. Είναι η Λούση Μπράουν, που ένα πρωί εξαφανίζεται από το σπίτι της. Τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση θα τους δούμε στην ανάγνωση. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι κλείνοντας την πόρτα, τι άφησε πίσω της.
    Φεύγοντας η Λούση στην ουσία δεν άφησε τίποτε πίσω της. Ούτε καν ένα κενό. Μέχρι τότε δεν είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή κανενός. Ζούσε στο περιθώριο της ζωής των μελών της οικογένειάς της. Χαρακτηριστικό το πόσο μετρούσε η παρουσία της είναι ότι ακόμη και ο άντρας της όταν συνειδητοποίησε, με καθυστέρηση, την απουσία της δεν ανησύχησε. Δεν σήμαινε γι αυτό τίποτε περισσότερο από το να φροντίζει τον ίδιο και το σπίτι της.
  • Το πρώτο που μαθαίνουμε από το οπισθόφυλλο είναι πως ταξιδεύει στην Ελλάδα με «μοναδική αποσκευή της μια παλιά δικηγορική τσάντα μέσα στην οποία υπάρχει ένα πακέτο με ερωτικά γράμματα». Σ’ αυτά τα κιτρινισμένα γράμματα κρύψατε την κορύφωση της πλοκής σας;
    Τα γράμματα είναι η αφορμή για μια αναζήτηση. Πέρα από την αναζήτηση του παρελθόντος η ηρωίδα κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ψάχνει, προβληματίζεται, ανακαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς της που μέχρι τότε δεν είχε. Ωριμάζει.
  • Γράφετε κάτι ακόμη στο οπισθόφυλλο: “Μια ιστορία με βαθιές ρίζες σε σκοτεινές ιστορίες έρωτα, εξαπάτησης και προδοσίας”. Τι μπορεί να κάνει μια ιστορία έρωτα σκοτεινή; Μόνο η εξαπάτηση και άρα η προδοσία ή κάτι άλλο θέλει να μας περάσει η Λούση Μπράουν;
    Το βάθος της ψυχής του ανθρώπου είναι δυσθεώρητο. Πολλοί παράγοντες μπορεί να κάνουν μια ερωτική ιστορία σκοτεινή. Η προδοσία μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως για παράδειγμα μια νοσηρή εξάρτηση του ενός από ένα ανάξιο πρόσωπο που πληγώνει με τη συμπεριφορά του το άλλο μέρος και εκείνο όμως δεν αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά και να λυτρωθεί. Στο βιβλίο μου η προδοσία και η εξαπάτηση συνυπάρχουν, είναι απρόβλεπτες και δεν έχουν μία μόνο μορφή. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόσωπο ή πρόσωπα που εξαπατήθηκαν και προδόθηκαν πληγώνονται περισσότερο.
  • Θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση δική σας: “Στη ρόδινη ιστορία της ζωής μου υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο”. Στην ιστορία της ζωής όλων μας -είτε είναι ρόδινη είτε όχι- υπάρχει συνήθως ένα σκοτεινό σημείο. Μήπως καμιά φορά είναι καλύτερα να το αφήνουμε στο σκοτάδι του;
    Εξαρτάται πόσο θέλουμε να προχωρήσουμε να βρούμε την αλήθεια.. Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να γνωρίζουμε και να μη ζούμε στο ψέμα. Εξαρτάται όμως από τη δύναμη που έχει καθένας για να διαχειριστεί την αλήθεια και τις συνέπειές της. Η αλήθεια ελευθερώνει, αλλά και πληγώνει.
  • Παράνομες υιοθεσίες στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 στην Αμερική. Ανακατεμένοι σ’ αυτές, δικηγόροι ελληνικής καταγωγής, ακόμη και μέλη οργανώσεων που βοήθησαν τη χώρα μας. Σκαλίζοντας το θέμα ο αναγνώστης βρίσκεται σε τρομακτικά νούμερα. Πώς διαχειριστήκατε το αποτέλεσμα της δικής σας έρευνας όταν συνειδητοποιήσατε το μέγεθος του σκανδάλου;
    Ήταν κάτι πολύ επώδυνο. Υποψιαζόμουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είχε γίνει. Ήθελα όμως να πιστεύω πως στις πιο πολλές περιπτώσεις τα κίνητρα των θετών γονέων ήταν να αποκτήσουν ένα παιδί και να του προσφέρουν καλύτερη ζωή από αυτή που ίσως το περίμενε αν έμενε στην Ελλάδα. Η έρευνα όμως, αυτή που έγινε στις ΗΠΑ και αργότερα από την καθηγήτρια στην έδρα « Κοραής» στο King’s College του Λονδίνου, Gondavan Steen,έδειξε πως η πραγματικότητα δεν ήταν πάντα ρόδινη. Υπήρξαν αποχωρισμοί παιδιών από τους φυσικούς γονείς τους, χωρίς τη συγκατάθεση των τελευταίων. Και φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις, δυστυχώς όχι λίγες, που μεσολάβησε χρηματισμός.. Δεν μου ήταν εύκολο να γράψω για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ελπίζω να το προσέγγισα με τη προσοχή και το σεβασμό που του αξίζει.
  • Επιτήδειοι όπως «ο κύριος Χατζηιορδάνου, ο εθνικόφρων κύριος, ο καλός χριστιανός…» που με το αζημίωτο βοηθούσαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια των υιοθεσιών, δε μας είναι άγνωστος ως (μισητός) χαρακτήρας. Θα σας ενδιέφερε η συγγραφική προσέγγιση της ιστορίας από τη δική του πλευρά; Θα είχατε την καλή διάθεση να ακούσετε τι έχει να σας πει;
    Όχι σε καμία περίπτωση. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τι θα έλεγε. Ότι το έκανε για να δώσει στα ορφανά μια καλύτερη ζωή. Όχι δεν θα ήθελα να τον ακούσω, δεν είναι η περίπτωση που λέμε στα νομικά «audiatur et altera pars», να ακουστεί και η άλλη πλευρά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για πράξεις σαν αυτή.
  • Σίγουρα κατά την έρευνά σας ήρθατε “αντιμέτωπη” πέρα από τα νούμερα, με πολλές αλήθειες που τσούζουν. Ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που σας τάραξε περισσότερο ως γυναίκα και ως συγγραφέα;
    Να στερείς από μια γυναίκα τη δυνατότητα να μεγαλώσει η ίδια το παιδί της. Να δει το πρώτο του χαμόγελο, να νιώθει το κορμάκι του πάνω στην αγκαλιά της, να το δει να κάνει τα πρώτα του βήματα, να ακούσει τα πρώτα του λογάκια. Να ξενυχτήσει στο πλευρό του όταν αρρωσταίνει, να χαίρεται κάθε μέρα που το βλέπει. Είναι τόσα που στερήθηκαν αυτές οι γυναίκες χωρίς να ερωτηθούν, αλλά ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, είτε αναγκασμένες από τις συνθήκες, είτε από λάθος εκτίμηση και απειρία, ιδίως αν ήταν νέες, άπειρες και τρομαγμένες, πάντα ο χωρισμός μάνας παιδιού είναι επώδυνος, σαν πληγή που δεν κλείνει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το παιδί που στερήθηκε τη μητέρα του..
  • Σας απασχόλησε καθώς γράφατε το ερώτημα αν κάποια από αυτά τα παιδιά που υιοθετήθηκαν στην Αμερική είχαν παραμείνει στην Ελλάδα και άρα μεγάλωναν σε ορφανοτροφεία, είχαν καλύτερη τύχη;
    Είναι ένα αναπόφευκτο ερώτημα, αλλά μόνον υποθέσεις μπορεί κάνεις κανείς. Βεβαιότητα δεν υπάρχει.
  • Θα σκεφτόσασταν να γράψετε ένα βιβλίο για να μιλήσετε στους δικούς σας ανθρώπους «για μυστικά και ψέματα καλά κρυμμένα» αν ανακαλύπτατε πως η ζωή σας καθορίστηκε από αυτά;
    Δεν θα μου άρεσε να κάνω τη ζωή μου βιβλίο. Και αν υπάρχουν «μυστικά και ψέματα καλά κρυμμένα» που τυχόν καθόρισαν τη ζωή μου, πράγμα που δεν συμβαίνει εξ όσων γνωρίζω, δεν νομίζω πως θα ωφελούσε ή θα ενδιέφερε κάποιον να μιλήσω για προσωπικές εμπειρίες τέτοιου είδους.
  • Παρελθόν. Λένε πως για να ζεις ευτυχισμένος πρέπει να αποφεύγεις τις συχνές και μεγάλες αναπολήσεις από το παρελθόν. Συμφωνείτε;
    Είμαι στην ηλικία που η αναπόληση του παρελθόντος είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν βλέπω το λόγο να μη θυμάμαι όσα έζησα. Είμαι ευτυχισμένη που μπορεί να θυμάμαι και τα καλά και τα κακά. Σκέφτομαι, άρα υπάρχω, είπε ο Κάντ. «Θυμάμαι, άρα υπάρχω» πιστεύω και εγώ, χωρίς να είμαι φιλόσοφος όπως εκείνος.
  • Μυστικό. Πράγματι η αξία του εξαρτάται από τα πρόσωπα από τα οποία πρέπει να το κρύψουμε ή ένα μυστικό παραμένει “επικίνδυνο” για μας ζωές μας ανεξάρτητα από τη σπουδαιότητά του;
    Δεν είναι όλα τα μυστικά επικίνδυνα. Όσο για την αποκάλυψη ή μη κάποιου επαναλαμβάνω όσα είπα και πιο πάνω, εξαρτάται από τη δύναμη καθενός να θελήσει ή όχι να μάθει την αλήθεια. Δεν αποφασίζει ο θεματοφύλακας του μυστικού για την αποκάλυψη, αυτό το κάνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος, αυτός που ζητά να μάθει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια ήσυχη, συνηθισμένη Αμερικανίδα νοικοκυρά εξαφανίζεται ξαφνικά, ένα πρωινό, από το σπίτι της, εγκαταλείποντας την οικογένειά της χωρίς καμία εξήγηση.
Ενόσω γίνονται έρευνες και εκφράζονται εικασίες για την εξαφάνισή της, εκείνη ταξιδεύει στην Ελλάδα. Μοναδική αποσκευή της μια παλιά δικηγορική τσάντα μέσα στην οποία υπάρχει ένα πακέτο με ερωτικά γράμματα.

Τι σχέση έχουν τα γράμματα αυτά με τη γυναίκα; Ποιος ο σκοπός της φυγής και του ταξιδιού της;

Μια ιστορία με βαθιές ρίζες σε σκοτεινές ιστορίες έρωτα, εξαπάτησης και προδοσίας.

Βιογραφικό
Η Ελένη Κ. Τσαμαδού σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα που άπτονταν των Υπουργείων Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Το μυθιστόρημά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KÖNIGREICH FÜR EIN GRAB.