της Ιουλίας Ιωάννου

«…θα φτάσω μέχρι τέλους, θα φτάσω. Όποιο και αν είναι αυτό το τέλος. Θα σας διηγηθώ το τέλος, νιώθω ότι ήμουν εκεί, στις ζοφερές εσχατιές της ανθρώπινης ψυχής, μα και στις φωτεινές χαραμάδες που λέγονται αχτίδες ζωής».

Αλληγορικό, ονειρικό, υποβλητικό, ορμητικό, λυτρωτικό.

Βαθύτατα ανθρώπινο

Ένα σκοτεινό παραμύθι για την αέναη αναζήτηση του φωτός…

Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών δεν είναι ένα μυθιστόρημα που υπόκειται σε κανόνες και κανονισμούς.

Δεν αναφέρεται σε ωραίους, ρομαντικούς, αγαπημένους ήρωες, μα αντίθετα, σε υποβάλλει με τη δύναμή του να ζήσεις ένα ταξίδι διαφορετικό, ονειρικό, ορμητικό, εθιστικό, ανατρεπτικό και σίγουρα, λυτρωτικό!

Είναι ένα βαθύτατα ανθρώπινο μυθιστόρημα, γιατί πολύ απλά αναφέρεται σε καταστάσεις σημερινές, σε γεγονότα που κατά καιρούς όλοι μας έχουμε ακούσει, έχουμε αναριγήσει στο άκουσμά τους, μας έχουν συμβεί κατά κάποιον τρόπο και σε μας τους ίδιους.

Πόσοι από μας δεν είχαν ένα πρότυπο από μικρά παιδιά, ένα πρότυπο παιδικό ίσως, έναν ψεύτικο ήρωα από καρτούν, ένα αγαπημένο ζωάκι, μια φιγούρα που αγκαλιάζαμε με λατρεία, που κοιμόμασταν αγκαλιά;

Μεγαλώνοντας, ο συγκεκριμένος ήρωας είχε ίσως καταχωνιαστεί σε μυστικά ντουλαπάκια του μυαλού μας ή συνήθως είχε αντικατασταθεί από ήρωες ιλουστρασιόν, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μοντέλα.

Πάντα αναζητούμε να έχουμε ένα ίνδαλμα, ένα πρότυπο που θέλουμε να μοιάσουμε, μια ιδέα που θέλουμε να κυνηγήσουμε. Και ως συνήθως, αυτό το πρότυπο μας το πλασάρουν με τόση μαεστρία από κάθε μέσο, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Πού σταματάει όμως η φαντασία και πού αρχίζει η παράνοια;

Τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο;

Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή μας μια εικόνα, ένας ζωγραφισμένος πίνακας ας πούμε, που έχει τη δύναμη να μεταλλάσσεται και να μεταβάλλεται πάντα προς το χειρότερο;

Με υποβλητικό τρόπο ο συγγραφέας μπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία, το τώρα με το παρελθόν, το αιτιατό και το αποτέλεσμα.

Πόσες αλήθειες κρύβει αυτό το μυθιστόρημα!

Πράγματα και πράξεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει, έχουμε υποπτευθεί, ξέρουμε ότι συμβαίνουν, αλλά, δεν μας αγγίζουν, ίσως γιατί δεν έχουν ακόμα χτυπήσει τη δική μας πόρτα.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του πρωταγωνιστή, τη ζωή τη δική μας η σκληρή πραγματικότητα, πώς μπορεί να συνδέεται με τους χάρτινους ήρωες των κόμικς μα και οι σημερινοί, καθημερινοί ήρωες της παρηκμασμένης εποχής που ζούμε;

Η παραμορφωμένη πραγματικότητα και η αναζήτηση της αλήθειας μπλέκονται απόλυτα με τόσο συγκλονιστικό τρόπο στην πλέον απρόβλεπτη εξέλιξη ή ίσως στην πιο προβλέψιμη…

«Ψυχογραφικό θρίλερ λοιπόν; Αστυνομική περιπέτεια; Ποιητική αλληγορία; Κοινωνικο-πολιτική καταγγελία; Σκοτεινή παράσταση; Ονειρικό ταξίδι αυτογνωσίας; Ηρωικό παραμύθι; Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς τον «Αγαπημένο ήρωα των παιδιών» ένα μόνο είναι σίγουρο»:

Το μυθιστόρημα αυτό θα σας καθηλώσει!

http://tovivlio.net/%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B1%CE%B3/

https://www.youtube.com/watch?v=KvpVHv116ho

agaphmenos hroas1

hroas piso