ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΤΗ ΡΑΧΗ ΤΗΣ ΤΙΓΡΗΣ
Συγγραφέας: ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ
Μετάφραση: ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ
Ένας πανίσχυρος σουλτάνος, η «σκιά του θεού πάνω στη γη», βρίσκεται εκθρονισµένος και εξόριστος στην πόλη που εξέθρεψε τους επαναστάτες που τον ανέτρεψαν, τη Θεσσαλονίκη του 1909. Ένας από αυτούς τους επαναστάτες αξιωµατικούς, ο στρατιωτικός γιατρός Ατίφ, αναλαµβάνει την καθηµερινή παρακολούθηση της υγείας του ίδιου και της πολυµελούς οικογένειάς του. Η καθηµερινή επαφή των δύο, θέσει, εχθρών εξελίσσεται µέσα από τη διεισδυτική γραφή του Λιβανελί σε µια ανατοµία της εξουσίας αλλά και της απώλειάς της, σε µια αναψηλάφηση της αµφιλεγόµενης εποχής του Αµπντουλχαµίτ, σε µια εκ νέου θεώρηση των βασικών ζητηµάτων της ανθρώπινης φύσης και του ιστορικού αφηγήµατος.
O Zoυλφί Λιβανελί γεννήθηκε το 1946. Είναι ίσως ο γνωστότερος και πιο δηµοφιλής Τούρκος µουσικοσυνθέτης στη χώρα του αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. Τραγούδια του έχουν ερµηνεύσει η Joan Baez, η Maria del Mar Bonet, ο Udo Lindenberg και η Μαρία Φαραντούρη.
Με την έκδοση του πρώτου του µυθιστορήµατος το 1997, του Μεγάλου Ευνούχου της Κωνσταντινούπολης (Εκδ. Πατάκη 2000), κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό µέσα και έξω από την Τουρκία. Το βιβλίο, που έχει µεταφραστεί ακόµη στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα γερµανικά, στα ιταλικά και στα κορεατικά, τιµήθηκε µε το Βαλκανικό Λογοτεχνικό Βραβείο.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα εξαιρετικά επιτυχηµένα µυθιστορήµατά του που ακολούθησαν: Ένας άνθρωπος, µια γάτα, ένας θάνατος (2001), Ευτυχία (2003), Το σπίτι στον Βόσπορο (2006), Σερενάτα (2011), H ιστορία του αδερφού µου (2013), Οτέλ Κονσταντίνιγε (2015), Ανησυχία (2018), Ο ψαράς κι ο γιος του (2022), καθώς και το βιβλίο για παιδιά µε τίτλο Τα παιδιά του Τελευταίου Νησιού (2014).
Ο Zoυλφί Λιβανελί θα συμμετέχει στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας το βιβλίο του στις 19 Μαϊου 2024 στις 12:00 στην Αίθουσα Βαβέλ, Περίπτερο 14.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Τι σχέση έχουν άραγε η ενσυναίσθηση, η διάδραση, το διακύβευµα, η συµπερίληψη, η ασύµµετρη απειλή, το πος, η καλή Παναγιά, η καλή απόλαυση µε τον σοσιαλεθνικισµό; Τι σχέση έχει άραγε ο σοσιαλεθνικισµός µε το Γκραν Κάνυον, το παιδάκι του Βελγίου που κατουράει, τον Ροβεσπιέρο, τη Λευκή Φρουρά, τους µουζίκους; Μήπως τα ενοποιεί το συµπέρασµα µιας παλαιάς χωριάτισσας, δεν έχει αφαλό ο δολιοάνθρωπος, δεν του τον έδεσε καλά ο θεουλάκης;
ΑΜΗΝ. ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Συγγραφέας: ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ
Ογδόντα επτά ιστορίες ανάµεσα στο αµήν και το αµήν· ιστορίες που έλκονται από το µη περαιτέρω και το γένοιτο/έτσι ας γίνει (αµέν – εβραϊστί: אמן)· κείµενα που ταλαντεύονται ανάµεσα σε ηµερολόγιο, αφορισµό και όνειρο. Η απόγνωση ως παραδοχή, η απουσία ως στήριγµα, το πένθος ως φάρσα, ο θάνατος ως περιέργεια ζωής κόβουν και ράβουν αυτό το βιβλίο. Ένα γαϊτανάκι από προσευχές στο Κενό (και εν κενώ) από πρόσωπα που επινοούν αυτό που ζουν, δοκιµάζουν αυτό που δεν αντέχουν, αφηγούνται αυτό που αγνοούν. Αρθρωτή πρόζα κατευνασµού µιας καθηµερινότητας που στέκεται αναποφάσιστη ανάµεσα στη βαναυσότητα, στο ιερό και στο µηδέν.
ΕΛΣΙΝΚΙ
Συγγραφέας: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Ιστορίες ανθρώπων που διατρέχουν χώρες και σύνορα σε ένα µυθιστόρηµα περιπλάνησης, σε ένα βιβλίο για τον ανήσυχο και ρευστό κόσµο του εικοστού πρώτου αιώνα, για τη διαφορετικότητα, τη συντροφικότητα και την αγάπη, για την έννοια της οικογένειας και της πατρίδας.
ΑΡΚΤΙΚΟΣ
Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΜΠΡΟΥ
Μια γυναίκα και ένας άντρας, αγαπημένο ζευγάρι, αν και φαινομενικά αταίριαστο, αποφασίζουν στα εβδομήντα τους ένα ταξίδι με πυρηνικό παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο. Η γυναίκα, κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια της ιστορίας, μας παίρνει μαζί της στο πλοίο και μας ξεναγεί στον κόσμο της – στην έρημο, στην Αγία Πετρούπολη, μέσα στο μυαλό ενός γορίλλα. Μας συστήνει το ιδιότυπο «μουσείο του εαυτού» της, όσα την έχουν διαμορφώσει με τρόπο που η απόλυτη αξία της ζωής να είναι για εκείνη η εξερεύνηση. Μαθήματα γεωγραφίας και μαγικές λέξεις, κανιβαλισμός και μπάμπουσκες, ένας ζωολογικός κήπος δίχως κάγκελα στους κινούμενους πάγους, η ερμηνεία των ονείρων υπό την επίδραση του φωτός του μεσονυκτίου, τα πάντα επιβεβαιώνουν για την ηρωίδα ότι το να υπάρχεις είναι ένα θαύμα. Όταν το παγοθραυστικό φτάνει στην κορυφή του κόσμου, η γυναίκα κάνει ένα λάθος που μπορεί να της στοιχίσει ακριβά. Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να τη σώσει;
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΣΤΟ ΠΛΟΙO ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Συγγραφέας: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Το Πλοίο των τρελών περιλαµβάνει άρθρα της περιόδου 2023-24, στα οποία η Σώτη Τριανταφύλλου αναρωτιέται, σχολιάζει και δίνει και ορισµένες απαντήσεις: Υπάρχει ηθικός τρόπος να κρίνουµε την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση; Είναι ο σηµερινός κόσµος πιο ταραγµένος απ’ όσο ήταν στο παρελθόν; Ζούµε πράγµατι σ’ ένα ακυβέρνητο καράβι µέσα στη θύελλα; Ποιος είναι ο ρόλος και ο συσχετισµός των µεγάλων δυνάµεων στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα;
Το βιβλίο, αναλύει, επίσης, την εξωτερική πολιτική των Ηνωµένων Πολιτειών όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, τα κινήµατα της πολιτικής ορθότητας και την παγκόσµια επιρροή της αµερικανικής ήπιας ισχύος, τα χαµένα και τα κερδισµένα στοιχήµατα της Ευρώπης, καθώς και κάποιες ιδέες που έχουν αντίκτυπο στον σύγχρονο τρόπο ζωής, από τον νεο-φεµινισµό και την ισλαµοφιλία µέχρι τον σοσιαλφασισµό, την τεχνοφοβία και τον οριενταλισµό. Ανάµεσα στα θέµατα που εξετάζει είναι η πολιτική των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τεχνολογικός νοµαδισµός και η κατάσταση των πραγµάτων στη χώρα µας.
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913
Εμπειρία, αφηγήματα, διεκδίκηση της μνήμης
Συγγραφέας: Ελένη Κ. Δημητρίου
Η Ελλάδα με τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της. Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών σε όλα τα επίπεδα, οπλιτών, αξιωματικών, πολιτικών, δημοσιογράφων, εθελοντών, νοσοκόμων κ.ά, αναδύεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας πριν και κατά τη διάρκεια των πολέμων, καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο που τη συνεπήρε και την κινητοποίησε. Αποκαλύπτονται κρίσιμες και αμφιλεγόμενες πτυχές των δύο αυτών πολέμων καθώς και οι ψυχολογικές και ιδεολογικές μεταβολές που αυτοί επέφεραν στην ελληνική κοινωνία.
ΣΕΙΡΑ «ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ
Συγγραφέας: JAMES WEST DAVIDSON
Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
Πώς μια χώρα και ένας λαός με τέτοια πολυμορφία ενώθηκαν υπό το λάβαρο της ελευθερίας και της ισότητας για να σχηματίσουν ένα από τα πιο ισχυρά έθνη στον κόσμο; Ο Davidson οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι 500 ετών, από την πρώτη επαφή του ανατολικού με το δυτικό ημισφαίριο έως την ανάδυση της Αμερικής ως υπερδύναμης στα χρόνια της πυρηνικής απειλής και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Σε 40 σύντομα κεφάλαια, το βιβλίο ζωντανεύει εκατοντάδες πρόσωπα που συνθέτουν την ευρύτερη αμερικανική ιστορία. Ο προσκυνητής Ουίλλιαμ Μπράντφορντ πιάστηκε σε ινδιάνικο δόκανο την πρώτη κιόλας μέρα του στην Αμερική. Η Χάρριετ Τάμπμαν άφηνε ελεύθερες κότες ως αντιπερισπασμό για να διευκολύνει σκλάβους να δραπετεύουν. Ο μικρός Άντριου Κάρνεγκι, μετέπειτα μεγιστάνας της βιομηχανίας, καταβρόχθιζε τον χυλό του με δύο κουτάλια. Αυτές οι επιμέρους ιστορίες, συναρπαστικές από μόνες τους, εγείρουν επίσης γενικότερα ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία, την ισότητα και την ενότητα στο πλαίσιο μιας χώρας που διακρινόταν πάντα για την πολυμορφία της.
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΕΥΕΛΠΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
1971 -1975
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Συγγραφέας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ
Στο βιβλίο αυτό ο Γιάννης Πριόβολος εστιάζει σε ένα πλήθος από προσωπικά –και όχι μόνο– βιώματα που αφορούν τα χρόνια της φοίτησής του στη Σχολή Ευελπίδων (1971-1975). Στέκεται με βλέμμα κριτικό και ελεύθερο στην τότε καθημερινότητα και αναδεικνύει γεγονότα που με τον καιρό οδηγήθηκαν με επιδεξιότητα στην αφάνεια, αν και, αναμφισβήτητα, άγγιξαν την Ιστορία.
Στη Σχολή Ευελπίδων εκείνες οι χρονιές βρίθουν «παράξενων» γεγονότων και ιδιόμορφων καταστάσεων. Ο αφηγητής-συγγραφέας εισήλθε στη Σχολή με πολιτικο-στρατιωτικό καθεστώς και αποφοίτησε με κοινοβουλευτική δημοκρατία, που σημαίνει ότι στη ροή των τεσσάρων εκείνων χρόνων βίωσε μια ιστορική αλλαγή, καθώς και όσα συνέβησαν πριν απ’ αυτή την αλλαγή και αμέσως μετά.
Το συμπληρωματικό, δεύτερο μέρος του βιβλίου («Η Μεταπολίτευση στη Σχολή Ευελπίδων: Αντιπαραθέσεις και έριδες, 1974-1978») καλύπτει, υπό τύπο έρευνας, μια σειρά από χαρακτηριστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σχολή Ευελπίδων κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.