Λίγα λόγια για το βιβλίο:

ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΣΕΒΟ ΣΤΟ DRONE. ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.

Συγγραφέας: ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (συνομιλώντας με τον Μάκη Προβατά)

Πρόλογος: ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΡΕΛ

Ένα γενναίο βιβλίο που προσφέρει καίριες αναλύσεις πάνω στις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, πάνω στο πώς φτάσαμε ως εδώ, πάνω στις συνέπειες των παλαιότερων πολιτικών μας επιλογών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Άννα δεν περιορίζεται στην ανάλυση του παρελθόντος. Αντιθέτως, προσφέρει συγκροτημένες και απτές ιδέες για την ανανέωση της πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα βιβλίο όσο πρέπει εικονοκλαστικό, ένα βιβλίο που αρνείται πεισματικά την προσκόλληση σε ξεπερασμένα διανοητικά σχήματα. Αλλά πάνω απ’ όλα, ένα βιβλίο-έκκληση για δράση, προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας.

Από τον πρόλογο του Ζοζέπ Μπορρέλ, Aντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Το πρώτο αυτοκίνητο που είχα ποτέ ήταν ένα γαλάζιο Ντεσεβό. Όπως όλα τα πρώτα πράγματα στη ζωή μας, το αγάπησα πολύ. Μ’ αυτό ξεκίνησα τα ταξίδια της ζωής μου και της πολιτικής. Κοντινά, μακρινά, όλα σπουδαία, γιατί κάθε ταξίδι, κάθε σταθμός και κάθε στάση είναι μια περιπέτεια κι ένα βιβλίο. Απ’ αυτά τα βιβλία, έχτισα και χτίζω μια βιβλιοθήκη γεμάτη ιδέες, εμπειρίες, χαρές και πληγές, ανθρώπινες συμπεριφορές, ανατροπές, εμμονές – αλλά και αλλαγές βαθιές, γύρω μου και μέσα μου. Ήπειροι, χώρες, πόλεις, χωριά, εποχές, ιδέες και άνθρωποι – τόσοι άνθρωποι, ο καθένας ένας κόσμος μόνος του, πρόσθεταν και προσθέτουν κομμάτια σ’ αυτό το παζλ που είναι η δική μου ανάγνωση για τον κόσμο. Όλα αυτά μαζί, όλες αυτές οι αποθησαυρισμένες εμπειρίες τι είναι τελικά; Θα ήθελα να τις μετατρέψω σε ένα τηλεσκόπιο, για να διακρίνω μέσα απ’ αυτό όσα έρχονται, να παρατηρήσω και να κατανοήσω τις τροχιές των πλανητών στον νέο γαλαξία της πολιτικής του 21ου αιώνα. Ενός αιώνα που πιστεύω πως μας οδηγεί σε μια νέα φάση της ανθρώπινης ιστορίας. Όμως δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας, ούτε οικονομολόγος, για να επιχειρήσω μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόβλεψη. Δεν προσποιούμαι ουδετερότητα ή αντικειμενικότητα. Μεγάλωσα ιδεολογικά και πολιτικά με συγκεκριμένες ιδέες αλλά μου δόθηκαν οι ευκαιρίες να ωριμάσω, δηλαδή να κρίνω, να επιλέγω, να απορρίπτω, να αλλάζω, αλλά και να επιμένω. Θεωρώ δώρο ζωής ότι είχα και έχω κοντά μου ανθρώπους, Φίλους, που με στήριξαν και με επηρέασαν, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Αυτό που θα ήθελα είναι να μοιραστώ σκέψεις και εμπειρίες με όσους συμμερίζονται την πεποίθηση ή την αίσθηση πως όλα αλλάζουν γύρω μας με ρυθμούς απίστευτους – με όσους θέλουν να αναστοχαστούν ό,τι βίωσε η χώρα και όλοι εμείς, οι άνθρωποί της, με όσους πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουμε, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, γρήγορα, άμεσα, τώρα.

Από τον πρόλογο της Άννας Διαμαντοπούλου

Μέσα από τις δεκάδες συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου για τις ανάγκες αυτού του βιβλίου, επιβεβαίωσα ότι οι πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας από όσο τα ψέματα. Οι άνθρωποι δεν είναι πιόνια μιας σκακιέρας όπου, αν ξαφνικά ο ίππος κάνει κινήσεις αξιωματικού, ακυρώνονται όλα. Ο άνθρωπος εμπεριέχει πάντοτε και αυτονομία και ατομική ευθύνη.

ΗΠΑ. Κίνα. Ευρώπη. Ελλάδα. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Ανατροπές της πολιτικής όπως την ξέρουμε. Απρόβλεπτος 21ος αιώνας…

Αυτό είναι ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα απευθύνεται στον αναγνώστη σε μια εποχή όπου όσο ποτέ άλλοτε είναι σημαντικό ο άνθρωπος να εκπαιδεύσει και ο ίδιος τον εαυτό του…Άλλωστε, το θέμα δεν είναι απλά αυτό που ξέρουμε σήμερα, το βασικό ζήτημα είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ξέρουμε σήμερα. Με αυτό ασχολείται το βιβλίο.

Μάκης Προβατάς

Η Άννα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959 και είναι πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Είναι Πρόεδρος του ελληνικού “think tank” ΔΙΚΤΥΟ (2013) για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Υπήρξε για έντεκα χρόνια μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1999 – 2004). Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια, έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, υπουργός Ανάπτυξης. Tο 2012 δίδαξε ευρωπαϊκά θέματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow). Έχει διδάξει και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα ΕΕ στο Lee Kuan Yew School of Public Policy της Σιγκαπούρης το 2015, και από το 2016 είναι Υπότροφος του Προγράμματος Richard von Weizsäcker της Ακαδημίας του Ιδρύματος Robert Bosch στο Βερολίνο.

Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2003 για την προσφορά της στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ.

Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο των Σκανδιναβών για τη θεσμοθέτηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου στην ΕΕ. Τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον Σταυρό των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου για τη συνεργασία της με το Πατριαρχείο το 2012. Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο.

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, Vima fm και Athens Voice Radio). Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες, για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την Athens Voice. Μεταξύ αυτών οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, Eric Burdon, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov, Frank Serpico. Συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έχει συν-γράψει δύο βιβλία: με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο, και με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία (και τα δύο από τις Εκδόσεις Πατάκη).