Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Σε μια περιοχή της Γαλλίας ζει ο Φρανκ και οι έντεκα τον αριθμό φίλοι και συμμαθητές του. Ο Φρανκ ή αλλιώς Κοκκινοτρίχης όπως έχει επικρατήσει να τον λένε, δεν αγαπά το σχολείο και επίσης δεν αγαπά το διάβασμα όπως και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Όλοι μαζί πηγαίνουν στην τάξη Μαθησιακής Στήριξης χωρίς να το επιδιώκουν και περιφρονούν επιδεικτικά τόσο τη μάθηση όσο και τους εκάστοτε δασκάλους τους.
Σε μια γειτονιά όχι ιδιαίτερα όμορφη, ο Κοκκινοτρίχης ζει με τον πατέρα του και τη σύντροφό του αν και θα ήθελε πλάι του να έχει την αγαπημένη του μητέρα.
Μια μέρα λοιπόν, στο σχολείο εμφανίστηκε ο νέος τους δάσκαλος που φαινόταν διαφορετικός από όλους τους άλλους. Τον έλεγαν κο Μενιέ, αλλά λόγω των γυαλιών που φορούσε, αμέσως τα παιδιά τον ‘βάφτισαν’ Τυφλοπόντικα. Ο Τυφλοπόντικας λοιπόν, ω με συγχωρείτε ο κος Μενιέ ήθελα να πω, ήταν ήρεμος, δεν φώναζε καθόλου και προσπάθησε να προσεγγίσει τα παιδιά με έναν προσιτό όπως αποδείχτηκε στο τέλος τρόπο.
Όλοι μαζί διακόσμησαν την τάξη τους, έκαναν διαγωνισμό σκοποβολής με φυσοκάλαμα, δημιούργησαν τη γωνιά βιβλιοθήκης, επισκέφτηκαν ένα βιβλιοπωλείο και γνωρίστηκαν με τον κόσμο των βιβλίων, τους έπαιξε κιθάρα και με τον τρόπο του κατάφερε και κέρδισε την εμπιστοσύνη των παιδιών.
Στις σελίδες του σημερινού βιβλίου, έχουμε πολλά να διαβάσουμε! Αρχικά για το βιβλίο που επέλεξε να ξεφυλλίσει και στη συνέχεια να διαβάσει με κόπο ο Φρανκ που μιλάει για τη θάλασσα και τον ταξιδεύει σε έναν κόσμο άγνωστο και μαγικό, για το γλυκό που σερβίρεται στην τάξη από έναν μικρό αλλά ταλαντούχο μάγειρα, για μια ακόμη απρόσμενη έκπληξη από τον σούπερ δάσκαλό τους, για μια εκδρομή που απαιτεί κόπο και χρήματα αλλά και για την προσφορά όλων να εργαστούν για να συγκεντρώσουν αυτά τα πολυπόθητα χρήματα που θα τους προσφέρουν ένα πολύτιμο εισιτήριο σε έναν κόσμο μαγικό.
Ο Φρανκ δεν έχει δει από κοντά τη θάλασσα, δεν έχει παίξει μαζί της, δεν γνωρίζει τη μυρωδιά της. Ο δάσκαλός τους, θα του κάνει ένα ανέλπιστο δώρο που αν καταφέρει να υλοποιηθεί θα δει χαμόγελα στα ατίθασα προσωπάκια των μαθητών του.

Αλήθεια, εσείς ξέρετε πώς μυρίζει η θάλασσα;

Η απόπειρα αποκομιδής χρημάτων που στέφτηκε με αποτυχία, η απειρία στις πωλήσεις που τους στοίχισε ακριβά, μια ροκ συναυλία που θα τους βοηθήσει να κερδίσουν χρήματα, η νέα φίλη Λόρα που έρχεται απρόσμενα στη ζωή του μικρού μας ήρωα, ο πύργος του Καψοπώγωνα, οι προετοιμασίες της πολυπόθητης εκδρομής αλλά και το ταξίδι με το τρένο, μας οδηγούν στο τέλος του βιβλίου που πραγματικά απόλαυσα!
Ο Φρανκ και οι φίλοι του που είδαν με άλλο μάτι τη μάθηση και το σχολείο, ο καθηγητής κύριος Μενιέ που θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, αν όχι για όλους τους παιδαγωγούς και τα όνειρα που πρέπει να δουλεύουμε για να γίνουν πραγματικότητα, είναι όλα όσα κέρδισα από το βιβλίο.
Η θάλασσα έχει μυρωδιά διαφορετική για τον καθένα μας. Μπορεί να έχει εκείνη της φιλίας, της ξεγνοιασιάς, του παιχνιδιού, της χαλάρωσης ή της ανεμελιάς.
Για μένα η θάλασσα έχει τη μυρωδιά της οικογένειας.

Αλήθεια για σκεφτείτε για εσάς ποια μυρωδιά έχει η θάλασσα;

Εικονογράφηση: Diemunsch Philippe
Μεταφραστής: Μανδηλαράς Φίλιππος

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Ο Philippe Barbeau γεννήθηκε στο Μπλουά της Γαλλίας το 1952. Ολοκλήρωσε σχεδόν όλες τις σπουδές του εκεί και εργάστηκε ως δάσκαλος για πολλά χρόνια. Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τον αυθορμητισμό τους, η δουλειά του τον έφερε ακόμα πιο κοντά σε αυτά.
Πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο του παιδικού βιβλίου το 1986 και έκτοτε έχει γράψει δεκάδες βιβλία. Με τις ιστορίες του απευθύνεται στα παιδιά που τόσο αγαπά, με την ελπίδα ότι θα τα κάνει να γελάσουν, να σκεφτούν, να συγκινηθούν. Για τον Philippe, η παιδική λογοτεχνία είναι μια ατέλειωτη χώρα προς εξερεύνηση. Γι’ αυτό, ψάχνοντας διαρκώς την επόμενή του περιπέτεια, γράφει παραμύθια, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, κοινωνικές ιστορίες, κατασκοπικές, διηγήματα κάθε είδους… ακόμα και ποίηση!
Η συγγραφή, φυσικά, καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του, ωστόσο αγαπά επίσης το ποδήλατο, τα τριαντάφυλλα, τα ψάρια, τη φωτογραφία… Πάνω από όλα, όμως, αγαπά τους ανθρώπους, και η δουλειά του του επιτρέπει να γνωρίζει πολλούς∙ γι’ αυτό είναι ευγνώμων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ο Κοκκινοτρίχης και η παρέα του έχουν σκοπό να κάνουν τον βίο αβίωτο στον καινούργιο τους δάσκαλο, όπως έκαναν και σε όλους τους προηγούμενους.
Μόνο που ο Τυφλοπόντικας, όπως τον αποκαλούν εξαιτίας των γυαλιών του, δεν είναι ένας συνηθισμένος δάσκαλος. Όχι μόνο δεν τους βάζει τις φωνές, αλλά του αρέσει να κάνει και πλάκες… Μέχρι και να παίζει ποδόσφαιρο μαζί τους, του αρέσει!
Σύντομα, όμως, κανένας από τους μαθητές δεν έχει τη διάθεση για φασαρίες, ειδικά τώρα που ο Τυφλοπόντικας έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ένα όνειρό τους: να πάνε όλοι μαζί στη θάλασσα!