Από τις 27 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη η σκηνή του θεάτρου Altera Pars μεταμορφώνεται σ’ ένα λαβυρινθώδες μεσαιωνικό μοναστήρι Βενεδικτίνων. Εκεί, όπου μια σειρά παράξενων θανάτων, που συνδέονται με τον δεύτερο τόμο της Ποιητικής του Αριστοτέλη, γίνεται η αφορμή για ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο συγκαταλέγεται στ’ αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.
Το Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, 40 χρόνια από την έκδοσή του, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μ’ έναν πολυμελή θίασο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Michael Seibel.
Στο ρόλο του Γουλιέλμου από το Μπάσκερβιλ, του διάσημου για την πνευματική του οξύνοια Βρετανού μοναχού που αναλαμβάνει να βρει τι κρύβεται πίσω από του παράξενους θανάτους των μοναχών, ο Μίλτος Δημουλής. Τον μαθητευόμενό του, Άντσο υποδύεται ο Αντώνης Αντωνιάδης (σε νεαρή ηλικία) και ο Δημήτρης Μπικηρόπουλος (σε μεγάλη ηλικία). Ηγούμενος του μοναστηριού είναι ο Κωνσταντίνος Συράκης ενώ τον χαρακτήρα του ιεροεξεταστή Μπερνάρντο Γκούι ενσαρκώνει ο Νίκος Πανόπουλος.
Η θεατρική παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα στον τομέα του Πολιτισμού “Tempo Forte”.
Σαράντα χρόνια μετά, πάντα γοητευτικά επίκαιρο
Γιώρκε: Το γέλιο είναι βλασφημία.
Γουλιέλμος: Αλλά ανήκει στον άνθρωπο, μόνο σ’ αυτόν και είναι επομένως ένα δώρο που ο Δημιουργός έκανε στο Δημιούργημά του.
Γιώρκε: Ψέμα, ακόμη και τα κτήνη γελούν.
Γουλιέλμος: Δεν μπορούν, δεν έχουν την διάνοια, και το γέλιο είναι καρπός του νου.
Το Όνομα του Ρόδου, το πρώτο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, είναι δύσκολο να καταταχθεί σε μια κατηγορία. Μπορεί να ιδωθεί ως μεσαιωνικό χρονικό, αστυνομικό θρίλερ, γοτθική νουβέλα με ιστορικές, θεολογικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις.
Η παράσταση, που φιλοξενείται αυτή τη σεζόν στο θέατρο Altera Pars, μένει πιστή στη μεσαιωνική-μυστηριακή ατμόσφαιρα του βιβλίου, ενώ βασίζεται στη θεατρική διασκευή του Stefano Massini, διευθυντή του ιστορικού Piccolo Teatro του Μιλάνο, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων.
Ταυτότητα παράστασης
Το Όνομα του Ρόδου
Συγγραφέας: Umberto Eco
Θεατρική διασκευή: Stefano Massini
Σκηνοθεσία: Michael Seibel
Σκηνικά-κουστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Γιώργος Καγιαλίκος
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Motion Graphics: Βαγγέλης Καλαιτζίδης
Μετάφραση: Ντίνα Μπόγρη
Φωτογραφία: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Ara Bogosian
Προβολή-Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: OLYMPIA CULTURE, Σαρανταπήχου 5 & Αγ. Ισιδώρων 35, Λυκαβηττός
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μίλτος Δημουλής, Αντώνιος Αντωνιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιάννης Πολιτάκης, Κωνσταντίνος Συράκης, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Στέλιος Γεράνης, Αντώνης Αντωνάκος, Ara Bogosian, Παναγιώτης Δαβιδόπουλος, Μαρίνος Ορφανός, Σάκης Τσινιάρος, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Μανώλης Δεστούνης, Νατάσα Κορομβόκη, Νίκος Πανόπουλος.
Διάρκεια: 130 λεπτά
Πού: Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ.: 210 3410011
Πότε: Από 27 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη: 22 ευρώ, Β Ζώνη: 18 ευρώ, Φοιτητές, Άνεργοι και ΑΜΕΑ: 14 ευρώ
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 3647200
Προπώληση: VIVA.GR, MIKROPARKAKI.GR
Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής Olympiaculture.com και στην επίσημη σελίδα της παράστασης στο Facebook.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.