Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

 

 

Όταν σε υποδέχονται με ένα διαφορετικό λουλούδι
όταν σε προσφωνούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο,
όταν έχουν ετοιμάσει τα ερωτήματά τους
και όταν συμμετέχουν στις φιλαναγνωστικές δράσεις, τότε ο χαλβάς είναι ακόμη πιο νόστιμος”. (Από το προσωπικό blog της κυρίας Αρτζανίδου).

 

 artzanidou foto

Στα βιβλία της Έλενας Αρτζανίδου, ένα παιδί δεν θα βρει μόνο μια ωραία ιστορία να περάσει χαρούμενα την ώρα του. Δεν θα βρει ένα συνηθισμένο παραμύθι, με ωραία εικονογράφηση, αλλά θα βρει γνώση μαζί με χρήσιμες συμβουλές για όλα τα θέματα που απασχολούν το μυαλουδάκι του, στην ευαίσθητη ηλικία του Δημοτικού. Σε μια μεταβατική ηλικία που από νήπιο γίνεται αποδέκτης πολλών πληροφοριών, που καλείται να αντιμετωπίσει πολλούς άλλους χαρακτήρες γύρω του, παιδιά μεγαλωμένα το καθένα με διαφορετικό τρόπο, με διαφορετικές συνήθειες.
Θέματα διατροφής, θέματα σχολικού εκφοβισμού, διαφορετικότητας, θέματα υγιεινής, ό,τι απασχολεί μια σύγχρονη οικογένεια.
Το νέο της βιβλίο με τίτλο «Κι εσύ μαμά… το χαλβά σου» θίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της κακής διατροφής που πολλά παιδιά έχουν υιοθετήσει, τις λάθος διατροφικές συνήθειες και τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν στον ευαίσθητο παιδικό οργανισμό και κατ’ επέκταση στον ψυχικό του κόσμο.

Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τόσο διαφορετικές τροφές από τις σημερινές και ο χαλβάς ήταν ένα από τα πιο λαχταριστά γλυκίσματα! Συναντήσατε παιδιά να σας ρωτούν «τι είναι ο χαλβάς;» που είναι και η κύρια ατάκα στο βιβλίο σας;

Στον περισσότερο από ένα μήνα που κυκλοφορεί το βιβλίο, τα παιδιά που συνάντησα στις παρουσιάσεις γνώριζαν το παραδοσιακό γλύκισμα, αλλά και να μην το γνώριζαν η Βαρσαβούλα μου, γι’ αυτό γεννήθηκε μέσα στην ιστορία μου, για να τους μάθει και γι’ αυτό και για όλα τα άλλα.

– Το θέμα της διατροφής των μικρών παιδιών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πολλές μαμάδες αντιμετωπίζουν. Πιστεύετε ότι ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να περάσει μηνύματα, να κάνει ένα παιδί να δοκιμάσει μια τροφή που του προτείνει, να αλλάξει συνήθειες;

Όλα τα καλογραμμένα βιβλία έχουν την αποστολή και τη δύναμη να γεννήσουν και να προτείνουν πρότυπα. Να καλλιεργήσουν καλές συμπεριφορές και καλές συνήθειες όπως και η διατροφή. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ο κάθε αναγνώστης αμέσως θα υιοθετήσει όσα και ό,τι προτείνονται. Ο ρόλος άλλωστε της λογοτεχνίας εκτός της ψυχαγωγίας, της αισθητικής καλλιέργειας, του εμπλουτισμού του λεξιλογίου και της κριτικής στάσης είναι και να δείξει δρόμους που μόνο καλό μπορούν να γεννήσουν.

– Εργάζεστε συγχρόνως ως νηπιαγωγός και η καθημερινή επαφή σας με τα παιδιά σίγουρα σας δίνει «τροφή» για νέα θέματα στα βιβλία σας. Τι θα ξεχωρίζατε ως το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά, σε σχέση με το πώς μεγάλωναν είκοσι χρόνια πριν;

Η εργασία μου με βοηθά περισσότερο να βρίσκομαι κοντά σε παιδιά και να τα κατανοώ. Τα ερεθίσματα με βρίσκουν όπου και με όποιους και αν βρεθώ. Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα νοητικά, αλλά όχι και συναισθηματικά και αυτό μπερδεύει τους μεγάλους και πολλές φορές απαιτούν από αυτά περισσότερα. Αυτό που τα διαφοροποιεί από τη δική μας παιδική ηλικία είναι ότι παίζουν λιγότερα δημιουργικά και κινητικά παιχνίδια, αντ’ αυτού αρέσκονται στα ηλεκτρονικά και γνωρίζουν τον διαδικτυακό κόσμο από νωρίς, κάτι που δεν είναι κακό όταν γίνεται σε λογικά όρια, δυστυχώς όμως χάνονται σε ανούσια -τις περισσότερες φορές- πράγματα που και τα απομονώνει και παραμελούν αληθινές φιλίες και δράσεις που διαμορφώνουν προσωπικότητες.

– Έχετε επιχειρήσει να γράψετε και κάποιο άλλο είδος εκτός από παιδικά βιβλία, κάποιο μυθιστόρημα που να απευθύνεται σε μεγάλους;

Μέχρι σήμερα κυκλοφορούν 34 τίτλοι, τρεις από αυτούς είναι μυθιστορήματα ενηλίκων.Το τελευταίο μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2014 με τον τίτλο «Σιωπηλές σκιές» από τις εκδόσεις Βιβλιόφωνο.

– Η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το περιεχόμενο. Πιστεύετε ότι είναι και το πρώτο που προσέχει ένας μικρός αναγνώστης στο να διαλέξει ένα βιβλίο έναντι κάποιου άλλου;

Ένα βιβλίο μπορεί να επιλεγεί και για την εικόνα του και για τον τίτλο του και για το περιεχόμενο στη συνέχεια. Το σκληρό καλό εικονογραφημένο βιβλίο σίγουρα είναι αυτό που τραβά το ενδιαφέρον στις μικρές ηλικίες, όσο όμως ο αναγνώστης μεγαλώνει η εικόνα μειώνεται και τότε το κείμενο είναι αυτό που θα πείσει τον αναγνώστη από το οπισθόφυλλο να το επιλέξει, στη συνέχεια να το διαβάσει και τέλος να διατυπώσει την όποια γνώμη του.

ARTZANIDOY_ELENA

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Κάθε φορά που ακούει τη μαμά της να τη φωνάζει Βαρσαβούλα, η μικρή, που δεν της αρέσει να τη λένε Βαρσαβούλα, γίνεται έξω φρενών.
«Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου».
Η Βαρσαβούλα έχει και μια φίλη, την Αμαλία, που αν και θέλει να γίνει πρίμα μπαλαρίνα, δεν τρώει σωστά. Και τότε αναλαμβάνει δράση.
«Μπράβο, Βαρσαβούλα», την επικροτεί η μαμά της.
«Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου», της απαντά εκείνη θυμωμένη με την ελπίδα όμως πως όλα θα γίνουν όπως τα ονειρεύεται.

Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της υγιεινής και σωστής διατροφής.

 

ki esu mama to xalva sou
Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.