Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

«Η γέννα», πρώτο μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσομίδη (Θεσσαλονίκη, 1994).


Ο Έζρα γεννιέται στον απόηχο µιας συµφοράς, εννιά µήνες µετά τον θάνατο της αδερφής του. Κοντά στη Σελέστε, µια νεαρή πόρνη, ανακαλύπτει ένα πάθος σκοτεινό, σχεδόν πρωτόγονο. Η σχέση τους σηµαδεύεται από δυο γέννες µε φόντο το Παρίσι του 1920 και την Ιταλία του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου.

Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

«Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς» του συγγραφέα της εµβληµατικής Υπόθεσης Χάρρυ Κέµπερτ, Ζοέλ Ντικέρ


Απρίλης του 1999. Το Μάουντ Πλέζαντ, ήρεµη κωµόπολη του Νιου Χαµσάιρ, συγκλονίζεται από τη δολοφονία της Αλάσκα Σάντερς, νεαρής επίδοξης ηθοποιού, που βρίσκεται βάναυσα δολοφονηµένη στην όχθη µιας λίµνης. Ο υπαστυνόµος Γκαχάλογουντ και οι συνεργάτες του δεν αργούν να εντοπίσουν τους βασικούς υπόπτους. Ο ένας καταλήγει νεκρός, ο δεύτερος οµολογεί, η υπόθεση κλείνει.
Έντεκα χρόνια αργότερα µια ανώνυµη επιστολή θα ανατρέψει τα πάντα.

«Κεντούκι» της Σαμάντα Σβέμπλιν


Το νέο βιβλίο της Αργεντινής συγγραφέως είναι ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα, µια σκοτεινή και πρωτότυπη ιδέα, που σε αιχµαλωτίζει µε την αψεγάδιαστη λογική της. Τα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος ενσαρκώνουν την πιο πραγματική και ταυτοχρόνως την πιο απρόβλεπτη όψη της περίπλοκης σχέσης μας με την τεχνολογία, ανανεώνοντας την έννοια της ηδονοβλεψίας και φέρνοντας τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τα όρια της προκατάληψης, της έγνοιας για τον άλλο, της ιδιωτικότητας, της επιθυμίας και των καλών προθέσεων.

«123ο χιλιόμετρο» του μεγάλου τεχνίτη της πλοκής και της γλώσσας, του «πατρικού» σικελικού ιδιώματος, Αντρέα Καμιλλέρι


Όλα ξεκινούν μ’ ένα κλειστό κινητό. Τηλεφωνεί η Έστερ, δεν απαντά ο Τζούλιο, που βρίσκεται στο νοσοκομείο εξαιτίας ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος στην Αυρηλία οδό. Τελικά στο κινητό απαντά η Τζουντίττα, η σύζυγος του Τζούλιο, που προφανώς δε γνωρίζει τίποτα για την Έστερ. Θα μπορούσε αυτό να είναι η αρχή μιας κωμωδίας, αλλά πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη στον Τζούλιο δεν ήταν ατύχημα αλλά απόπειρα δολοφονίας. Κι έτσι η υπόθεση από τα χέρια της ασφαλιστικής περνά στα χέρια της αστυνομίας…

«Ποιος ξέρει» της Πολίν Ντελαμπρουά-Αλλάρ


Μέχρι να µείνει έγκυος, η Πολίν δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ για τις ρίζες της. Τώρα, όµως, η καταγωγή της γίνεται θέµα ζωτικής σηµασίας για εκείνη, αρχής γενοµένης από την προσπάθεια να εξιχνιάσει για ποιον ακριβώς λόγο η οικογένειά της της έχει δώσει τρία επιπλέον ονόµατα: Ζαν, Ζερόµ, Υζέ. Η µητέρα της εµφανίζεται απρόθυµη να τη διαφωτίσει, αλλά η Πολίν είναι αποφασισµένη να µάθει ποια είναι στην πραγµατικότητα και, αν δε βρει απαντήσεις, να τις επινοήσει.Φαντασία και δράμα, φαντασίωση και πραγματικότητα μπερδεύονται σ’ αυτή τη συναρπαστική ιστορία, που μας οδηγεί σε μια μακρινή πρόγονο, σ’ έναν εξαφανισμένο οικογενειακό φίλο και σε μια ηρωίδα θεατρικού έργου. Με το Ποιος ξέρει, η Πολίν Ντελαμπρουά-Αλλάρ υπογράφει το δεύτερο αριστοτεχνικό μυθιστόρημά της, μια ωδή στην παντοδυναμία της φαντασίας και της λογοτεχνίας. Η Ντελαμπρουά-Αλλάρ έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με το πρώτο της μυθιστόρημα, Αυτά λοιπόν με τη Σάρα (2018), που απέσπασε πολυάριθμα βραβεία και μεταφράστηκε σε δέκα και πλέον γλώσσες.

«Η λέσχη φόνων του Μάρλοου» του Ρόμπερτ Θόρογκουντ


Η εβδομηνταεπτάχρονη Τζούντιθ Ποτς ζει μόνη της σε μια βικτωριανή έπαυλη στο Μάρλοου, στις όχθες του Τάμεση, και περνά ξέγνοιαστα τον χρόνο της συντάσσοντας σταυρόλεξα για εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Ένα βράδυ, ενώ κολυμπάει στον Τάμεση, η Τζούντιθ γίνεται μάρτυρας μιας άγριας δολοφονίας. Η αστυνομία της πόλης δε δίνει βάση στην ιστορία της κι έτσι η Τζούντιθ αποφασίζει να εξιχνιάσει η ίδια το μυστήριο ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη Σούζι Χάρρις, περιπατήτρια σκύλων, και την Μπεκς Στάρλινγκ, σύζυγο του τοπικού εφημέριου. Οι τρεις τους απαρτίζουν τη Λέσχη Φόνων του Μάρλοου.
H Λέσχη φόνων του Μάρλοου είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας νουάρ μυθιστορημάτων από τον Βρετανό συγγραφέα και σεναριογράφο Ρόμπερτ Θόρογκουντ, που βαδίζει στα χνάρια της Άγκαθα Κρίστι.

«Η νέα Βαβέλ» του Μισέλ Μπυσσί


Βρισκόμαστε στο 2097, σ’ έναν κόσμο όπου η τηλεμεταφορά αποτελεί πια καθημερινότητα. Τα γεωγραφικά σύνορα έχουν οριστικά καταργηθεί κι η ανθρωπότητα απολαμβάνει την ασύλληπτη ελευθερία της μετακίνησης σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, ανά πάσα στιγμή, χάρη σ’ έναν πανίσχυρο αλγόριθμο ονόματι ΠΑΓΓΑΙΑ. Σ’ ένα παραδεισένιο, απρόσιτο ιδιωτικό νησί, δολοφονούνται κάποιοι φιλειρηνικοί συνταξιούχοι…Τρεις αστυνομικοί, ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος και μία δασκάλα νοσταλγός του παρελθόντος αναλαμβάνουν, σε μια φρενήρη κούρσα ενάντια στον χρόνο, να διαλευκάνουν το μυστήριο και να ανακαλύψουν τον δολοφόνο και όσους κρύβονται πίσω απ’ αυτόν. Παίζοντας με τους κώδικες του σασπένς, της οφθαλμαπάτης και της επιστημονικής φαντασίας, ο Μισέλ Μπυσσί ποτέ δε μας έχει ταξιδέψει περισσότερο.


Σύγχρονη Λογοτεχνία για Παιδιά και για Νέους

Μέρταγκ (Σειρά: Ο κόσμος του Έραγκον, Βιβλίο 5) του Κρίστοφερ Παολίνι


Σ’ αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που πρωταγωνιστεί ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες του συναρπαστικού κύκλου Ο κόσμος του Έραγκον (Έραγκον, Πρωτότοκος, Μπρίσινγκρ, Κληρονομιά) του Παολίνι, ένας Δρακοκαβαλάρης πρέπει να ανακαλύψει τι πρεσβεύει σε έναν κόσμο που τον έχει εγκαταλείψει. Το Μέρταγκ είναι το τέλειο βιβλίο για να πρωτομπεί κάποιος στον Κόσμο του Έραγκον… ή για να επιστρέψει ευχάριστα σ’ αυτόν.