Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία- Ποίηση
«Αναγέννηση» του Χάρη Βλαβιανού
Στη νέα ποιητική συλλογή του Χάρη Βλαβιανού πρωταγωνιστούν γνωστά, αλλά και άγνωστα, πρόσωπα της Αναγέννησης, που µε το έργο τους διαµόρφωσαν µια ολόκληρη εποχή, τα επιτεύγµατα της οποίας καθόρισαν την εξέλιξη του ευρωπαικού πολιτισµού. Τα «39 πορτραίτα» του βιβλίου δίνουν την αφορµή στον Χάρη Βλαβιανό να αναλύσει σε βάθος ζητήµατα –θρησκευτικά, πολιτικά, ηθικά, αισθητικά– που αφορούν την προσπάθεια των καλλιτεχνών, των ποιητών και των στοχαστών να διατηρήσουν την ελευθερία της σκέψης τους, µέσα στις αντίξοες συνθήκες της Μεταρρύθµισης και της Ἀντιµεταρρύθµισης, του θρησκευτικού φανατισµού δηλαδή, και να υπερασπιστούν, ακόµα και µε τη ζωή τους, τα δηµιουργήµατά τους. Σε µια εποχή που η πνευµατική και καλλιτεχνική ζωή απειλείται από τους αυτόκλητους υπερασπιστές µιας αµφιλεγόµενης «ορθότητας», η συλλογή του Χάρη Βλαβιανού ανοίγει ένα σηµαντικό πεδίο διαλόγου και αναστοχασµού.
Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία
«Ατέλειωτη δίψα» της Ρέιβεν Λεϊλάνι
Η Ατέλειωτη δίψα είναι ο βίος και η πολιτεία μιας αντισυμβατικής νεαρής γυναίκας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και τη θέση της στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Νέας Υόρκης. Με το καθηλωτικό πορτρέτο της Ίντι, συμβόλου της γενιάς των Millennials, που πασχίζει να ικανοποιήσει την ατέλειωτη δίψα της για ζωή και έρωτα, η Λεϊλάνι αποτυπώνει επίσης το διαχρονικό τραύμα των Αφροαμερικανών και τον αγώνα τους απέναντι στις κοινωνικές διακρίσεις και τον καλά κρυμμένο συντηρητισμό.
«Το κορίτσι που έφτυνε φωτιά» της Τζούλια Μπινάντο Μέλις
Η Μαρτίνα, αλλιώς Μίνα, αρρωσταίνει ξαφνικά και από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου του Τορίνο, όπου υποβάλλεται σε πολλαπλούς κύκλους χημειοθεραπείας. Εκεί γνωρίζει τον Λορέντσο και γίνονται αμέσως φίλοι. Μέσα στο νοσοκομείο, τα δύο παιδιά επαναστατούν στη σκληρή πραγματικότητα φτιάχνοντας έναν δικό τους φανταστικό κόσμο. Υπάρχουν βιβλία που αφήνουν για καιρό έντονο το αποτύπωμά τους στην καρδιά του αναγνώστη. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι Το κορίτσι που έφτυνε φωτιά.
«Η μάντισσα» της Ντανιέλα Ραϊμόντι
Ο Τζάκοµο Καζάντιο, ένας αγρότης προικισµένος µε το χάρισµα των µεγάλων οραµατιστών, ζει στις αρχές του 19ου αιώνα στο χωριό Στελλάτα, στις όχθες του Πάδου. Σε µια γιορτή του χωριού τον πλησιάζει η λυγερόκορµη µάντισσα τσιγγάνα Βιόλκα Τόσκα και στην παλάµη του χεριού του διαβάζει το κοινό τους µέλλον. Σε µια συναρπαστική οικογενειακή σάγκα, η Ντανιέλα Ραϊµόντι αποτυπώνει τα µεγάλα γεγονότα της ιταλικής ιστορίας µέσα από τις περιπέτειες των µελών της οικογένειας Καζάντιο, ξεκινώντας από τον αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας στα µέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και συνεχίζοντας στον εικοστό αιώνα.
Σύγχρονοι Κλασικοί
«Το πρωινό των πρωταθλητών» του Κερτ Βόννεγκατ
Στο Πρωινό των πρωταθλητών, ο Κερτ Βόννεγκατ, ο µεγάλος δασκάλος των αµερικανικών γραµµάτων, συνθέτει ένα εντυπωσιακό matrix των προβλημάτων της εποχής μας, εν τη γενέσει τους. Τα πάντα είναι αμφίσημα και τίθενται υπό αμφισβήτηση σε έναν κόσμο δίχως έρμα και ηθική, από τις ταμπέλες του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου μέχρι τις συμβάσεις της λογοτεχνικής αφήγησης.
Λογοτεχνικά Δοκίμια
«Καρλ Γιουνγκ. Ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής» του Φρεντερίκ Λενουάρ
Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (1875-1961), Ελβετός γιατρός και πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Και μολονότι οι ιδέες του άσκησαν βαθιά επίδραση στη σύγχρονη πολιτισμική μας πραγματικότητα, παραμένει, εν πολλοίς γνωστός άγνωστος. Στο βιβλίο αυτό, ο Φρεντερίκ Λενουάρ προσπαθεί να κάνει προσιτή στο ευρύ κοινό τη σκέψη αυτού του οραματιστή, η οποία χτίζει γέφυρα μεταξύ ψυχολογίας και κβαντικής φυσικής και καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι στον άνθρωπο η ανάγκη νοήματος και συμβολικής ή πνευματικής ζωής προκειμένου να νιώθει βαθιά ευφορία.
«Τ. Σ. Έλιοτ. Για την ποίηση» σε μετάφραση και σχόλια του Στέφανου Μπεκατώρου
Στο Για την ποίηση ανθολογούνται επτά σηµαντικά δοκίµια του Τ. Σ. Έλιοτ, που φανερώνουν καίριες πτυχές της γόνιµης πορείας του στον τοµέα της λογοτεχνικής κριτικής και καλύπτουν χρονικά το διάστηµα 1919-1961. Με αφετηρία το θεµελιακό κείµενο µε τίτλο «Η Παράδοση και το Ατοµικό Τάλαντο» και καταλήγοντας στο «Για να Κρίνουµε τον Κριτικό», την πιο γνωστή από τις τελευταίες διαλέξεις του ποιητή, παρουσιάζονται οι σηµαντικότεροι σταθµοί της εξέλιξης της κριτικής σκέψης του Έλιοτ εστιάζοντας στον τρόπο µε τον οποίο επανεξέτασε τη λειτουργία της ποίησης, επαναπροσδιόρισε την ίδια τη φύση της ποιητικής διαδικασίας και προσέφερε νέα εργαλεία και ένα φάσµα ρητορικών δυνατοτήτων στις µελλοντικές γενιές αναγνωστών και µελετητών της λογοτεχνίας.
«Δαμάζοντας τον τίγρη μέσα μας. Μεταμορφώνοντας τα δύσκολα συναισθήματα» του Τικ Νιατ Χαν
Ο Τικ Νιατ Χαν (1926-2022), στοχαστής, ποιητής, ακτιβιστής για την ειρήνη και ένας από τους πιο σεβάσμιους και επιδραστικούς πνευματικούς δασκάλους στον κόσμο, μοιράζεται μαζί μας τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε την καρδιά και το μυαλό και να απαλλαγούμε από τα συναισθήματα που μας βασανίζουν και μας καταδυναστεύουν. Απόσταγμα σοφίας αντλημένο από όλο του το έργο, το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο διαλογισμών, αναλογιών και στοχασμών που προσφέρει ρεαλιστικές τεχνικές για την εξουδετέρωση του θυμού, τη μεταμόρφωση του φόβου και την καλλιέργεια της αγάπης σε κάθε τομέα της ζωής.
Πολιτική- Οικονομία- Επικαιρότητα
«Μιλώντας στον πατέρα μου. Μια εισαγωγή στην τεχνοφεουδαρχία» του Γιάνη Βαρουφάκη
Στο βιβλίο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει, µε τη µορφή µιας µακράς επιστολής στον πατέρα του, πώς ο καπιταλισµός δολοφονήθηκε από κάτι πολύ χειρότερο που πήρε τη θέση του, το ίδιο το κεφάλαιο. Όχι το παραδοσιακό κεφάλαιο, αλλά µια µετάλλαξη του κεφαλαίου: µηχανές δικτυωµένες µέσω του «υπολογιστικού νέφους» (ένα είδος «νεφο-κεφαλαίου») που τρέχουν αλγόριθµους σχεδιασµένους και να διαµορφώνουν τις καταναλωτικές µας επιθυµίες και να τις ικανοποιούν άµεσα, παρακάµπτοντας έτσι τους δύο πυλώνες του καπιταλισµού: Αγορά και Κέρδος. Δανειζόµενος από την ποίηση του Ησιόδου και του Οµήρου, αλλά και από τον χολλυγουντιανό Batman ή τους Mad Men, ο Βαρουφάκης αναλύει πώς το νεφοκεφάλαιο κατάφερε να υποδουλώσει τον νου µας και να απογειώσει την εκµεταλλευτική του εξουσία εγχώρια και διεθνώς, αλλά και πώς µπορούµε να απελευθερωθούµε από την τεχνοφεουδαρχία του.
«Οι δέκα υπεραπειλές για το μέλλον μας και πώς να επιβιώσουμε» του Νουριέλ Ρουμπινί
Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί (περιβόητος και για το παρατσούκλι Δρ Όλεθρος προτού επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του για την κρίση των στεγαστικών δανείων του 2008 και την επακόλουθη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε ήταν πια πολύ αργά) επισημαίνει στο βιβλίο αυτό δέκα αλληλεπικαλυπτόμενες, αλληλένδετες «υπεραπειλές». Από τη χειρότερη κρίση χρέους όλων των εποχών και τα υπέρογκα κυβερνητικά πακέτα στήριξης που προκαλούν πληθωρισμό έως τα κλειστά σύνορα για εργαζόμενους και προϊόντα και έναν νέο ανταγωνισμό υπερδυνάμεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και από τις πανδημίες και την κλιματική αλλαγή έως την απειλή για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να συνιστά η τεχνητή νοημοσύνη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με μία, όχι με δύο, αλλά με δέκα αιτίες καταστροφής. Μπορούμε να αποφύγουμε τον όλεθρο, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα.
Θεωρητικές Επιστήμες
«Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας» του Βλάση Αγτζίδη
Στο βιβλίο αναλύονται οι δύο συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης), το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφτηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο Εθνικός Διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το Ζήτημα του Πόντου, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, οι αιτίες της μικρασιατικής καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας. Παρακολουθούμε, επίσης, την τύχη των προσφύγων του ’22 στην Ελλάδα (αποκατάσταση, αντιμετώπιση από τις πολιτικές δυνάμεις, σχέση με την αριστερά, εκλογική συμπεριφορά), καθώς και τους πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.