ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΚΤΑΒΙΑ
Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
«Πού να τα ξέρεις κι όλα πια; Μαθαίνεις μέχρι που πεθαίνεις. Μήπως κι είχε μπλέξει με μωρά ξανά; Μία φορά συμβαίνει αυτό. Κι ούτε θα μπορούσε να το δει σε άλλες, να το φανταστεί, αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπεις, αφού όλες τα τραβάνε μόνες, στο σπίτι τους ή όπου αλλού, κι ούτε που βλέπεις πώς σταδιακά αλλάζουνε φορά οι σκέψεις στο κεφάλι τους και κάνουνε κύκλους περίεργους και κωλοτούμπες και μπουρμπουλήθρες, κι από αλητόβιες ζαμανφουτίστες γίνονται ξαφνικά οι πιο βολεμένες αραχτές, που νοιάζονται μόνο για τα παιδάκια τους και τίποτ’ άλλο. Όπως κι η ίδια τώρα πια. Κι εκεί που έλεγες πως δική μου είναι η ζωή και ό,τι θέλω την κάνω, αρχίζεις μετά ξαφνικά να την προσέχεις όσο δεν παίρνει, γιατί τη χρωστάς σε άλλους πια, σ’ αυτά τα πλάσματα που ανέλαβες να κουβαλήσεις και να βγάλεις στον αφρό».
Στις μακρές νύχτες της αγρύπνιας της, η Οκτάβια, μια μέλλουσα μητέρα της διπλανής πόρτας, αναλογίζεται το παρελθόν, υπεκφεύγει το παρόν και επινοεί το μέλλον: το πώς και το γιατί της ζωής της μέχρι τώρα, τα μικρά και τα φαινομενικά ασήμαντα, που με νομοτελειακή όμως ακρίβεια την έφτασαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αλλά και τα άκρως σημαντικά, ακόμη και τα τραγικά πρόσφατα συμβάντα, που με περισσή επιμέλεια προσπαθεί να ξεχάσει. Ένα βιβλίο για τα ανθρώπινα, τα καθημερικά και τα αιώνια: τη γονική αγάπη και τον θάνατο, τη δημιουργία και
τον αποχωρισμό, την προσδοκία και τη ματαιότητα, τον έρωτα και την αθανασία.
Η Ελένη Γιαννακάκη γεννήθηκε το 1955 στο Ρέθυµνο. Έχει διδάξει νεοελληνική λογοτεχνία στα πανεπιστήµια της Κρήτης και της Οξφόρδης. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, Περί ορέξεως και άλλων δεινών (Εστία, 2001), τιµήθηκε µε το Βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω. Το µυθιστόρηµά της Τα Χερουβείµ της µοκέτας (Εστία, 2006• γαλλική µετάφραση: Les Chérubins de la moquette, Actes Sud, 2010) ήταν υποψήφιο για το Prix Méditerranée Étranger.
Το 2010 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της Σναφ (Εστία). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο (2016).
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8632-5 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 185 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,90 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020
ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ
Ή ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ
Συγγραφέας: HENRI GOUGAUD
Μετάφραση: ΛΙΛΗ ΛΑΜΡΕΛΛΗ
Μπροστά στο αβέβαιο μέλλον, σήμερα μοιάζουμε με τους μακρινούς προγόνους μας που φοβούνταν μήπως δεν ξαναδούν τον ήλιο. Η απάντηση σ’ αυτόν τον φόβο που κάποιες φορές μάς ταρακουνάει βρίσκεται στα παραμύθια και στην απέραντη σοφία τους. Μονάχα αυτά γνωρίζουν να μεταμορφώνουν τις απειλές σε θαύματα. Όμως θα πρέπει και να τ’ ακούμε.
«Κάνε όπως κι εγώ» λένε αυτά τα απλά αφηγήματα. «Μην είσαι τίποτε άλλο πέρα από μια συνείδηση σε εγρήγορση, ικανή να αδράξει ό,τι μπορεί να τη θρέψει».
Η Χαλιμά εμπνεύστηκε και είπε παραμύθια για να κρατήσει τον θάνατο σε απόσταση. Κι η ζωή πήρε τα πάνω της. Έτσι τα παραμύθια πέρασαν ανάμεσα από πανούκλες, πολέμους, επαναστάσεις. Από σελίδα σε σελίδα, ο Ανρί Γκουγκό τα ρωτά κι αυτά του απαντούν: «Μιμήσου με και θα επιβιώσεις. Μη φοβάσαι τις αδιάκοπες μεταμορφώσεις».
Αυτό το παράξενο, αστείο και ταυτόχρονα καθησυχαστικό αφήγημα, το παραγεμισμένο με ιστορίες, είναι ένα αληθινό βιβλίο σοφίας.
Ο Henri Gougaud γεννήθηκε το 1936 στην Καρκασόν. Είναι συγγραφέας, στιχουργός, άνθρωπος του ραδιοφώνου και παθιασμένος με τα παραμύθια, αυτά τα οικουμενικά αφηγήματα που ήρθαν από τα βάθη της ανθρώπινης μνήμης για να φωτίσουν τους τόσο αβέβαιους δρόμους μας.
Του αρέσει να ταυτίζεται μ’ αυτή τη φράση του Bernanos:
«Αν ξαναξεκινούσα τη ζωή μου, θα προσπαθούσα να μεγαλώσω ακόμα πιο πολύ τα όνειρά μου, γιατί η ζωή είναι απέραντα πιο όμορφη και πιο μεγάλη απ’ ό,τι θα μπορούσα να πιστέψω ακόμα και στον ύπνο μου».
ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-8532-8 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 224 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ
Συγγραφέας: ΜΑΡΤΙΝ ΜΕΝΕΣ
Μετάφραση: Μ. ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΗ, Ι. ΒΙΣΒΙΚΗ, Κ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Μ. ΤΣΙΩΛΗ,
Γ. ΧΡΙΣΤΕΛΗ
Ένα στα τέσσερα παιδιά παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες στην κατάκτηση των βασικών γνώσεων που του προσφέρει το σχολείο. Παρά το γεγονός ότι είναι εξίσου έξυπνο και περίεργο με τα άλλα παιδιά, δεν καταφέρνει να μπει ουσιαστικά στη θέση του μαθητή. Όμως, το πρόβλημα της σχολικής αποτυχίας σπανίως εντοπίζεται εκεί όπου γεννιέται: στην επιθυμία για γνώση, η οποία καθιστά τη μάθηση εφικτή.
Στο βιβλίο αυτό, η Μαρτίν Μενές μάς εξηγεί με ποιον τρόπο εμφανίζεται και διατηρείται η επιθυμία κάποιου να μάθει. Διότι αυτή η επιθυμία έχει μια ιστορία, που συνοδεύει τις φάσεις της ψυχικής εξέλιξης. Κι αν η αστάθεια, η αναστολή, το άγχος ταράξουν το παιδί τη στιγμή που πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ μέρους του η κατάλληλη συμπεριφορά και οι απαραίτητες δεξιότητες για τη μελέτη, τότε η πορεία αυτής της ιστορίας συναντά προβλήματα. Τόσο η αναγκαία συνθήκη της παιδικής εξάρτησης από τον άλλο όσο και η δυσκολία αποδοχής ορίων μπορούν να εμποδίσουν το παιδί να έρθει σε επαφή με τους κανόνες, τις απώλειες, τη μοναξιά, που είναι οι φυσικοί περιορισμοί της μάθησης. Οι τυχαίες συνθήκες της διαδρομής ενός παιδιού, οι αλληλεπιδράσεις του με το περιβάλλον, οι συναντήσεις του με τις συνήθεις ατέλειες των ενηλίκων, τους οποίους θεωρούσε παντοδύναμους, επιδρούν τόσο στη συναισθηματική του ανάπτυξη όσο και στη νοητική του λειτουργία.
Η Μαρτίν Μενές, με το ψυχαναλυτικό της βλέμμα, βλέμμα οξύ από την ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία της σε ιατρο-ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο (CMPP), μας παίρνει μαζί της σε μια ανθρωπιστική περιπέτεια στα θεμέλια της μετάδοσης της γνώσης και μας εξηγεί με ιδιαίτερη σαφήνεια πού εδράζεται και πώς μπορεί να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η σχέση μας με τη μάθηση.
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ISBN: 978-960-16-8366-9 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 208 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.