Συγγραφέας παιδικών βιβλίων
Η Θωμαΐς-Ισμήνη Χαρίλα γεννήθηκε στη Λαμία, αλλά από τους πρώτους μήνες της ζωής της βρίσκεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Μοναχών Ουρσουλινών. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ίδια Σχολή ολοκλήρωσε και τη Διδακτορική της Διατριβή με θέμα «Η στοιχειώδης Εκπαίδευση στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα (1800 – 1870)». Μιλά γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά και έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται σε Τραπεζικό Όμιλο.
Έχει γράψει 2 παιδικά βιβλία, το πρώτο της βιβλίο, το παιδικό παραμύθι «Αλέμ Τσιγκί, τα βιολιά της ευτυχίας» (2011), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον.
Το δεύτερο βιβλίο της είναι ένα Λεύκωμα, το «Γεύσεις με Νοσταλγία».
Πρόκειται για μια νοσταλγική αναδρομή σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που παρουσιάζονται υπό μορφή ημερολογίου: φαγητά, ηδύποτα και γλυκίσματα από αγνές πρώτες ύλες και με εύκολους τρόπους παρασκευής που διεγείρουν συναισθήματα από μνήμες άλλων εποχών, όπου το μαγείρεμα εκτός από απλή διαδικασία αποτελούσε και μια ομολογία αφοσίωσης στην ντόπια κουλτούρα και διατηρούσε τα στοιχεία της αυθεντικότητας και της φινέτσας.
Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα:
– Δεδομένου ότι είστε μια νέα συγγραφέας θα θέλατε να μας πείτε πώς ήταν η εμπειρία του να δείτε τυπωμένες σε βιβλίο τις σκέψεις, τη φαντασία και την επιθυμία σας να διαβάσουν κι άλλοι αυτά που εσείς είχατε σκεφτεί;
Θεωρώ ότι η διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου είναι ένα μαγικό ταξίδι. Το κείμενο γίνεται προσιτό στον αναγνώστη, ο οποίος και γίνεται συνοδοιπόρος της ιστορίας, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν προσιτή μόνο στο συγγραφέα.
– Είχατε από μικρή την επιθυμία να γράψετε βιβλίο; Είναι πιο απαιτητικός ο τομέας παιδικό βιβλίο, πιο αυστηροί κριτές οι μικροί αναγνώστες;
Ο χώρος του βιβλίου με γοήτευε πάντοτε. Και ήταν παιδικό όνειρο να γίνω συγγραφέας.
Δεν πιστεύω ότι τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές. Είναι απλώς αληθινοί, γιατί εκφράζουν αυτό που νιώθουν. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο βραβείο ενός συγγραφέα παιδικών βιβλίων είναι η ικανοποίηση στα μάτια των παιδιών.
– Από πού αντλείτε τις ιδέες σας, έχετε η ίδια κάποια παιδικά βιώματα τα οποία και μπλέκετε με την φαντασία σας;
Αγαπώ πολύ τα κλασσικά παραμύθια, με νεράιδες, πρίγκιπες κλπ. Όταν γράφω ένα παραμύθι , αφήνω τη φαντασία μου να με ταξιδέψει και να με οδηγήσει στην ιστορία.
– Πιο είναι το μυστικό ώστε να πετύχει ένας νέος συγγραφέας μέσα στην τόση πληθώρα βιβλίων που υπάρχουν;
Εξαρτάται πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την επιτυχία. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο χώρος του βιβλίου ακολουθεί κάποιους κανόνες marketing. Θεωρώ όμως ότι ένα καλό βιβλίο θα δικαιωθεί κάποια στιγμή, έστω και μακροπρόθεσμα.
– Έχετε ταξιδέψει σε άλλες χώρες, δεδομένου ότι μιλάτε και τέσσερις γλώσσες; Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;
Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να πραγματοποιήσω μέχρι σήμερα όλα τα ταξίδια που θα ήθελα. Είναι όμως μέσα στα σχέδιά μου.
Τον ελεύθερο χρόνο μου τον αξιοποιώ σε διάβασμα, περιπάτους, θέατρο, κινηματογράφο και φροντίζω πάντα να είμαι συντροφιά με καλούς φίλους.
– Το τελευταίο σας βιβλίο το «Γεύσεις με Νοσταλγία» περιέχει παραδοσιακές συνταγές. Ποιος σας βοήθησε στο να μαζέψετε όλες αυτές τις συνταγές;
Η οικογένεια της μητέρας μου (και από τους δύο γονείς της) είχε καταγωγή από τη Σμύρνη και την Πόλη. Οι συνταγές «πέρασαν» από γενιά σε γενιά (προ-προγιαγιά, προ- γιαγιά, γιαγιά, μαμά) κι έφθασαν στα χέρια μου.
– Θέλετε να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τα παραμύθια ή έχετε σχέδια και για κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο;
Μου αποδίδω τον χαρακτηρισμό «παραμυθού». Δεν ξέρω εάν μελλοντικά θελήσω να ασχοληθώ με άλλο είδος αφήγησης, προς το παρόν όμως ο κόσμος μου είναι αυτός των παραμυθιών.
– Υπάρχει στις μέρες μας ρομαντισμός και το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» όπως περιγράφετε στα παραμύθια;
Ο ρομαντισμός υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Εάν οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από αγάπη και ειλικρίνεια, υπάρχει πάντα ελπίδα.
– Είστε αισιόδοξη για το μέλλον, τι ευχή θα κάνετε για τη νέα χρονιά;
Θα ήθελα να πιστέψουμε ως σύνολο σε αξίες, όπως ο σεβασμός, η φιλία, η εντιμότητα και να τις σεβαστούμε. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν μία καλή βάση για το μέλλον.
Ιουλία Ιωάννου