Καλογραμμένη συλλογή δεκαέξι ιστοριών με πειστικές πινελιές. Γραμμένη με γλώσσα που κινείται από το σχετικά ρεαλιστικό ως και το εντελώς ποιητικό και ψυχολογικό.
Ιστορίες θαρρείς βγαλμένες μέσα από την ζωή, που δεν μιμούνται τη ζωή μήτε την αναπαράγουν, αλλά οδηγούν τον αναγνώστη σε σκέψεις έτσι ώστε να αναθεωρήσει τη δική του ζωή.
Οι ιστορίες της Εύας Στάμου υπαινίσσονται πολύ περισσότερα από όσα αφηγούνται.
Μη γραμμικές και λοξά φωτισμένες διηγήσεις -εξομολογήσεις πολλών θρυμματισμένων εγώ, από το σκοτάδι στην ανέλπιδη έξοδο ενός γαλακτώδη ήλιου, που κατακυριεύει το σύμπαν απομυθοποιώντας το.
Αριστοτεχνικά πορτρέτα ανθρώπων που μέσα από χαμηλόφωνες εκμυστηρεύσεις ή βίαιες εξάρσεις επιτρέπουν στον αναγνώστη να δει καίριες όψεις του εαυτού του. Σωκρατική μέθοδος αυτοβελτίωσης και ψυχογραφική διεισδυτικότητα.
Διηγήματα για τη διαφορετικότητα, για τη φαντασίωση ,τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μοναχικότητα του ξένου και του περιπλανώμενου, την εμμονή, την παρόρμηση και την επιθυμία. Αφηγήσεις για ήρωες της καθημερινότητας που δυσκολεύονται να ενσωματωθούν σ΄ ένα περιβάλλον που το νιώθουν ανοίκειο, ακόμα κι αν πρόκειται για τη χώρα τους, την οικογένειά τους ή το ίδιο τους το σώμα. Πρόσωπα οικεία μα και παράξενα, μορφές που προβάλλονται ακέραιες, χωρίς ωραιοποιήσεις ή ηθικολογίες.
Δεκαέξι χαρακτήρες διηγούνται τις εμπειρίες τους με τρόπο άμεσο κι ευθύ, ζωντανεύουν μέσα από απολύτως ρεαλιστικές περιγραφές και με πολύ υποβλητικό τρόπο. Μικρές αλλά συναισθηματικά σημαντικές σκηνές του καθημερινού μας βίου και της σύγχρονης ζωής.
Μι εξαιρετικά ειλικρινής αφήγηση με ψυχολογικές ιστορίες που σε καθηλώνουν. Η συγγραφέας μιλάει απλά, ρεαλιστικά, κατανοητά, οργανωμένα και περιμένει από τον άλλον να συνδημιουργήσει το απαραίτητο εκείνο φαντασιακό πεδίο πάνω στο οποίο θα ξεδιπλώσει τα όνειρά του. Γράφει για τη μνήμη, την ενοχή, την επιθυμία, την κατάφαση, για πράγματα που υπήρξαν και θέλουμε να υπάρξουν για ό,τι μπορούμε να φανταστούμε και, προπαντός, ό.τι μπορούμε να παρατηρήσουμε…
Διαβάστε το.
Η Εύα Στάμου είναι Δρ Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπεύτρια. Δίδαξε Ψυχιατρική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Manchester κι εργάστηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του York. Το έργο της περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Ελιγμοί (2004), Ντεκαφεϊνέ (2005), Εθισμός (2011), τη συλλογή διηγημάτων Μεσημβρινές συνευρέσεις (2009), τη μονογραφία Ageing and Female Identity in Midlife (Scholars’ Press, 2013), και το δοκίμιο “Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας” (2014). Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου και λογοτεχνικά κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα δανικά, και τα λιθουανικά. «Ο Χάρτης» ανέβηκε ως θεατρικό το 2011. Αρθρογραφεί στην Athens Voice, την Bookpress, το Protagon κι έχει συμμετάσχει σε εκπομπές του Mega, του Attica TV και του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.