Αν και πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας η κυρία Ιωάννου είναι πολλά υποσχόμενη με το μαγευτικό της μυστικό, τη μυστηριώδη ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ!
Δεν είναι απλά ένα παραμύθι με μάγισσες, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με σατανική πλοκή, ανεξιχνίαστους φόνους, ίντριγκες και πάθη. Ούτε ένα ιστορικό ντοκουμέντο με στοιχεία άρρηκτα δεμένα με τα ηπειρώτικα εδάφη που αφηγείται και τις ιστορίες που πραγματεύεται. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα τότε, με έρωτες κεραυνοβόλους από την πρώτη ματιά, γυναίκες πανέμορφες και σαγηνευτικές και άντρες που θα ήθελε η κάθε μια να έχει στο πλευρό της;
Όπως και να το χαρακτηρίσεις το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα θα είναι λίγο και ο λόγος είναι, ότι είναι ΟΛΑ αυτά μαζί! Συνδυάζει απίστευτα την αστυνομική πλοκή με δράση που θα ζήλευε και ο Σέρλοκ Χολμς, με συνεχείς ανατροπές που σε κάνει να αλλάζεις συνεχώς τον πιθανό δολοφόνο, με στοιχεία ιστορίας και με δύναμη στην αφήγηση λες και τα ζεις από μια μεριά θεατής και πρωταγωνιστής μαζί.
Με δόσεις μυστηριακές, με υπερφυσικές δυνάμεις, με ξωτικά και μάγισσες, με νεράιδες και παλικάρια! Είναι από τις λίγες φορές που διάβασα ένα μυθιστόρημα με αστυνομική δράση και δεν μπόρεσα να αντιληφθώ από νωρίς το δολοφόνο. Κινείται τόσο έξυπνα, με στοιχεία που τη μια στιγμή επιβαρύνουν και την άλλη αθωώνουν τον υποτιθέμενο δράστη.
Οι εικόνες της εποχής της τουρκοκρατίας είναι βγαλμένες λες από ταινία, οι περιγραφές για τους σκοτωμούς και τις λεηλασίες, η μικρογραφία μιας κοινωνίας που θυμίζει τόσο πολύ και τη δική μας εποχή σε πάρα πολλά πράγματα. Όσο βαθιά στην ιστορία κι αν ψάξει κανείς θα διακρίνει πάντοτε να υπάρχει ένας ή και περισσότεροι νταήδες, άνθρωποι χωρίς ηθικές αναστολές με μόνο κίνητρο το χρήμα, τον πλούτο απ’ όπου κι αν προέρχεται με όποιο τρόπο. Δίνοντας ψίχουλα στους απλοϊκούς ανθρώπους λεηλατούσαν ψυχές, περιουσίες, κατέστρεφαν, έκαιγαν, σκότωναν, αφάνιζαν χωριά ολόκληρα, χωρίς οίκτο.
Μα και σήμερα, ποια είναι η διαφορά έχετε αναρωτηθεί; Δεν υπάρχουν πια δρεπάνια και μαχαίρια, να παίρνουν ζωές, υπάρχουν πιο μοντέρνες μέθοδοι, όμορφα κρυμμένες, καλυμμένες πίσω από προσωπεία, πίσω από αξιώματα και τίτλους.
Ο έρωτας, πάντα κυρίαρχος σε όποια εποχή κι αν ζήσει ο άνθρωπος, όλα από εκεί ξεκινούν, κι εκεί άλλωστε καταλήγουν. Και η μάχη του καλού και του κακού σκληρή κι ανελέητη, με αμέτρητες πληγές στο πέρασμα των αιώνων.
Ακόμη όμως κι αν έχει κάποιος τη δυνατότητα να γνωρίζει τα μελλούμενα, να διακρίνει την επικείμενη καταστροφή, τι αξία έχει αν δεν μπορεί να την αλλάξει; Γιατί το πεπρωμένο είναι φυγείν αδύνατον! Ό,τι είναι γραμμένο να γίνει, θα βρει τρόπο και θα γίνει, κι αν ακόμη το γνωρίζεις δεν έχει καμία σημασία αν δεν μπορείς να το αποφύγεις.
Καλύτερα λοιπόν που ο κόσμος είναι πλασμένος έτσι, καλύτερα να μην γνωρίζουμε τις δυστυχίες που έρχονται, για να μπορούμε να γευόμαστε τις χαρές, το τώρα που ζούμε, τον έρωτα και την παντοτινή αγάπη, έστω κι αν για μία και μόνο φορά προλάβουμε να τα γευτούμε.
Πάντως, η κυρία Ιωάννου, με το μυστηριώδες μυστικό της, αφήνει κι ένα ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον, ίσως σε μια συγκλονιστική συνέχεια, σε ένα άλλο ολέθριο μα καθηλωτικό μυστικό να περιμένουμε.
Ως τότε, απολαύστε όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει, μια βουτιά στο πολύ μακρινό παρελθόν, για να ανακαλύψετε θησαυρούς, μάγισσες και ξωτικά…και έχετε το νου σας… ποτέ δεν ξέρετε την ιστορία των προγόνων σας…

to mustiko ths magissas

Ιουλία Ιωάννου