Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσο μεγάλη σημασία αλλά και αναγκαιότητα έχουν οι ευχές στη ζωή μας;
Τα παιδιά, αλλά και όσοι από τους μεγάλους νιώθουν ακόμη παιδιά, δημιουργούν ευχές με κάθε έναυσμα. Ευχές απλές, τρυφερές, αγαπησιάρικες, ευχές προσιτές, εύκολες μα και άλλες που απαιτούν κόπο αλλά και τρόπο για να γίνουν πραγματικότητα.
Άλλη ερώτηση τώρα.
Ξέρετε πώς δημιουργήθηκαν τα αστέρια;
Αν όχι, πάμε να σας διηγηθώ την ιστορία του παραμυθιού που εμπνεύστηκε η Νίκη Γαλήνη, για να μάθετε μια πρωτότυπη και παιχνιδιάρικη εκδοχή που θα σας μείνει αξέχαστη.
Τα αστέρια λοιπόν, δημιουργήθηκαν από τις παιδικές ευχές. Ναι, καλά διαβάσατε. Σε έναν κόσμο που στον ουρανό πρωταγωνιστούσε μονάχα το φεγγάρι, όταν τα παιδιά άρχισαν να κάνουν ευχές, αυτές γίνονταν αστέρια, ταξίδευαν γρήγορα και έφταναν ψηλά στον ουρανό. Όσο πιο φωτεινό ήταν το αστέρι, τόσο περισσότερη αγάπη έκρυβε μέσα του η ευχή που κουβαλούσε.
Έτσι λοιπόν, οι παιδικές ευχές, άρχισαν να ανεβαίνουν ψηλά, να γίνονται αστέρια και να κατέχουν μια θέση πλάι στο φεγγάρι. Ώσπου μια μέρα ο ουράνιος θόλος γέμισε αστέρια τόσο που δεν χωρούσε άλλα με αποτέλεσμα κάποια να μένουν μετέωρα και όλα μαζί να φωτίζουν τον κόσμο τόσο έντονα που και η νύχτα πλέον ήταν σαν μέρα.


Οι άνθρωποι ενοχλήθηκαν και απεγνωσμένα έψαχναν λύσεις που καμιά τους δεν απέδιδε τίποτα. Τα αστέρια φώτιζαν τη γη όλο και πιο πολύ!
Σκέφτονταν, έστυβαν το μυαλό τους και έφτασαν στο σημείο να ψηφίσουν έναν τρελό νόμο! Κανένα παιδί να μην ευχηθεί ποτέ και για τίποτα!
Φυσικά τα παιδιά αντέδρασαν, ρωτούσαν αλλά απάντηση δεν έπαιρναν…
Και εκεί που όλοι είναι απελπισμένοι, εμφανίζεται ένας ψαράς που το πρωί ψάρευε ψάρια στη θάλασσα και το βράδυ ανέβαινε ψηλά στα βουνά και ψάρευε ευχές…
Χμ, αναρωτιέστε μήπως τι έκανε τις ευχές αφότου τις έπιανε στα αγκίστρια και στα δίχτυα του;
Δε θα σας αποκαλύψω τη συνέχεια του παραμυθιού, όσο κι αν το θέλω. Θα σας πω μονάχα ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το παραμύθι για να απαντήσετε μόνοι σας στην εύλογη ερώτηση.
Θα σας πω επίσης ότι έχει μια υπέροχη εικονογράφηση την οποία έχει επιμεληθεί η Δήμητρα Παπαδημητρίου και επιπλέον θα σας πω ότι μέρος των εσόδων του βιβλίου, θα διατεθούν στην μη κερδοσκοπική εταιρεία ‘Φωτεινό Αστέρι’.

Στο τέλος δε του παραμυθιού, μας περιμένουν οι νότες και οι στίχοι από το ομώνυμο τραγούδι ‘ο Συλλέκτης των ευχών’.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε μικρούς μα και μεγάλους, να μην πάψουν ποτέ να δημιουργούν ευχές γιατί μονάχα έτσι κρατάμε ζωντανή την ελπίδα και επιπλέον τροφοδοτούμε τους στόχους μας και πασχίζουμε ώστε κάποια μέρα να γίνουν πραγματικότητα!!!

Συνεχίστε να εύχεστε και ας φωτίσει ο κόσμος από τα πολλά αστέρια!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Μικροί μου αναγνώστες, ονομάζομαι Γαλάνη Νίκη και είμαι η δημιουργός αυτού του παραμυθιού. Είμαι δέκα ετών αλλά δυστυχώς, δείχνω για τριάντα έξι. Μένω στον ξακουστό Παραμυθότοπο, στη φημισμένη οδό Παραμυθιάς, και εργάζομαι ως παραμυθοπλάστης. Έτσι, συχνά-πυκνά πλάθω παραμύθια και ύστερα τα πουλάω, για να αγοράσω όνειρα παιδικά. Σ’ αυτήν την υπέροχη παραμυθοδιαδρομή μου, έχω για συνοδηγούς δυο μικρές νεραϊδούλες βοηθούς, τις κόρες μου, Βάσια και Υρώ, που με τη φαντασία τους «χτίζουμε» τους πιο εφάνταστους κόσμους.
Κάπου εδώ, έχω ένα να σας πω ένα μυστικό: «Παιδιά, να ζείτε πάντοτε ονειρεύοντας και ονειρεύοντας, να δημιουργείτε!»

Τα παραμύθια μου:
«Ο Μινέλης το πινέλο» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
«Τα ρούχα της αγάπης» από τις εκδόσεις Θύρα.
«Στον Ζαχαρότοπο» από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς δημιουργούνται τα αστέρια; Πώς πραγματοποιούνται οι ευχές; Τι να απογίνονται άραγε οι πολύτιμες ευχές των παιδιών; Μήπως οι ευχές των παιδιών κινδυνεύουν;
Τα μικρά παιδιά, με ελπίδα στην καρδιά, στρέφουν κάθε βραδιά τα βλέμματα ψηλά και στέλνουν τις πολύτιμες ευχές μες στου ουρανού τις αγκαλιές. Αλλά οι μεγάλοι διαφωνούν και οι ευχές τούς ενοχλούν… Οι ευχές κινδυνεύουν τώρα να χαθούν… Μα κάπου βρίσκεται ένας γέρος σοφός –στην καρδιά απλός– που ζει μακριά απ’ τους πολλούς, ανάμεσα στους λίγους και καλούς. Θα κατορθώσει αυτός να σώσει των παιδιών τις πολυσήμαντες ευχές;
Ένα βιβλίο γεμάτο φως και αστέρια! Μια ξεχωριστή, παραμυθένια ιστορία για την ενδυνάμωση της πίστης, της ελπίδας και της προσπάθειας, μικρών και μεγάλων.