Καλοκαίρι του 1942. Από τον βυθό της θάλασσας της Κρήτης θα αναδυθεί μια σπουδαία ανακάλυψη. Ένα μικρό αρχαίο άγαλμα και μια πινακίδα αρχαίας γραφής. Αυτή θα οδηγήσει, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, έναν Γερμανό αξιωματικό των Ναζί στο νησί, προκειμένου να αναζητήσει αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό που αναγκαστικά άφησε πίσω και έκρυψε φεύγοντας.

Ένα ημερολόγιο που δίνει ο Ματθαίος, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στην Ναυσικά, την αρχαιολόγο του Μουσείου, με κίνητρο μια νέα πιθανή αρχαιολογική ανακάλυψη, είναι η αρχή μιας αναζήτησης, η αρχή μιας περιπέτειας για την κεντρική ηρωίδα του έργου και όχι μόνο.

Το δερματόδετο ημερολόγιο που στο εξώφυλλο του έχει χαραγμένο τον αριθμό «1943», ανήκει στον Ράινχαρντ, Γερμανό των Ναζί. Είναι η χρονιά που άρχισε ο Γερμανός να κρατάει ημερολόγιο. Και τώρα βρίσκεται στα χέρια της Ναυσικάς που μέσα από μια περιπέτεια θα προσπαθήσει να βρει την λύση του μυστηρίου που μένει για χρόνια στη λήθη.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα περιπέτειας, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γραμμένο με απλή γραφή και μεγάλη ιστορική έρευνα. Με εμφάνιση της Γραμμικής Β΄, των ιδεογραμμάτων και των συλλαβογραμμάτων. Με εκπλήξεις και ανατροπές. Με έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές των ηρώων.

Ένα ταξίδι στο χτες και το σήμερα, μέσα από το οποίο ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Από την Κρήτη του Ερωτόκριτου έως την Κρήτη του 1980. Μια αναζήτηση και η αποκρυπτογράφηση ενός αρχαίου θησαυρού που αφορά τόσο στο νησί, όσο και στην ηρωίδα του έργου. Μέσα από αποσπάσματα που δίνονται με πλάγια γραμματοσειρά, σιγά σιγά ξεδιπλώνεται η ιστορία του Γερμανού αντι-ήρωα που είναι συνυφασμένη με την Κρήτη και την ίδια την Ναυσικά.
Μια αναζήτηση ενός θησαυρού που γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν κρυμμένα μυστικά και να έρθουν στο φως αλήθειες ξεχασμένες για πολλά χρόνια.
«…Πιστεύω πως θα είσαι το τελευταίο πράγμα που θα ξεχάσω. Ίσως σε μια άλλη ζωή συναντηθούμε ξανά, Αρετούσα. Και τότε ο Ρήγας θα μας δώσει την ευχή του και θα ζήσουμε ευτυχισμένοι, όπως στα παραμύθια. Όπως στον Ερωτόκριτο…»

«Η Ναυσικά, μια νεαρή αρχαιολόγος, ανακαλύπτει ένα μυστικό φυλαγμένο για χρόνια μέσα στο ημερολόγιο ενός Γερμανού Ναζί: Ένα αρχαίο αγαλματίδιο και μια πινακίδα Γραμμικής Γραφής Βήτα που αναδύθηκαν από τον βυθό του Κρητικού Πελάγους την περίοδο της Κατοχής. Ποια τραγική ιστορία συνδέεται με τα δύο αυτά αντικείμενα; Και ποια είναι η ‘Αρετούσα’ που αναφέρει ο Γερμανός μέσα στο ημερολόγιό του; Θα καταφέρει η Ναυσικά να βρει την λύση στον γρίφο; Πώς η αναζήτηση αυτή θα μετατραπεί σε προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας;»