Ύστερα από ενάμιση χρόνο, κατά τον οποίο άνθρωποι από τον χώρο του βιβλίου εργάστηκαν συστηματικά, σε συνεχή επικοινωνία με το PEN International, ψηφίστηκε ομόθυμα στο Διεθνές Συνέδριο του PEN International η ίδρυση του PEN Greece. Το PEN International είναι ένα διεθνές δίκτυο συγγραφέων και ανθρώπων του βιβλίου, που ιδρύθηκε το 1921 στο Λονδίνο, με αποστολή την προώθηση της λογοτεχνίας, τη συνεργασία μεταξύ συγγραφέων και λογοτεχνιών, καθώς και την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου. Λειτουργεί σε περισσότερες από 100 χώρες, με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα.
Οι στόχοι του ελληνικού PEN είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνίας, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους έλληνες δημιουργούς και ανθρώπους από άλλα λογοτεχνικά περιβάλλοντα, η συμβολή στη διάδοση της φιλαναγνωσίας σε εθνικό επίπεδο, η ανάληψη δράσεων και η στήριξη πρωτοβουλιών, που αποσκοπούν στη διατήρηση και στη διαφύλαξη του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών.
Η αρχική ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του PEN Greece αποτελείται από τους: Χρήστο Οικονόμου, Εριφύλη Μαρωνίτη, Δημήτρη Σωτάκη, Ντίνα Σαρακηνού, Πανίνα Καρύδη, Τέσυ Μπάιλα και Λίνα Πανταλέων, οι οποίοι διατελούν μέλη της προσωρινής διοίκησης. Γύρω από την ομάδα αυτή συσπειρώθηκε μια ομάδα πεζογράφων, ποιητών, εκδοτών και ανθρώπων του βιβλίου, οι οποίοι αποτελούν την ιδρυτική ομάδα του PEN Greece.
Συγκεκριμένα, η ιδρυτική ομάδα του PEN GREECE είναι οι εξής (αλφαβητικά):
Κώστας Ακρίβος, Φιόνα Ανδρικοπούλου, Ευγενία Βασιλακάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Στέφανος Δάνδολος, Σάρα Θηλυκού, Μιχάλης Καλαμαράς, Πανίνα Καρύδη, Αργύρης Καστανιώτης, Ζέφη Κόλια, Παναγιώτης Κολέλης, Ηλίας Μαγκλίνης, Κατερίνα Μαλακατέ, Δημήτρης Μανούκας, Παυλίνα Μάρβιν, Εριφύλη Μαρωνίτη, Ανδρέας Μήτσου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Τέσυ Μπάιλα, Χρήστος Οικονόμου, Λίνα Πανταλέων, Ελένη Παπαγεωργίου, Κάλλια Παπαδάκη, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Τατιάνα Παπαματθαίου, Μανώλης Πιμπλής, Νέστορας Πουλάκος, Άννα Ρούτση, Ντίνα Σαρακηνού, Δανάη Σιώζιου, Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Στοφόρος, Δημήτρης Σωτάκης, Κλαίτη Σωτηριάδου, Έρση Σωτηροπούλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μάκης Τσίτας, Κατερίνα Φράγκου, Θανάσης Χειμωνάς, Γιώργος Χουλιάρας, Χρήστος Χρυσόπουλος.
Τα μελλοντικά σχέδια του νέου οργανισμού περιλαμβάνουν: την προσπάθεια ανάδειξης των φωνών των μειονοτήτων, που αποτελούν ζωτικό κύτταρο του μωσαϊκού των αφηγήσεων της χώρας, τη χαρτογράφηση των ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό και γράφουν ενίοτε σε άλλη γλώσσα, τη δίγλωσση τουλάχιστον χαρτογράφηση των βιβλιοθηκών των αστικών κέντρων, αλλά και των βιβλιοπωλείων, τη στήριξη της λογοτεχνίας των γυναικών, τη στήριξη των μεταφραστών και των επιμελητών, τη δικτύωση με τις λογοτεχνίες των γειτονικών μας χωρών και βέβαια την αξιοποίηση των 140 PEN centers, που εδρεύουν σ’ όλον τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες για το PEN International και το PEN Greece, καθώς και πώς μπορείτε να γίνετε μέλος μπορείτε να βρείτε εδώ.
Επίσης εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη εκδήλωση του PEN Greece, με θέμα «Γιατί το PEN Greece τώρα;», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικτυακής 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2020.
Ακολουθήστε το PEN Greece στα κοινωνικά δίκτυα:
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.