Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησαν τρία νέα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη για παιδιά από 3 ως 6 ετών και μόλις χθες μάθαμε και ένα υπέροχο νέο!
Το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του φορέα που κάθε δύο χρόνια προτείνει τους υποψήφιους από την Ελλάδα για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ως υποψήφια συγγραφέα τη Μαρία Παπαγιάννη, η οποία παραμένει επίσης στον ρόλο της Πρέσβειρας για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022!
Το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen (HCAA) είναι βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που απονέμεται ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το βραβείο Andersen, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών βιβλίων, γι’ αυτό και ονομάζεται το «μικρό Νόμπελ».
Τα δύο βιβλία «Η κιβωτός της Θέκλας» και «Η χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες» εντάσσονται στη σειρά πρώτης ανάγνωσης «Χωρίς σωσίβιο», στην οποία συναντάμε και άλλες ιστορίες της Μ.Π. που έχουν αγαπηθεί από οικογένειες και εκπαιδευτικούς.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ |ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στην ιστορία Ο δρόμος για την αγάπη μια μικρή σκαντζοχοιρίνα ονειρεύεται να επιστρέψει στο σπίτι της, που βρίσκεται σε μια πατρίδα που δεν την έχει ζήσει αλλά την έχει γνωρίσει κι αγαπήσει μέσα από τις ιστορίες της μαμάς της.
Υπάρχει αυτή η πατρίδα; Υπάρχει αυτό το σπίτι;
Η Εύα θα τολμήσει να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο. Ξέρει ότι στον τόπο όπου βρέθηκε μπορεί να ζήσει με ηρεμία και με ασφάλεια, αλλά αυτό δεν της φτάνει. Θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της για τη δική της πατρίδα. Έτσι θα ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, περιπέτειας, αναζήτησης στο άγνωστο ελπίζοντας ότι θα βρει το δικό της σπίτι, τον δικό της σκοπό. Στον δρόμο θα περπατήσει δίπλα στον φράχτη που συμβολίζει όλα αυτά που γνώριζε ως τώρα, το σύνορο στην ασφάλεια και στο άγνωστο, σ’ αυτό που ήταν και σ’ αυτό που θα ήθελε να είναι. Και στο τέλος θα γνωρίσει την αγάπη και θα είναι κεραυνοβόλος έρωτας και τότε θα νιώσει πως έφτασε σπίτι της, στο σημείο δηλαδή που κανείς νιώθει ότι μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή, να ριζώσει πάλι, να ζήσει αρμονικά με τον εαυτό του και το παρελθόν του. Άλλωστε στα παραμύθια, ώσπου να βρεις αυτό το σπίτι, η αναζήτηση δεν τελειώνει…
Ένα τρυφερό παραμύθι για την τόλμη που χρειάζεσαι για να κυνηγήσεις το όνειρό σου.
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 32 ΣΧΗΜΑ: 21Χ29
ISBN: 978-960-16-8336-2 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020, Λ.Τ. 10,80 ευρώ
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΚΛΑΣ (1) / Η ΧΥΤΡΑ ΠΟΥ ΚΕΛΑΗΔΟΥΣΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (2)
ΣΕΙΡΑ: ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, ΕΠΙΠΕΔΟ 3, ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ | ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ |ΚΙΑΡΑ ΦΕΝΤΕΛΕ (1)
ΜΥΡΤΩ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ (2)
Δύο νέα βιβλία, «Η κιβωτός της Θέκλας» και «Η χύτρα που κελαηδούσε ιστορίες», εντάσσονται στη σειρά πρώτης ανάγνωσης «Χωρίς σωσίβιο», στην οποία συναντάμε και άλλες ιστορίες της Μ.Π. που έχουν αγαπηθεί από οικογένειες και εκπαιδευτικούς.
Ζητήσαμε από τη Βασιλική Νίκα (εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD), διευθύντρια της σειράς, να μας πει τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη: Οι ιστορίες μικρής φόρμας της Μαρίας Παπαγιάννη είναι «κιβωτοί λέξεων» που κρατούν ζωντανές τις ζωές των ηρώων τους. Κάθε μικρή ιστορία που χαρίζει στους μικρούς αναγνώστες της είναι μια μεγάλη περιπέτεια. Ένα λογοτεχνικό έργο με πλοκή, δρώντες ήρωες, συναίσθημα.
Οι λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, δεν περισσεύει τίποτε, δεν αλλάζει τίποτε, είναι εκεί σαν από πάντα. Σαν να λέγονταν μόνον έτσι τα πράγματα με κείνη την αθωότητα της παιδικής γλώσσας που μιλάει απευθείας στο παιδί αλλά και στους μεγάλους που κρύβουν μέσα τους ένα παιδί. Η Παπαγιάννη αντλεί τα θέματά της από την παιδική καθημερινότητα ή από την πολύτιμη μνήμη σαν να αφηγείται ιστορίες στον κάθε (εννοούμενο) αναγνώστη ξεχωριστά, βοηθώντας τον πότε να ανασύρει τις δικές του εικόνες και πότε παραχωρώντας τη φωνή του για να μιλήσει εκείνη για τις χαρές και τις αγωνίες της τρυφερής ηλικίας. Παράλληλα, με τόλμη μιλάει για τα δύσκολα της ζωής κρατώντας τρυφερά από το χέρι τα παιδιά, έτοιμη να τα παρηγορήσει, να μην τα απελπίσει. Το αφηγηματικό σύμπαν των ηρώων της Παπαγιάννη διαστέλλεται περιέχοντας τις ζωές πολλών, μικρών και μεγάλων. Είναι όμως ένα σύμπαν προστατευμένο σαν την αγκαλιά της μαμάς, σαν την κρυψώνα των παιδικών χρόνων και μέσα σε αυτό οι μικροί αναγνώστες με ασφάλεια θα καταφέρουν να αποκτήσουν την απελευθερωτική δύναμη της ανάγνωσης.
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΚΛΑΣ
Η κυρία Θέκλα κυλάει το καρότσι της μέσα στην πόλη. Τις ημέρες περπατάει και τις νύχτες ταξιδεύει. Και όλα όσα θέλει χωράνε στο καρότσι της.
Μια μέρα θα γνωρίσει τον Χασίμ και οι δυο τους θα ταξιδέψουν με τη μικρή της κιβωτό ως τη χώρα όπου ζει ένα χρυσόψαρο. Πριν αποχωριστούν, η Θέκλα θα του χαρίσει ένα βιβλίο. «Βιβλία έχεις στο καρότσι σου;» «Όχι. Πειρατές, κάστρα, δράκους και πριγκίπισσες».
Τα βιβλία για πολλούς είναι η κιβωτός τους. Η Θέκλα, φύλακας άγγελος της πόλης, κερνάει ιστορίες όσους λαχταρούν να ταξιδέψουν, να θυμηθούν, να κάνουν φίλους. Ο μικρός Χασίμ νοσταλγεί το σπίτι του σε μια άλλη πατρίδα και η Θέκλα τού προτείνει να ταξιδέψουν με την κιβωτό της.
Κι έτσι μ΄ έναν τρόπο μαγικό μοιράζονται τη λύπη, την αγωνία, τη χαρά.
Γιατί οι ιστορίες ενώνουν τους ανθρώπους.
Μέρος των εσόδων από την έκδοση πηγαίνουν στο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω», σωματείο για την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά, λόγω δωρεάς από τη συγγραφέα των περιουσιακών δικαιωμάτων της.
Η ΧΥΤΡΑ ΠΟΥ ΚΕΛΑΗΔΟΥΣΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Τι είναι αυτό που κρατάει ενωμένους τους ανθρώπους γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι στην εξοχή; Μήπως είναι το νόστιμο φαγητό; Μήπως είναι κάποια μυστική συνταγή ή μήπως είναι η χαρά να μοιράζεσαι μια μεγάλη αγκαλιά; Είναι η χύτρα που κελαηδάει ιστορίες ή μήπως οι γεύσεις, οι αναμνήσεις, οι μυρωδιές, τα γέλια και τα δάκρυα έχουν κρυφές δυνάμεις; Κι όσοι μεγάλωσαν σε αγαπημένες οικογένειες είναι σαν να έπεσαν μέσα σε χύτρες με μαγικό φαγητό που θα τους κάνει ατρόμητους; Η Μαρία Παπαγιάννη σημειώνει: «Κελαηδί» λέγαμε ένα φαγητό που αγαπούσε η οικογένειά μου. Θυμάμαι τα καλοκαίρια τις θείες μου στη μικρή κουζίνα του εξοχικού να κινούνται σαν να χορεύουν μαγειρεύοντας όλες μαζί το κυριακάτικο φαγητό. Κι ύστερα πηγαίναμε στη θάλασσα και η γιαγιά έμενε σπίτι. Επιστρέφοντας πεινασμένοι, με τη γεύση της θάλασσας ακόμα στο στόμα, στριμωχνόμασταν στο τραπέζι, μικροί και μεγάλοι. Ακόμα θυμάμαι τις ιστορίες που έλεγαν οι μεγάλοι και τη χαρά που ένιωθα , μικρό κομμάτι εκείνης της μεγάλης οικογένειας.
Η σειρά «Χωρίς σωσίβιο» είναι σχεδιασμένη για παιδιά 6-8 ετών, που έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης και κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να διαβάσουν μόνα τους. Αποτελείται από τρία επίπεδα με αυξανόμενη αναγνωστική δυσκολία. Οι έγχρωμες εικόνες κάνουν ελκυστική την ανάγνωση, οι χαρακτήρες των ηρώων θα κερδίσουν αμέσως τα παιδιά, που θα ταυτιστούν μαζί τους, ενώ οι ιστορίες είναι γραμμένες από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Η παιδαγωγική επιμέλεια, η κατάλληλα επιλεγμένη γραμματοσειρά και το βολικό μέγεθος των βιβλίων, ο αριθμός των λέξεων και οι δραστηριότητες ανάγνωσης στο τέλος κάθε βιβλίου θα κάνουν τη σειρά την πρώτη σας επιλογή.
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 40 ΣΧΗΜΑ: 14Χ20,05
ISBN: 978-960-16-8390-4 (1) ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020, Λ.Τ. 5,47
978-960-16-8608-0 (2)
2022 Hans Christian Andersen Award
Υποψηφιότητες από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Το βραβείο Hans Christian Andersen Award (HCAA) είναι βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που απονέμεται
ανά διετία από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) σε έναν συγγραφέα και έναν εικονογράφο των οποίων το συνολικό έργο αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην Παιδική Λογοτεχνία. Το
βραβείο Andersen, ένα χρυσό μετάλλιο, είναι η ανώτερη διεθνής αναγνώριση για δημιουργούς παιδικών
βιβλίων για αυτό και ονομάζεται το «μικρό Νόμπελ».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου,
μοναδικού φορέα στην Ελλάδα που έχει δικαίωμα πρότασης Ελλήνων δημιουργών για τα βραβεία αυτά,
ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφιους για το διεθνές βραβείο “2022 Hans Christian Andersen
Award”:
Τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη Την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή
Αποφάσισε επίσης να ανακηρύξει τις δυο υποψήφιες σε Πρέσβειρες για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία
2021-2022. Οι βραχείες λίστες των υποψηφίων θα ανακοινωθούν από την ΙΒΒΥ με δελτίο τύπου τον
Ιανουάριο του 2022. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη
Μπολόνια τον Απρίλιο του 2022 ενώ η απονομή των βραβείων στους νικητές θα γίνει στο 38ο Παγκόσμιο
Συνέδριο της ΙΒΒΥ στη Μαλαισία (5-8 Σεπτεμβρίου 2022).
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις υποψήφιες!
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Μαρία Παπαγιάννη είναι από τις πιο σηµαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022.
Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο, Καληνύχτα, μαμά, αφιερώθηκε στις ιστορίες της. Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει βιβλία για παιδιά και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες.
Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο (Το Δέντρο το Μονάχο), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY (Ως διά µαγείας, Παπούτσια µε φτερά), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (Ως διά µαγείας, Το Δέντρο το Μονάχο, Πιάστε τους), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens (Είχε απ’ όλα και είχε πολλά). Το παραµύθι της Μια άλλη µέρα θα νικήσεις εσύ, σε εικονογράφηση της Εύα Θάρλετ, κυκλοφόρησε επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φινλανδία και την Κορέα, ενώ εκδόσεις των μυθιστορημάτων της αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Η Μαρία Παπαγιάννη επισκέπτεται σχολεία για να συναντήσει µαθητές από τις πρώτες τάξεις του δηµοτικού ως το γυµνάσιο. Στα µικρά παιδιά, βοηθός της πάντα η αχώριστη φίλη της η Πες-Πες, η µικρή πασχαλίτσα που λέει παραµύθια και τρώει µόνο παραµύθια.
http://mariapapayanni.gr
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.