Η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα θα συνομιλήσει με το κοινό στην παρουσίαση των εκδόσεων Έναστρον, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 στο Βιβλιοτρόπιο στις 7.00 το απόγευμα. Με μεγάλη μας χαρά παρουσιάζουμε μια μικρή συνέντευξη που παραχώρησε, αποκλειστικά στο agrinio-life!

Η ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ κατάγεται από τις Κυκλάδες αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού και μετάφραση Λογοτεχνίας. Ασχολείται με τη φωτογραφία και ατομικές της εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο Gakugei της Ιαπωνίας και στην Αθήνα. Είναι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Παράλληλα δημοσιεύει δοκίμια και βιβλιοκριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Το πορτρέτο της σιωπής, εκδ. Έναστρον, Το παραμύθι της βροχής, εκδ. Δοκιμάκης και το τελευταίο της μυθιστόρημα Το μυστικό ήταν η ζάχαρη από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε το πώς γεννιέται η ιδέα ενός βιβλίου, πώς παίρνουν πνοή οι ήρωές σας;
Η έμπνευση για τη συγγραφή ενός βιβλίου μπορεί να πυροδοτηθεί από κάτι εντελώς αναπάντεχο. Από μια φράση που μπορεί να ακούσεις, έναν ήχο, ένα χρώμα που παίζει στα μάτια σου,  μια ιδέα που θες να περάσεις, έναν χαρακτήρα που επιμένει να συνομιλεί μαζί σου, αποσπώντας την προσοχή σου από οτιδήποτε άλλο.  Κι ύστερα περιμένεις και μεγαλώνει η υπόσταση αυτού του ήρωα μέσα στο μυαλό σου, βλέπεις τις συνήθειές του, μαθαίνεις τα δικά του βιώματα, σιγά σιγά σου υπαγορεύει ο ίδιος όλα όσα τελικά θα γράψεις.
Πόσο σας επηρεάζουν τα προσωπικά σας βιώματα, η καθημερινότητά σας στο να αναπτύξετε τους χαρακτήρες των βιβλίων σας;
Νομίζω πως όλοι μας χρησιμοποιούμε βιωματικές εμπειρίες όταν γράφουμε, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλωστε «γράφουμε τελικά αυτό που είμαστε». Τότε αντιλαμβάνεσαι κι εσύ ο ίδιος πόσο σημαντική ή επώδυνη μπορεί να ήταν στη ζωή σου αυτή η εμπειρία κι ας μην το είχες ποτέ υποπτευθεί.  «Η σελίδα είναι ακόμα κενή, αλλά υπάρχει η θαυμάσια αίσθηση ότι οι λέξεις είναι εκεί, γραμμένες με αόρατο μελάνι, περιμένοντας να γίνουν ορατές», έγραφε ο Ναμπόκοβ. Κατά τον ίδιο τρόπο τα βιώματα βρίσκονται εκεί και απλώς, κάποια στιγμή, σε κάποια σελίδα γίνονται ορατά.
Είναι η φαντασία αρκετή ώστε να δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεστε ώστε να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Η φαντασία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στη συγγραφή ενός βιβλίου. Επιτρέπει στον συγγραφέα να κινείται σε χώρους και ιστορικές εποχές, καταγράφοντας άλματα σε γεωγραφικό και νοητικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια όμως της συγγραφής ενός βιβλίου απαιτείται η ενεργοποίηση πολλών παραγόντων. Ένα βιβλίο συχνά απαιτεί παράλληλα μια ιστορική και πραγματολογική έρευνα γύρω από κάποιο θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέρα από τη φαντασία του ο συγγραφέας χρειάζεται και άλλα «οικοδομικά υλικά» που θα ισχυροποιήσουν αρχιτεκτονικά ένα βιβλίο.

Ιουλία Ιωάννου