Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023
Το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια από καταξιωμένους λογοτέχνες και επαγγελματίες του χώρου.
Με γνώμονα την ποιότητα και την αγάπη για τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα, το PEN Greece φιλοδοξεί να προάγει τη συγγραφική πρόοδο των συμμετεχόντων στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια, αναδεικνύοντας τις λογοτεχνικές τους ικανότητες αλλά και να συνεισφέρει στην καλλιέργεια όσων ενδιαφέρονται και αγαπούν το θέατρο, τη σκηνοθεσία, την παιδική πεζογραφία αλλά και τη λογοτεχνία ενηλίκων και την ποίηση.


Οι επιμέρους ενότητες είναι 4:
• Ποίηση
• Θέατρο/ σκηνοθεσία
• Παιδική λογοτεχνία
• Πεζογραφία Ενηλίκων
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων Ποίησης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, μέσω εισηγήσεων από τους διδάσκοντες, όσο και σε πρακτικό, με σειρά ασκήσεων και διαδραστικών διαλόγων που στοχεύουν στην κατανόηση και στην εμπέδωση των πληροφοριών και εν τέλει στην ανάπτυξη και διερεύνηση της προσωπικής ποιητικής γλώσσας του κάθε ατόμου.
Το θέατρο και η σκηνοθεσία αποτελούν μια μορφή τέχνης που δίνει την ευκαιρία στον συμμετέχοντα να εκφραστεί και να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τον ρόλο του σκηνοθέτη, του ηθοποιού αλλά και του θεατή. Η θεατρική γραφή αλλά και η θεατρική κριτική και οι σκηνοθετικές οδηγίες αναπτύσσονται στο σεμινάριο, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων και την κατανόηση της σημασίας τους στην θεατρική εκφραστική.


Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της παιδικής λογοτεχνίας, ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή, η δομή ενός μεγάλου κειμένου, το χτίσιμο των χαρακτήρων αλλά και ο τρόπος που η Ιστορία μπορεί να ενσωματωθεί στην αφήγηση θα αναλυθούν ενδελεχώς κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για την παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που κάνουν τη συγγραφή παιδικού βιβλίου εξαιρετικά σημαντική.
Από το διήγημα στη νουβέλα και από τη νουβέλα στο μυθιστόρημα η πεζογραφία ενηλίκων αποτελεί πάντα τη θεμέλιο λίθο της λογοτεχνίας. Στο σεμινάριο για την πεζογραφία ενηλίκων θα αναλυθούν εκτεταμένα οι αφηγηματικές τεχνικές, τα οφέλη της αναγνωστικής εξάσκησης, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει ο δημιουργός την αφηγηματική φωνή, το στήσιμο των ηρώων, η σημασία να αναπτύξει το προσωπικό του ύφος ο κάθε συμμετέχων, το δέσιμο της πλοκής, οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της νουβέλας, οι ιδέες, η έμπνευσή τους και η ανάπτυξή τους τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.
Η διδασκαλία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η πλατφόρμα ZOOM είναι φιλική προς τον χρήστη και επιτρέπει τη χρήση είτε από υπολογιστή είτε από smartphone και διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για τη ζωντανή παρακολούθηση της διδασκαλίας και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.


Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε σεμινάριο:
• Ποίηση
• Θέατρο/ Σκηνοθεσία
• Παιδική λογοτεχνία
• Πεζογραφία Ενηλίκων

Για τις εγγραφές στα σεμινάρια παρακαλείστε στείλτε e-mail στο: [email protected] και θα σας σταλούν αναλυτικές οδηγίες.

* Όλα τα σεμινάρια του PEN Greece απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες*