Η πρώτη μου ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
&
ΕΓΩ με εμένα, ΕΓΩ με εσένα – Ντίνα Νομικού

Τα σημερινά βιβλία που θα σας παρουσιάσω είναι ξεχωριστά και έχουν ειδικό βάρος. Είναι βασισμένα στην παιδαγωγική MONTESSORI, προϋποθέτουν καλή παρέα και συνεργασία, προάγουν τη φαντασία και μας υπόσχονται ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!
Βοηθοί μας θα είναι ο Κορνήλιος Λαμπάκης ένας ετοιμόλογος και λιγάκι ξεροκέφαλος νεαρός, η Ζωή Σενσορίδου που έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει, να ακούει, να μυρίζει, να αγγίζει αλλά όχι να μιλάει, η Ρένα Ερευνόγλου η δύσπιστη και καχύποπτη της παρέας, ο υπομονετικός και άκρως παρατηρητικός Σήφης Συμπερασματόπουλος και τέλος ο Τιμολέων Μαζίδης λάτρης της παρέας και ειδικός στο να κατευνάζει τις εντάσεις.

Η πρώτη μου ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Σκοπός του βιβλίου είναι να μας γνωρίσει στοιχεία της γεωγραφίας που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη τη γη. Πρώτος μας σταθμός το ποτάμι.
Τι είναι ένα ποτάμι;
Από που έρχεται;
Μπορεί να μας μιλάει και εμείς να το ακούμε;
Μυρίζει;
Έχει αρχή, έχει τέλος;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε, αφού ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο ‘ποτάμι’, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε μάθει πολύτιμα πράγματα που το αφορούν.

Ο δεύτερος σταθμός του βιβλίου είναι η λίμνη.
Τι σχήμα έχουν οι λίμνες;
Έχουν μέσα τους ζωή;
Αλήθεια μπορούμε εμείς να φτιάξουμε μια λίμνη;

Μέσα από τους διαλόγους των 5 φίλων, τα παιδιά μαθαίνουν χρήσιμες πληροφορίες διασκεδάζοντας και τα φύλλα εργασίας στο τέλος του βιβλίου τους βοηθούν να αφομοιώσουν καλύτερα τις γνώσεις που μόλις απέκτησαν.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Στο Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, φοβόμαστε τη Γεωγραφία. Τη θεωρούμε προχωρημένο θέμα. Υπάρχει όμως ένας κλάδος της που λατρεύουν οι μικρές ηλικίες, η Φυσική Γεωγραφία. Αν την προσεγγίσουμε εύστοχα, μαγεύει τα παιδιά. Δεν έχουμε παρά να τα ακολουθήσουμε σε όσα τα ενδιαφέρουν αλλιώς.
Με σημαντικές επιρροές από την παιδαγωγική Montessori, ένα βιβλίο παράλληλης δράσης για ενήλικες, παιδαγωγούς και μη, για παιδιά.

ΕΓΩ με εμένα, ΕΓΩ με εσένα
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, με έναν τρόπο κάπως διαφορετικό. Πως; Μέσα από τους άλλους. Μη βιάζεστε, θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Πρώτα προσπαθώ να με μάθω κάνοντας εύστοχες ερωτήσεις που μονάχα εγώ ξέρω την απάντηση.
Τι φοβάμαι;
Σε τι πράγμα είμαι πολύ καλός;
Τι αγαπώ και τι όχι στο σώμα μου;
Μήπως είμαι ξεχωριστός;
Μπορώ να με φανταστώ και να με ζωγραφίσω;

Αφού με τη βοήθεια των ερωτήσεων και φυσικά των πέντε νέων φίλων του βιβλίου έχω μάθει κάποια πράγματα για μένα, θα συνεχίσω να αναρωτιέμαι πλέον όσο αναφορά το σύνολο, τον φίλο μου, τον διπλανό μου.

Ταιριάζω με τον διπλανό μου;
Τι μου αρέσει και τι όχι σε εκείνον;
Τι αγαπώ πάνω του;
Τι αποδέχομαι;
Πως θα μάθω να τον αποδέχομαι;

Οι πολλές ερωτοαπαντήσεις βοηθούν ώστε να γίνουν αντιληπτά πράγματα που μέχρι πρότινος αγνοούσαμε μέσα από τη γνωστή και διαχρονική παιδαγωγική MONTESSORI.
Το τέλος δε του βιβλίου, φιλοξενεί δραστηριότητες, παιχνίδια, ζωγραφική, αλλά και τις καρέκλες της φιλίας που πραγματικά λάτρεψα!

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Αυτό το βιβλίο φτιάχτηκε για να το κρατούν μεγάλες παρέες. Και πώς φτιάχνονται οι παρέες; Με γνωριμία, αποδοχή και πολύ παιχνίδι. Η παράξενη τούφα από τα μαλλιά του φίλου σου και η μικρή ουλή στο πόδι της φίλης σου, τους κάνουν μοναδικούς. Και γι’ αυτά θα τους αγαπήσεις. Όπως είναι και όπως θα είστε όλοι μαζί.

Με σημαντικές επιρροές από την παιδαγωγική Montessori, ένα βιβλίο παράλληλης δράσης για ενήλικες, παιδαγωγούς και μη, για παιδιά.

Τα βιβλία της σειράς MONTESSORI: Μάθε∙παίξε∙γέλασε προτείνουν δράσεις εμπνευσμένες από την παιδαγωγική προσέγγιση που είχε δημιουργήσει η Μαρία Μοντεσσόρι (1870-1952). Κεντρικοί άξονές της είναι η παρατήρηση, η αισθητηριακή προσέγγιση των θεμάτων, τα λειτουργικά εργαλεία, η αγάπη για το λάθος ως παράθυρο προς μια αλήθεια και η αναδυόμενη μάθηση.

Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Σωτηροπούλου.
H Κατερίνα Σωτηροπούλου σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Κολλέγιο Βακαλό Art & Design στην Αθήνα. Έχει εργαστεί ως γραφίστρια σε πολλές διαφημιστικές εταιρείες και πλέον απασχολείται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Λατρεύει τη σχεδίαση, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και το κολάζ. Λατρεύει επίσης τον τετράχρονο γιο της, τις γάτες και τη μουσική.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα των βιβλίων:
Νομικού Ντίνα: Γεννημένη στον Πειραιά το 1980. Η τελευταία γενιά που έπαιξε σε αλάνες της πόλης, αδυνατώ να καταλάβω πώς οργανώνεται το «ελεύθερο» παιχνίδι.
Σπούδασα νηπιαγωγός στο ΕΚΠΑ, ειδικεύτηκα στην παιδαγωγική Montessori και στη συστημική συμβουλευτική οικογένειας.
Ζω και εργάζομαι κοντά σε παιδιά και οικογένειες από το 2003, σε τάξεις και σεμιναριακές ομάδες. Παρατηρώ και οργανώνω παιδαγωγικά προγράμματα και χώρους από το 2007.
Έχω δύο παιδιά και έναν σύντροφο, και η «Σκάλα» είναι το πρώτο βιβλίο που «σιγοβράζει» στο μυαλό μου εδώ και καιρό.
«Τα λάθη είναι παράθυρα για κάποια αλήθεια» είναι η διαπίστωση που με έχει βοηθήσει περισσότερο ως εκπαιδευτικό και γονιό.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.