Το βιβλίο του ΕΡΤΖΑΝ ΚΕΣΑΝ με τίτλο «ΟΙ ΓΚΑΖΟΖΕΣ» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ σε μετάφραση από την τουρκική γλώσσα του Θάνου Ζαράγκαλη. Εκδόθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, στο πλαίσιο του προγράμματος TEDA.


Ο ΕΡΤΖΑΝ ΚΕΣΑΝ γεννήθηκε στο Αβάνος Νεβσέχιρ της Τουρκίας. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που αν και σπούδασε και εργάστηκε ως γιατρός, ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την υποκριτική τέχνη. Γιατρός, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας ο 60χρονος σήμερα ΚΕΣΑΛ.


Πρόκειται για ένα διαφορετικό βιβλίο από ό,τι έχει συνηθίσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Ξένη λογοτεχνία, χωρίς ωστόσο τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής. Δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο, ούτε ένα μυθιστόρημα με συνεχή ροή. Έχει διαφορετική δομή—δεν ακολουθείται μια χρονολογική σειρά των γεγονότων που περιγράφονται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με μια απλή και κατανοητή γραφή. Το έργο είναι μια συλλογή μνήμης γεγονότων από πολλά στάδια της ζωής του συγγραφέα. Από την παιδική του ηλικία, τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια, την επαγγελματική του καριέρα ως γιατρός, τη σχέση του ως πατέρας. Μα δίνονται πολλά στοιχεία που αφορούν στην πόλη του, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα του. Οι «μικροεπαναστάτες» μέσα στο πολιτικό κλίμα της χώρας, η φτώχεια, η τιμιότητα των κοριτσιών, η πιθανή αιμομιξία, οι αδικίες, η δυσαρέσκεια. Στον αντίποδα η οικογένεια, οι δεσμοί της, η γονεϊκή αγάπη ο σεβασμός. Ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες στην γείτονα χώρα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι επηρεασμένος από το τελευταίο επάγγελμα του πατέρα του συγγραφέα—παρασκευαστής Γκαζόζας, στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο.