Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σκουριά και χρυσάφι: Πόρτο Λεόνε της Μαίρης Κόντζογλου

Ο έρωτας, η εξουσία και το ακριβό τίμημα της επιτυχίας. Μια οικογένεια που κατακτά τον κόσμο, μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΙΛΟΓΙΑΣ «ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ»


Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, ο Αντώνης Βαµβακάς χτίζει µια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυμία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα µέλη της πολυπληθούς οικογένειας.
Για την επίτευξη του στόχου του να δημιουργήσει το καλύτερο Ποτό στον κόσμο, δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί όποιον μπορεί να του φανεί χρήσιμος, ούτε να θυσιάσει τις επιθυμίες και τα όνειρα της αφοσιωμένης συμμάχου του, της αγαπημένης του αδελφής Αυγουστίνας.
Το Ποτό, που παράγεται χάρη στο πάθος και το μεράκι ενός οινοποιού, τελειοποιείται µε τις γνώσεις ενός χημικού, ξεκινάει το νικητήριο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε την ώθηση που του δίνουν οι καινοτόμες εμπνεύσεις της Αυγουστίνας.
Πρόσωπα, όπως ο αναρχικός Mάρκος Πόθος και ο αρχαιολάτρης Ροµάν Σεβαλιέ, η Σιµόν, η γυναίκα-όπιο, ο μοιραίος Μάνος, ο αφοσιωμένος στην πολιτική Φίλιππος Παλαιολόγος, ο «Ρώσος» Ανδρέας Σινάνογλου, o βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα· γεγονότα-σταθμοί, όπως το «λαυρεωτικό ζήτημα» και «η υπόθεση Νίκολσον», το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κομμάτων· τόποι μυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών.
Στιγματισμένοι από τους συμβιβασμούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγμές δόξας και ανείπωτου πόνου.
Γιατί τελικά… Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

Το πρώτο μέρος της διλογίας έχει τίτλο Νεγρεπόντε.

Χωρίς πρόσωπο της Κατερίνας Μαλακατέ

Μπορεί το πρόσωπο ενός άλλου να σου δώσει πίσω τη χαμένη σου ζωή;
Πάνω σε έναν καβγά με τη μητέρα του, ο 23χρονος Διονύσης αυτοπυροβολείται. Το μισό του πρόσωπο διαλύεται. Χωρίς μύτη, στόμα, μάγουλα, δυσκολεύεται να φάει και να μιλήσει, επιβιώνει στη σκιά με μόνη συντροφιά τους γονείς του. Για αρκετό καιρό ζει μέσα στα σόσιαλ μίντια, κρυμμένος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του. Ώσπου ένα βράδυ τον βρίσκει η ελπίδα, μια γιατρός τού στέλνει υλικό για την εγχείρηση που θα τον σώσει ― μεταμόσχευση προσώπου. Μπορεί όμως το πρόσωπο ενός άλλου να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια; Πώς ωριμάζει κανείς χωρίς ρυτίδες; Πώς ερωτεύεται με νέα ταυτότητα;
Ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται ζητήματα βιοηθικής, αλλά και τον έρωτα, την οικογένεια, τους μητρικούς και πατρικούς δεσμούς, τις σχέσεις την εποχή του διαδικτύου.

Είμαι ένας λεπρός αποσυνάγωγος, αυτό είμαι. Ο άντρας που τον βλέπεις τυχαία στον δρόμο και κατεβάζεις το κεφάλι για να μη σε χαιρετήσει. Είμαι αυτός που φοβούνται τα παιδάκια τη νύχτα· και τη μέρα. Είμαι εγώ που ποτέ δεν θα με καλέσεις για ένα ποτό, όσες φορές κι αν συναντηθούμε. Ζω τη νύχτα για να τρομάζω τα παιδιά. Κοιμάμαι τη μέρα για να αποφεύγω τους καθρέφτες. Υπάρχω ακόμη, κι ας μη με θες. Υπάρχω ακόμα κι αν βασανίζω όσους με αγαπούν. Αν με αγαπήσεις, μείνε μακριά. Κανείς δεν θέλει να δει το πρόσωπο του τέρατος.
απόσπασμα από το βιβλίο

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πρώτη του έτους της Juli Zeh
μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός

Οι διακοπές μιας οικογένειας μετατρέπονται σε εφιάλτη και ξυπνούν σκοτεινές αναμνήσεις από το παρελθόν.
Πρώτη του έτους στο ειδυλλιακό ισπανικό νησί του Ατλαντικού Λανθαρότε, ο Χένινγκ ανεβαίνει με το ποδήλατό του τις απότομες πλαγιές προς το χωριό Φεμές. Καθώς παλεύει με τον κόντρα άνεμο και την κλίση του εδάφους, κάνει έναν προσωπικό απολογισμό: σύζυγος, πατέρας και κουβαλητής, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε κανέναν από αυτούς τους ρόλους. Τον τελευταίο καιρό υποφέρει από κρίσεις πανικού που τον κατατρύχουν σαν δαίμονες. Όταν επιτέλους φτάνει στο χωριό εντελώς εξαντλημένος, ένα τυχαίο γεγονός θα πυροδοτήσει τη μνήμη του και θα βρεθεί να ξαναζεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή…

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα: Πώς μπορεί οι παραδεισένιες διακοπές δυο μικρών παιδιών να καταλήξουν σε μια κόλαση; Μπορεί η παιδική ηλικία να καθορίσει τη ζωή μας ή μήπως αποφασίζουμε εμείς την τύχη και τη δυστυχία μας;
Το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ γραμμένο για ενήλικες.
Νούμερο ένα μπεστ σέλερ του Spiegel είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο της Juli Zeh μέχρι σήμερα, που θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες Γερμανίδες συγγραφείς της εποχής μας.

«Το καλύτερο βιβλίο έως σήμερα μιας σπουδαίας συγγραφέα στο οποίο διαπλέκει αριστοτεχνικά την κοινωνιολογική ανάλυση με το θρίλερ».
Süddeutsche Zeitung

«Η Juli Zeh με αυτό το βιβλίο αποδεικνύει ότι μια δυνατή πλοκή μπορεί να συνδυαστεί άψογα με τη λογοτεχνική ποιότητα και το βάθος του περιεχομένου».
Radio SRF 2 Kultur

«Το μυθιστόρημα Πρώτη του έτους είναι μια έξοχη ανάλυση για το πώς η παιδική μας ηλικία διαμορφώνει τη στάση ζωής μας».
Nido

«Μια συναισθηματικά φορτισμένη αναδρομή στο παρελθόν, μια πορεία που παρακολουθείς ξέπνοος αλλά συγκλονισμένος. Ένα μυθιστόρημα σύντομο αλλά δυνατό».
emotion

«Με ανάλαφρη πένα η Juli Zeh μετατρέπει έναν διεισδυτικό στοχασμό στον ρόλο του σύγχρονου άνδρα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ με επίκεντρο ένα παιδικό τραύμα».
Der Tagesspiegel

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Νυχτερινός πράκτορας του Matthew Quirk
μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση

Ρώσοι χαφιέδες, πράκτορες του FBI, σκοτεινές μηχανορραφίες και σοκαριστικές προδοσίες με φόντο τον Λευκό Οίκο.
Ο νεαρός πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αίθουσα ∆ιαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου. Όχι µε τη δική του προϊστορία – ο πατέρας του, επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε μυστικά στους Ρώσους µε τραγικές συνέπειες για τον ίδιο.
Ο Πίτερ ξέρει πολύ καλά πως η παράβαση ενός κανόνα μπορεί να στοιχίσει ζωές. Και έχει τον νου του. Ειδικά σε αυτή την αίθουσα: στο άδυτο των μυστικών της Αμερικής. Ένα τηλεφώνημα στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας ωστόσο αρκεί για να βρεθεί στην καρδιά μιας συνωμοσίας που ετοιμάζεται χρόνια, η οποία συμπεριλαμβάνει έναν Ρώσο χαφιέ στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Ο προδότης θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στον Λευκό Οίκο.
Για να σώσει τη χώρα, ο Πίτερ πρέπει να αγνοήσει τους κανόνες και να κάνει το σωστό, µε οποιοδήποτε κόστος…

Ένα βιβλίο ορμητικού σασπένς, που εμπνέεται από πραγματικούς παρασκηνιακούς παίκτες και φωτίζει τη διαφθορά στη σημερινή Ουάσινγκτον.

«Ο Νυχτερινός πράκτορας τα σπάει. Απίστευτα γρήγορο, ιδίως όταν το τιμόνι κρατάει το σταθερό χέρι του Quirk. Από τη στιγμή που θα µπεις σε αυτόν τον κόσμο που σε κρατάει σε συνεχή εγρήγορση είναι αδύνατο να τον βγάλεις από το μυαλό σου. Επίκαιρο και αποκαλυπτικό, είναι από τα καλύτερα θρίλερ που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια».
Michael Connelly, συγγραφέας

«Ο Νυχτερινός πράκτορας είναι ένα βιβλίο ανεμοστρόβιλος. Η καθηλωτική του αφήγηση µας βάζει στα άδυτα του Λευκού Οίκου και τις σκοτεινές μηχανορραφίες που τον περιβάλλουν. Ένα δυνατό και σφιχτοδεμένο θρίλερ».
Mark Greaney, συγγραφέας

«Ο Matthew Quirk μπαίνει στα χωράφια του David Baldacci και του John Grisham µε τον Νυχτερινό πράκτορα, ένα παρανοϊκό θρίλερ που θα σας κάνει να αγωνιάτε και δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο προφητικό. Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το επόμενο ταλέντο της νέας γενιάς του αστυνομικού, τώρα ξέρετε πού να το βρείτε.
Joseph Finder, συγγραφέας

«Δέστε τη ζώνη σας και ετοιμαστείτε για µια ιλιγγιώδη κούρσα. Ο Νυχτερινός πράκτορας είναι γεμάτος ανατροπές και εκπλήξεις που δεν φαντάζεστε».
Ben Coes, συγγραφέας

«Πολύ καλή, δυνατή πλοκή… Τα μυστικά του επαγγέλματος είναι µία από τις μεγάλες απολαύσεις των κατασκοπικών ιστοριών και ο Quirk δεν απογοητεύει».
Booklist

NON FICTION

Ρούμελη του Πάτρικ Λη Φέρμορ
νέα μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Περιηγηθείτε σε μια περιοχή που δεν τη βρίσκεις πια στον χάρτη με την πένα του μεγαλύτερου σύγχρονου ταξιδιωτικού συγγραφέα. Εκεί που το παρελθόν της Ελλάδας ενώνεται με το μέλλον.
Τη Ρούμελη δεν τη βρίσκεις στους σημερινούς χάρτες. Είναι το όνομα που δόθηκε παλιά στη βόρεια Ελλάδα, από τον Βόσπορο ως την Αδριατική κι από τη Μακεδονία μέχρι τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ σαγηνεύτηκε τόσο από την παραδοξότητα αυτού του ονόματος, που το απαθανάτισε σ’ αυτό το απολαυστικό αφήγημα.
Είναι μια περιήγηση που μας ταξιδεύει ανάμεσα στους Σαρακατσάνους βοσκούς, στα μοναστήρια των Μετεώρων και τα χωριά των Κραβάρων κι ως την ανακάλυψη, ακόμα, ενός ζευγαριού παντόφλες που φορούσε ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι. Όπου πηγαίνει ο Φέρμορ, συμμετέχει στην τοπική ζωή, που οι περιγραφές της ξεπηδούν ολοζώντανες απ’ τη σελίδα. Η τελετή του σαρακατσάνικου γάμου, με όλο της το συναρπαστικό τελετουργικό, και η διήγηση του μπαρμπα-Ηλία για τις λογής λογής επιδέξιες μεθόδους επαιτείας έχουν εξίσου θέση σ’ αυτό το θαυμάσιο οδοιπορικό.
Και είναι επίσης ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τη σύγκρουση που ενυπάρχει στην κληρονομιά των Ελλήνων: την αδύναμη λόγια δια­σύνδεση με τα κλέη του αρχαίου κόσμου, και την πιο πρόσφατη μα όχι λιγότερο ιστορική βυζαντινή κληρονομιά, καθώς κι αυτήν που άφησε πίσω της η Τουρκοκρατία. Κάτω απ’ όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα παλαιότερος κόσμος, που ενδείξεις του βρίσκει ο Φέρμορ σε λόφους, βουνά και σχεδόν άγνωστες ακτές.

«Μάνη και Ρούμελη: δύο από τα καλύτερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20oύ αιώνα».
Financial Times

«Ένα αριστούργημα, που το ελαφραίνει η ανθρώπινη ζεστασιά και κατανόηση».
Sunday Telegraph

Ατέλειωτος δρόμος του Πάτρικ Λη Φέρμορ
μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Ο τρίτος τόμος που ολοκληρώνει το νεανικό οδοιπορικό του Πάτρικ Λη Φέρμορ από την Ολλανδία ως τον Άθω και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του.
Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ, «κυρ Μιχάλης» για τους Μανιάτες φίλους του, θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, το 1933, όταν αντί να ακολουθήσει τη στρατιωτική σταδιοδρομία για την οποία τον προόριζαν, πέρασε τη Μάγχη και ξεκίνησε να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Υποκινημένος από την ασίγαστη περιέργειά του για τον κόσμο, πραγματοποίησε αυτό το μυθικό κατόρθωμα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Τις εμπειρίες του από το ταξίδι αυτό καταγράφει σε μια τριλογία που χρειάστηκε μια ζωή για να γραφτεί. Ο πρώτος τόμος Η εποχή της δωρεάς περιγράφει το ταξίδι από την Ολλανδία μέχρι την ουγγρική μεθόριο· ο δεύτερος τόμος Ανάμεσα στα δάση και τα νερά το ταξίδι από τη Βουδαπέστη ως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη και ο εν λόγω τόμος είναι ο τρίτος, αυτός που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Πάτρικ Λη Φέρμορ, σε επιμέλεια των Κόλιν Θέμπρον και Άρτεμις Κούπερ.

«Ο Aτέλειωτος δρόμος επιβεβαιώνει ότι ο Φέρμορ ήταν ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της γενιάς του και τοποθετεί την ολοκληρωμένη πλέον τριλογία του στα αριστουργήματα του είδους. Πρόκειται πραγματικά για ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλόφωνης μεταπολεμικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας».
William Dalrymple, Guardian

Η βίβλος του κόλπου
Αιδοίο και Κόλπος: Διαχωρίζοντας τον Μύθο από την Ιατρική της Jen Gunter

μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη

Για να μη σου έρθει κόλπος, ενημερώσου τώρα! Ένα βιβλίο-φάρμακο για να κατανοήσουμε όλοι το γυναικείο θαύμα.
Τι συμβαίνει με τους κολπικούς οργασμούς και το σημείο G; Μπορεί το ψωμί, η μπίρα ή το κρασί να προκαλέσουν μυκητιασικές λοιμώξεις; Πώς πρέπει να πλένω τα εσώρουχά μου; Πώς προκαλεί καρκίνο μία λοίμωξη από HPV; Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον κόλπο; Πότε είναι ανησυχητικές οι κολπικές εκκρίσεις;

Να μερικά από τα πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα, τα οποία ωστόσο καλύπτει ένα νέφος παραπληροφόρησης και ταμπού. Για χάρη του κέρδους, των κλικ και των λάικ, γυναικεία περιοδικά, σελέμπριτι, παραϊατρικές ιστοσελίδες και όχι μόνο μας βομβαρδίζουν με ψευδοεπιστημονικά δεδομένα. Πώς θα ξεχωρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια; Η γυναικολόγος Jen Gunter στα είκοσι πέντε χρόνια της εμπειρίας της έχει αντιμετωπίσει όλων των ειδών τις παρανοήσεις και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας της στο να γκρεμίσει πλάνες σχετικά με τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία μέσα από το δημοφιλές της μπλογκ καθώς και τον λογαριασμό της στο twitter. Με αυτό το βιβλίο, το οποίο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία διεθνώς, η Jen Gunter μάς παίρνει μαζί της σε ένα εκπαιδευτικό αλλά και διασκεδαστικό ταξίδι ανακάλυψης ενός μαγικού κόσμου: του κόλπου και του αιδοίου.

Ανακαλύψτε την αλήθεια και ενημερωθείτε για:
την υγιεινή των γεννητικών οργάνων, τα λιπαντικά, τις ορμόνες
τις αισθητικές επεμβάσεις και τις αναπλάσεις
το πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του κόλπου
το πώς να επιλέγετε εσώρουχα, ταμπόν, σερβιέτες
τις προβλεπόμενες αλλαγές στο αιδοίο και στον κόλπο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
το πώς να περιγράφετε με ακρίβεια τα συμπτώματά σας για να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα: Η εποχή της εξερεύνησης (2-6 ετών) της Hedvig Montgomery
μετάφραση από τα νορβηγικά: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
πρόλογος – επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Ρασιδάκη

Ένας σύγχρονος οδηγός με έξυπνες τεχνικές για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από 2 έως 6 ετών
Το πέρασμα από τα βρεφικά στα νηπιακά χρόνια είναι ένα μεγάλο βήμα για έναν μικρό άνθρωπο. Η νέα ηλικιακή περίοδος φέρνει καταιγισμό αλλαγών στο παιδί σε ό,τι αφορά τη σωματική του ανάπτυξη, την ομιλία, τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη, τα συναισθήματα. Μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία μαθαίνει να ζει µε τους άλλους, αποκτά γνώσεις και εμπειρίες, ενώ αρχίζει να βιώνει πρωτόγνωρα και έντονα συναισθήματα που είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Στο πρώτο του ταξίδι σε αυτή τη θάλασσα από συναισθήματα εσείς είστε το λιμάνι του: βοηθήστε το χτίζοντας τον δεσμό ανάμεσά σας, κάντε το να νιώσει ασφάλεια και πορευτείτε µαζί του.

Στο τρίτο βιβλίο της πεντάτομης εικονογραφημένης σειράς η καταξιωμένη Νορβηγίδα ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery βοηθάει τους γονείς μέσα από πραγματικά περιστατικά να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων. Ταυτόχρονα προτείνει τρόπους για να διαχειριστούν µε επιτυχία σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως τις συναισθηματικές εκρήξεις, τους αδελφικούς καβγάδες, τον ρόλο του ύπνου και της σωστής διατροφής, την προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.

«Η Μοntgomery εξηγεί, καθησυχάζει, απενοχοποιεί και παράλληλα καθοδηγεί για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τις δύσκολες στιγμές και να κάνουμε τις όμορφες ακόμα καλύτερες. Και όλα αυτά µε έναν τρόπο άμεσο, ειλικρινή, που µας βοηθά να σταθούμε δίπλα στα παιδιά µας, δημιουργώντας σχέσεις αγάπης, ζεστασιάς και εμπιστοσύνης».
Χριστίνα Ρασιδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών

Κυκλοφορούν και τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς: Η μαγεία να είσαι γονιός, Η εποχή των θαυμάτων. Μια σειρά ιδανική για ανθρώπους που ετοιμάζονται να αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο του γονέα, που θα τους συνοδεύσει στην ανατροφή του παιδιού τους από τις πρώτες ανάσες του μέχρι την εφηβεία του.