Η συγγραφέας Σέβη Τηλιακού θα συνομιλήσει με το κοινό στην παρουσίαση των εκδόσεων Έναστρον, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 στο Βιβλιοτρόπιο στις 7.00 το απόγευμα. Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε μια μικρή συνέντευξη που παραχώρησε, αποκλειστικά στο agrinio-life!

Η Σέβη Τηλιακού γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Ρόδο όπου αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.). Σπούδασε μουσική, βιολί και θεωρία, στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Από το 1958 ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πέντε χρόνια ως Ιπτάμενη Συνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία και από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το στίχο. Διαθέτει πλούσια δισκογραφία σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες κι ερμηνευτές. Στο χώρο της λογοτεχνίας δραστηριοποιείται από το 2007. Προηγούμενα έργα της: Όταν η μικρή μου αδερφή-Μια αληθινή ιστορία (εκδ. Καλλιέπεια, 2007), Η Βέρα στο βυθό (εκδ. Καλλιέπεια, 2008) και Αν είχες φύγει πιο νωρίς (εκδ. Μελίχρυσος, 2010).

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το πώς γεννιέται η ιδέα ενός βιβλίου, πώς παίρνουν πνοή οι ήρωές σας;

Το έναυσμα μού δίνει πάντα μια σκέψη-αντανάκλαση ενός γεγονότος, συνήθως κοινωνικού, που είτε συνέβη πρόσφατα είτε ανασύρεται από τη μνήμη μου με τη μορφή βιώματος. Αυτό αποτελεί τον καμβά- βάση. Από κει και πέρα, οι “ήρωές” μου ,”μεταπλάθονται”, έτσι ώστε μέσα απ’ αυτούς να εκφράσω τις προσωπικές μου σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις “απορίες” που μου προκάλεσε το ίδιο το γεγονός – πάντα παράλληλα, συχνά συγκρουσιακά, προς τη δική τους “αρχική” προσωπικότητα.

Πόσο σας επηρεάζουν τα προσωπικά σας βιώματα, η καθημερινότητά σας στο να αναπτύξετε τους χαρακτήρες των βιβλίων σας;

Σε όλα τα μέχρι τώρα βιβλία μου, τα προσωπικά βιώματα είναι παρόντα και συχνά αναγνωρίσιμα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι εμπειρίες ζωής είναι ο “οδηγός” μου για να μπορέσω να ερμηνεύσω και να κατανοήσω τους ήρωές μου. Το γεγονός ότι ζω “ενεργά” την καθημερινότητά μου σήμερα, με βοηθά
ν’ ανιχνεύσω και ν’ ανακαλύψω στους ήρωές μου αθέατες “πλευρές” τους – και να τις φέρω στην επιφάνεια, όσο πίσω κι αν έχει χρονικά την αφετηρία της, η ιστορία μου.

Είναι η φαντασία αρκετή ώστε να δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε ώστε να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;

Η φαντασία είναι απαραίτητη για την εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός βιβλίου μου. Μιλώ όμως για τη φαντασία που συνυπάρχει και βοηθά σε πραγματιστική βάση. Δεν μου αρέσουν οι “ακραίες” εκρήξεις μιας “φαντασίας’ που θα με οδηγούσαν σε ακραίες, μη ρεαλιστικές καταστάσεις.

 

Ιουλία Ιωάννου