Ο ΟΝΕΙΡΟΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΟΣ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΘΕΝΤΑ ΜΙΜΗΛΑΚΗ

«Ήταν κάποτε ένας ταχυδρόμος διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Ήταν πάντα βιαστικός, όπως είναι όλοι οι ταχυδρόμοι, και είχε πάντα κρεμασμένο στον ώμο του τον ταχυδρομικό του σάκο. Όμως ο σάκος του δεν είχε μέσα φακέλους και δέματα, γράμματα και λογαριασμούς, όπως οι σάκοι των συνηθισμένων ταχυδρόμων. Ο σάκος του ήταν γεμάτος με όνειρα!…»
Έτσι ξεκινά η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, του βιβλίου για παιδιά που έγραψε ο Κώστας Μάγος και εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, μια ιστορία με χαρακτηριστικά λαϊκού παραμυθιού, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών σε θέματα σχετικά με τις αξίες ζωής, την αυτογνωσία, την προσωπική και συλλογική ευτυχία.

Η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Θέντα Μιμηλάκη δε ζωντανεύει απλώς την περιπέτεια του ονειροταχυδρόμου, αλλά προσφέρει στους αναγνώστες το κλειδί για να ανακαλύψουν λεπτομερώς τον κόσμο των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Διαβάζοντας το βιβλίο, τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικοι αναγνώστες σίγουρα θα αναζητήσουν τον ονειροταχυδρόμο, κι αν έχουν τα μάτια τους ανοικτά, ίσως καταφέρουν και να τον δουν!

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Κώστας Μάγος
Ο Κώστας Μάγος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Όταν ήταν μικρός, έβλεπε πολλά παράξενα όνειρα και συχνά αναρωτιόταν από πού άραγε έρχονται τα όνειρα. Συνέχισε να αναρωτιέται κι αφού μεγάλωσε, μέχρι που μια νύχτα γνώρισε τον ονειροταχυδρόμο κι αποφάσισε να γράψει την ιστορία του. Ο ονειροταχυδρόμος, ίσως για να τον ευχαριστήσει, συνεχίζει να του φέρνει όνειρα, παρόλο που χρειάζεται να ταξιδεύει ολονυχτίς μέχρι τον Βόλο, όπου σήμερα ζει και εργάζεται ο συγγραφέας.

Θέντα Μιμηλάκη
Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία των εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
[email protected], www.behance.net/ThedaMimilaki

ΣΕΙΡΑ: ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ISBN: 978-960-16-7388-2 ΣΧΗΜΑ: 21×29 ΣΕΛΙΔΕΣ: 36 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΕΛΛΥ ΜΑΤΑΘΙΑ-ΚΟΒΟ

Ήταν κάποτε ένας ασβός που περπατούσε, περπατούσε και ρωτούσε, όλο ρωτούσε γύρω του: «Τι λες πως είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο;». Η πέτρα, η πεταλούδα, το δέντρο, λογιών λογιών πετούμενα και άνθρωποι, όλα όσα δώσαν απαντήσεις στον ασβό, λαχταρούσαν το ταξίδι: την αντοχή για το ταξίδι, μια πατρίδα να τους περιμένει σαν γυρίσουν, τη γνώση που ταξιδεύει, τις λέξεις πέρα από τη γνώση –που σε πάνε ακόμα πιο μακριά–, τις ιστορίες πέρα από τις λέξεις –που σε πάνε παντού–, την αγάπη που είναι από μόνη της ένα ταξίδι.
Υπάρχει άραγε κάτι πιο πολύτιμο από όλα αυτά;
Η παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη, που ονειρεύτηκε αυτή την ιστορία, βρήκε μια απάντηση. Η εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία-Κόβο μπήκε στο όνειρο της συγγραφέα κι ονειρεύτηκε με τη σειρά της ζωγραφίζοντας. Οι μαγικές της ζωγραφιές ακολούθησαν τον ασβό ως την άκρη του κόσμου.
Ένα παραμύθι για την αναζήτηση πολύτιμων πραγμάτων που δεν έχουν να κάνουν με υλικά αγαθά. Έχουν να κάνουν με το «μεγάλωμα» μέσα από το ταξίδι της ζωής. Για μικρούς (και μεγάλους) που θέλουν να μεγαλώσουν.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το βιβλίο; (από τη συγγραφέα Λίλη Λαμπρέλλη)
Καλοκαίρι του 2015, πρώτη χρονιά προσφυγικής κρίσης και ήμουν στη Λέσβο. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, ταρακουνημένη από όλη αυτή την οδύνη, έμαθα πως θα γίνω γιαγιά. Έτσι, θέλησα να γράψω ένα παραμύθι μήνυμα για την αγέννητη εγγονή μου και για άλλα παιδιά (κυρίως αυτά που δε ζούνε σαν παιδιά) πάνω στα πιο σημαντικά πράγματα για τον καθένα μας. Κι αναρωτήθηκα. Τι θα μπορούσα να τους πω με ένα μόνο παραμύθι; Τι είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο; Κάτι που να μην έχει να κάνει με υλικά αγαθά αλλά που να μπορεί ο καθένας να το έχει μαζί του παντού: πίσω από συρματοπλέγματα, νηστικός, απαίδευτος, μόνος.
Όταν συνάντησα την Κέλλυ Κόβο, για να δω τις πρώτες ζωγραφιές της, γοητεύτηκα. Ποτέ δε θα ξεχάσω εκείνο το κόκκινο καροτσάκι που σέρνει πίσω του ο ασβός για να μπουν μέσα όσοι βρεθούν στον δρόμο του, που –σαν κι αυτόν– αναζητούν τις αλήθειες της ζωής. Στις ζωγραφιές που ακολούθησαν, το κόκκινο καροτσάκι γέμιζε, όλο και γέμιζε με ζώα του δάσους. Ήθελαν να τα πάρει μαζί του ο ασβός ως την άκρη του παραμυθιού, εκεί που είναι το όνειρο.

Λίλη Λαμπρέλλη
Με πατρίδα το Αιγαίο, γεννήθηκα στον Πειραιά. Δούλεψα δικηγόρος στην Αθήνα για λίγα φεγγάρια και μεταφράστρια στις Βρυξέλλες για χρόνια και ζαμάνια. Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες είμαι παραμυθού, που πα να πει πως λέω παραμύθια από την προφορική παράδοση και γράφω ιστορίες για παιδιά και μεγάλους – και τα δυο με το πιο κουβαρντάδικο κομμάτι μου: εκείνο που μπορεί να μοιράζεται και το τραβάει το φως. Αγαπημένο
μου ζώο: ο ασβός.
Άλλα εικονογραφημένα παραμύθια της Λίλης Λαμπρέλλη από τις Εκδόσεις Πατάκη:
Το κρυμμένο νερό, με εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη (Βραβείο Ελληνικού Τμήματος της IBBY)
Αχ, σοκολάτα, με εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη
Το κοντολαίμικο κοτσύφι, με εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη

Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
Πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω εικόνες που με έκαναν να γελώ και να ονειρεύομαι…
Έτσι, αποφάσισα να σπουδάσω και να κάνω δουλειά αυτό που αγαπούσα περισσότερο και μπήκα στη χαρά της εικονογράφησης. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι όταν συναντώ ανθρώπους που μου λένε πόσο αγαπούσαν τις ζωγραφιές μου όταν ήταν μικροί ή όταν μου χαρίζουν τις δικές τους παιδικές ζωγραφιές εμπνευσμένες από τις δικές μου. Τότε νιώθω πως ό,τι έχω κάνει, μικρό ή μεγάλο, άξιζε τον κόπο.
Τελευταία μπήκε μέσα μου το ζιζάνιο του γραψίματος. Το βιβλίο μου Τα κίτρινα καπέλα, από τις Εκδόσεις Πατάκη, βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή και την εικονογράφησή του.
Άλλα βιβλία με εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο από τις Εκδόσεις Πατάκη:
Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια της Σοφίας Μαντουβάλου
Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-7539-8 ΣΧΗΜΑ: 21X28 ΣΕΛΙΔΕΣ: 32 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

ΔΕΚΑΕΦΤΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΙΑΛΗ

Η Μαρίνα πέφτει τα χαράματα από τον τέταρτο όροφο του παλιού βενετσιάνικου διοικητηρίου. Είναι δεκαεφτά χρονών. Η Σάρα και ο Ορέστης δεν έχουν προλάβει να τη χαιρετήσουν και ο Μάρκος, που μόλις έχει επιστρέψει στο νησί για να τακτοποιήσει παλιούς λογαριασμούς, δεν ξέρει αυτά που έχουν συμβεί και σκέφτεται όσα είναι αποφασισμένος να εξομολογηθεί στην Έλλη. Μόνο ένας επικίνδυνος άνεμος σφύριζε από καιρό μέσα και έξω προειδοποιητικά. Αυτός έφερνε λόγια που έρχονταν από μακριά και έδενε με γερές κλωστές το ψέμα με την αλήθεια. Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από τη ζωή και τον θάνατο της Μαρίνας; Ποιοι κινούν τα νήματα αποφασίζοντας για τον έρωτα και τον πόνο, για το σκοτάδι και το φως; Και γιατί αυτοί που έφυγαν ξαναγυρνούν;

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γράφει για το βιβλίο της:
«Το Δεκαεφτά είναι μια οφειλή σε αυτές και αυτούς που δεν τα κατάφεραν∙ σε αυτές και αυτούς που δεν κατόρθωσαν να σηκώσουν το βάρος ενός αδυσώπητου κοινωνικού πεπρωμένου∙ σ’ αυτές κι αυτούς που δε χώρεσαν στο κοστούμι που οι άλλοι συνήθιζαν να αποδέχονται ως κανονικό, που βρέθηκαν αβοήθητοι κι εκτεθειμένοι χωρίς να μπορούν να προστατεύσουν απολύτως τίποτα. Γιατί η ζωή πολλές φορές τελειώνει νωρίς, στην παιδική ηλικία.
Το Δεκαεφτά απευθύνεται ταυτόχρονα στα νέα παιδιά που πρέπει να ονειρεύονται, να τολμούν, να προχωρούν παραπέρα, ν’ αλλάζουν τον κόσμο τους και τον κόσμο των άλλων, να κοιτάζουν τους μεγάλους ορίζοντες.
Το Δεκαεφτά είναι μια ιστορία πολυπρόσωπη και πολυεπίπεδη. Είναι μια ιστορία σκληρή, που εξελίσσεται με μία σχεδόν αστυνομική πλοκή για τη διαλεύκανση όχι του τι έγινε –αυτό το γνωρίζουμε εξαρχής– αλλά του πώς φτάσαμε ως εδώ.

Η Μαρίνα, ο Ορέστης, η Σάρα, ο Μάρκος, η Έλλη, η Ελίζα Δούκα, ο Ξενοφώντας Σιγανός και όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία του Δεκαεφτά δεν είναι ακριβώς πραγματικά, είναι όμως αναγνωρίσιμα. Ζωντανεύουν μια υπόθεση που εξελίσσεται μέσα και έξω από ένα λύκειο, μέσα κι έξω από συνηθισμένες οικογένειες της διπλανής πόρτας, μέσα και πίσω από πρόσωπα και προσωπεία μιας νησιώτικης επαρχιακής πόλης, στις αρχές ενός φθινοπώρου και μιας σχολικής χρονιάς φορτωμένων ανομολόγητα μυστικά, φόβους, ενοχές, σχέδια και μεγάλες προσδοκίες.
Και μην ξεχνάτε, η ιστορία έχει πάντα το τέλος που της ταιριάζει…
»

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος, το 2014 για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει και το 2017 για το βιβλίο της Ξυπόλυτοι ήρωες.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-8360-7 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 272 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΙΖΟΛΔΗ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ

Ελεύθερη διασκευή του μεσαιωνικού θρύλου βασισμένη στα βιβλία των Μπερούλ και Ζοζέφ Μπεντιέ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΣΩ ΨΑΡΑΚΗ

Από τους τροβαδούρους του 12ου και του 13ου αιώνα έρχεται αυτή η ιστορία που μιλά για τον μεγάλο έρωτα του ατρόμητου Τριστάνου και της πανέμορφης Ιζόλδης.
Μια ερωτική περιπέτεια που έχει συγκινήσει πολλές γενιές ανθρώπων και που τώρα –για πρώτη φορά– διασκευάζεται στα ελληνικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον όλων εκείνων που τους αρέσει να διαβάζουν ιστορίες που αφηγούνται μεγάλα πάθη με απρόβλεπτες ανατροπές.
Ο Μάνος Κοντολέων φέρνει δίπλα στον σημερινό αναγνώστη ήρωες που σημάδεψαν την ιστορία της λογοτεχνίας.

ΣΕΙΡΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ISBN: 978-960-16-8391-1 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 168 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019