Συγγραφέας του βιβλίου «Το κορίτσι του Νείλου» – Εκδόσεις «Ωκεανός»
Σ’ έναν μοναδικό πολιτισμό, στον πολιτισμό των Νουβίων που πρώτοι εκείνοι δημιούργησαν πυραμίδες και μάλιστα διπλάσιες από τους Αιγύπτιους και σ’ ένα μαγικό τόπο, στο νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου, μας μεταφέρει το μυθιστόρημα της Ρένας Μαραζιώτη. Πρωταγωνίστρια της η Νουρ, που θα φύγει από το σπίτι για να υιοθετηθεί από έναν πανίσχυρο Άραβα, για να βοηθηθεί οικονομικά η οικογένειά της. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, το κορίτσι «αποφασίζει να αποχωριστεί ό,τι αγάπησε κι αυτό την πονάει». Ο ισχυρός άντρας θα την αγαπήσει αλλά και θα…μπερδευτεί μη μπορώντας να συμμαζέψει το μυαλό του, όταν εκείνη από παιδί θα μεταμορφωθεί σε μια πανέμορφη γυναίκα. Στη γλυκιά ιστορία, στην οποία θα εμπλακούν και άλλα πρόσωπα κάνοντας την ανάγνωση πολύ ευχάριστη, η συγγραφέας προσθέτει άλλον έναν πρωταγωνιστή. Τον Νείλο. Στην νωχελική ροή του η Νουρ έχει απλώσει όλα της τα όνειρα…
Η ιστορία σας εκτυλίσσεται στη Νουβία γη, εκεί όπου ο Νείλος, το μοναδικό ακριβό δώρο του Θεού, όπως τον χαρακτηρίζετε, ρέει χιλιάδες χρόνια δίνοντας βαθιά ανάσα ζωής. Τι ήταν αυτό που εστίασε τη συγγραφική σας έμπνευση σ’ αυτόν τον υπέροχο τόπο;
Ο Νείλος με τη μυστηριακή, γαλήνια πορεία του συνδεδεμένος με το μαγνητισμό του Σύμπαντος, αποτελούσε πάντα στη σφαίρα της φαντασίας μου ένα προκλητικό θέμα για να με κάνει να γράψω γι αυτόν. Έτσι μ έκανε να μεταφερθώ στις παραποτάμιες τοποθεσίες του και να εξάρω τις ομορφιές τους.
«Το κορίτσι του Νείλου» αποτελεί τη δημιουργία απρόβλεπτων γεγονότων που διαδραματίζονται στη μια και στην άλλη πλευρά του ποταμού, περιπεπλεγμένων με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της Αιγυπτιακής εθνότητας της Νουβίας.
Στα δώδεκά της χρόνια η πρωταγωνίστριά σας η Νουρ φεύγει κρυφά από το σπίτι της όπου ζει με την πολυμελή οικογένειά της. Ποιοι λόγοι την οδήγησαν σε μια τέτοια παράτολμη απόφαση;
Η δημιουργία του μεγάλου φράγματος του Ασουάν εκτός από τα τεράστια οφέλη που προσέφερε σε όλη την Αίγυπτο, είχε παράλληλα και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στα χωριά της όμορφης Νουβίας που επλήγησαν αφού αναγκάστηκαν να μεταφερθεί ο πληθυσμός σε άλλες περιοχές.
Η ηρωίδα του μυθιστορήματος ζει όλη αυτή την απελπισία των γονιών της και καθώς διαισθάνεται ότι η πολυπληθής οικογένειά της θα πληγεί ανεπανόρθωτα, παίρνει την ηρωική απόφαση να υιοθετηθεί αντί χρημάτων. Η υιοθεσία αντί χρημάτων ήταν σύνηθες γεγονός ακόμη και στην Ελλάδα. Έτσι η Νουρ με κάθε λεπτομέρεια ετοίμαζε το σχέδιο της.
Σύντομα θα βρεθεί υιοθετημένη από τον πανίσχυρο Άραβα Καρίμ Νασάν, που θα τη μεγαλώσει σαν κόρη του. «Με την απόλυτη θέλησή μου», μας λέει η πρωταγωνίστριά σας δέχθηκε αυτή την υιοθεσία. Θα μετανιώσει ποτέ γι αυτήν την κουβέντα της;
Οχι, η Νουρ δε μετάνιωσε ποτέ για τη φυγή της, γιατί πέτυχε το στόχο της που αυτός ήταν να ευτυχήσει η οικογένειά της.
Μοιάζει με παραμύθι η ιστορία της Νουρ και θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα συναισθήματα αυτού του κοριτσιού που συνήθιζε να παίζει κάτω από τη χουρμαδιά της αυλής της και να καθρεφτίζεται στα νερά του Νείλου, όταν ξαφνικά βρέθηκε σ’ ένα παλάτι.
Η Νουρ ζει με το τραγούδι του ποταμού. Στην νωχελική ροή του έχει απλώσει όλα της τα όνειρα. Αποφασίζει να αποχωριστεί ό,τι αγάπησε κι αυτό την πονάει.
Τα μικρά της χέρια ματώνουν καθώς χαϊδεύει για τελευταία φορά τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού της, καθώς φεύγει Ρουφάει όλες τις γνωστές μυρωδιές γύρω της. Αφήνει το σώμα της να παρασυρθεί για τελευταία φορά στα νερά του ποταμού της. Κλαίει, συγκλονίζεται, αλλά δυνατά προχωρεί στην απόφασης της. Ήξερε ότι αν άφηνε τα συναισθήματά της να την παρασύρουν, ο στόχος της δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμος.
«Ο θετός μου πατέρας δεν μου στέρησε ποτέ τίποτε. Με σοφία έθαψε, όμως, μέσα μου όλα μου τα συναισθήματα, τον υπέροχο αυθορμητισμό μου…», διαβάζω. Μιας και γράφετε σε πρώτο πρόσωπο, θέλετε να μας αναλύσετε αυτήν την πρόταση ως Νουρ;
Ο θετός της πατέρας ο Καρίμ, την έβαλε σ έναν άγνωστο, καινούργιο κόσμο γνώσης, πλούτου, επικοινωνίας με ανθρώπους άλλων χωρών και ανώτατης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Η Νουρ πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα και να ανταπεξέλθει σε κάθε κοινωνική δυσκολία ακόμη και μέσα στο αρχοντικό του Καρίμ, θάβοντας κάθε συναίσθημα που θα την έφερνε πίσω αλλά και να κρατήσει παράλληλα της αξίες της χώρας της.
Και, να, που η πατρική αγάπη θα εξελιχθεί σ’ έναν ερωτικό πόθο κι εδώ, πια, τα πράγματα μπερδεύονται. Πώς εισέπραξαν οι αναγνώστες σας αυτή την αδυναμία ενός τόσο ισχυρού άνδρα; Θα ήθελαν να δουν την όμορφη κοπέλα στην αγκαλιά του;
Είναι γνωστό ότι οι αναγνώστες ψάχνουν να ταυτιστούν με κάποιον από τους ήρωες. Ναι, τα συναισθήματα των αναγνωστών ήσαν ανάμεικτα. Από ο, τι εισέπραξα και συνεχίζω να εισπράττω οι μισοί ήθελαν να παραμείνει στον Καρίμ αφού δεν υπήρχε δεσμός αίματος, άλλοι να μείνει με τον Άντριαν.
Διαβάζοντας με προσοχή τους διαλόγους Καρίμ – Νουρ, αυτό που διαπιστώνω είναι πως η όμορφη ηρωίδα σας είχε απόλυτη την ευθύνη αυτού του… μπερδέματος. «… αφού δεν είμαστε πατέρας και κόρη εξ αίματος, τίποτε δε θα μας εμπόδιζε να είμαστε ένα ωραίο ζευγάρι…», του είπε. Και χρησιμοποιώ τη δική σας ερώτηση: «Πώς να συμμαζέψει το μυαλό του;»…
Όχι η Νουρ δεν είχε την απόλυτη ευθύνη στα μπερδεμένα συναισθήματα του θετού πατέρα της. Ο Καρίμ είχε αιχμαλωτιστεί απ αυτό το πλάσμα τη «Γυναίκα- παιδί» και δεν έπαυε να το δείχνει με κάθε ευκαιρία καθώς εκείνη μεγάλωνε.
Η « προκλητική» διάθεση της Νουρ σ αυτόν ήταν περισσότερο για να διασκεδάσει και να απαλείψει τους φόβους της για το πού θα μπορούσε να φτάσει ο Καρίμ, παρά να χαρακτηριστεί σαν γυναικεία προκλητικότητα. Όμως με αυτό τον τρόπο που επέλεξε, η αλήθεια είναι, ότι μπέρδεψε περισσότερο το θετό της πατέρα.
Ο Άντριαν, ένας νεαρός συνεργάτης του Καρίμ, θα διεκδικήσει την καρδιά της ηρωίδας σας και φυσικά θα διαπιστώσουμε κατά την ανάγνωση αν θα τα καταφέρει. Ποια χαρακτηριστικά του δώσατε;
Ο Άντριαν ήταν ο « Έλληνας Θεός» αρρενωπός, σίγουρος για τον εαυτό του, υπερόπτης, εγωιστής, γυναικοκατακτητής, ερωτικός τρομάζει από τον ίδιο του τον εαυτό και ενώ θέλει να μείνει και να ζήσει τα έντονα συναισθήματά του με τη Νουρ, αρνείται να «φυλακιστεί» στα δίχτυα αυτής της αγάπης.
Ένα τρίτο πρόσωπο, ο Χαλίλ ο Νούβιος είναι ένα πρόσωπο που όπως εξηγείτε στο οπισθόφυλλο «προσπαθεί να ζήσει σύμφωνα με τις αξίες των προγόνων του». Σκιαγραφείστε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ο Χαλίλ είναι η αντίθετη πλευρά του Άντριαν. Αυτοδημιούργητος, συνετός με συνέπεια στις αρχές του, πονόψυχος, δυναμικός στα συναισθήματά του, αποφασιστικός, έντιμος, αποφασίζει πάντα με βάση τη λογική .Αγαπάει κρυφά, ουσιαστικά, δυνατά αλλά χωρίς ανούσιες παραχωρήσεις. Πιστεύει στη δύναμη του μυαλού του, ξέρει να υπομένει και να περιμένει…
Πολιτισμός της φυλής των Νουβίων. Τι σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο σ’ αυτόν;
Οι Νούβιοι ως ξεχωριστή εθνότητα στο νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου υπάρχουν στην ιστορία 4.000 χρόνια π. Χ Παρ όλες τις επιδρομές, τους πολέμους, τις πλημμύρες, τις τόσες καταστροφές κατόρθωσαν να μείνουν όρθιοι μη παραχωρώντας ούτε μια σπιθαμή γης. Παράλληλα τους βλέπουμε (Ηρόδοτος) να δημιουργούν και να προάγουν έναν υπέροχο πολιτισμό στον κόσμο. Πρώτοι μάλιστα έφτιαξαν Πυραμίδες από τους Αιγυπτίους διπλάσιες στον αριθμό. Πράγματι εντυπωσιάστηκα από την τεράστια δύναμη, την πίστη στο Θεό και τη μετά θάνατο δικαιοσύνη του Θεού καθώς και την τήρηση ακόμα και σήμερα όλων των παραδοσιακών τους στοιχείων σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται.
Σήμερα το Μουσείο του Ασουάν θεωρείται ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα μουσεία του κόσμου.
Ολοκληρώνοντας το βιβλίο σας έχω την αίσθηση πως κάποια από τα γεγονότα που έχουν συμβεί είναι πραγματικά. Σε ποιο βαθμό έχετε μπλέξει ιστορία και μυθοπλασία;
Πήρα σαν βάση την ιστορική πλευρά των Νουβίων και την έπλεξα με τα λαογραφικά στοιχεία σε μια μυθοπλαστική προσπάθεια να παρουσιάσω αλήθειες, πλεγμένες με τη φαντασία που απαιτεί ένα μυθιστόρημα.
Στο τέλος του μυθιστορήματός σας υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες με πρόσωπα Νουβίων και εικόνες από την καθημερινότητά τους. Πιστεύετε πως μας φέρνουν πιο κοντά στους ήρωές σας;
Τα πρόσωπα στις φωτογραφίες είναι σημερινοί Νούβιοι, που ευχάριστα μου παραχώρησαν και έτσι εμπλούτισα τη φαντασία των αναγνωστών μου.
Έχετε επίσης μια δική σας φωτογραφία με παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής. Πώς έφθασε στα χέρια σας αυτή η στολή;
Η παραδοσιακή στολή ήρθε στα χέρια μου από εκπρόσωπο των Νουβίων, που ήρθε στην Ελλάδα να με ευχαριστήσει που με το «Κορίτσι του Νείλου» έκανα στο ευρύτερο κοινό, γνωστή τη Νουβία. Θεώρησα τιμή μου να φωτογραφηθώ με την παραδοσιακή τους στολή και να την παραθέσω στο βιβλίο μου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στη νοτιότερη άκρη της Αιγύπτου πλάι στα αργόσυρτα νερά του Νείλου, στη γη της Νουβίας, μεγαλώνει η γλυκιά Νουρ, κόρη πολυμελούς οικογένειας. Στα δώδεκά της θα φύγει κρυφά από το σπίτι της. Ένας πανίσχυρος Άραβας θα την υιοθετήσει δίνοντας στην οικογένειά της μια δυνατή ανάσα επιβίωσης. Ο Καρίμ Νασάν τη μεγαλώνει σαν κόρη του, αλλά καθώς ο καιρός κυλάει, μέσα του γεννιέται ένας πόθος διακαής για το νεαρό κορίτσι…
Ο χαρισματικός νεαρός συνεργάτης του Καρίμ, ένας νέος φιλόδοξος, απρόβλεπτος και εγωιστής, ο Άντριαν, ελληνικής καταγωγής, ερωτεύεται κι αυτός τη Νουρ. Είναι όμως αυτός που θα κάνει την καρδιά της Νουρ να χτυπήσει πιο δυνατά;
Ο Χαλίλ ο Νούβιος, προσπαθεί να ζήσει σύμφωνα με τις αξίες των προγόνων του. Κάποια μέρα εντελώς συμπτωματικά ανακαλύπτει ότι η γνησιότητα της καταγωγής του αμφισβητείται…
Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερεις διαφορετικοί άνθρωποι με συναισθήματα που τους δένουν άρρηκτα, καλούνται να αντιμετωπίσουν γεγονότα απρόβλεπτα και το κάλεσμα της μοίρας…
Βιογραφικό
Γεννημένη στο Τραγανό της Ηλείας από γονείς εκπαιδευτικούς, ακολούθησε στην αρχή το επάγγελμά τους. Τα υπέρβαρα, παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο όπου δίδαξε επί δεκατρία χρόνια αποτέλεσαν το κίνητρο για να σπουδάσει Ψυχολογία και Διαιτολογία. Έχει ιδρύσει, από το 1999, τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής. Ασχολείται με τη διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ήταν παραγωγός/ παρουσιάστρια επί δεκαπέντε χρόνια της τηλεοπτικής εκπομπής “ΕΥ ΖΗΝ”. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις για τη διατροφή των Ελλήνων και είναι συγγραφέας βιβλίων διατροφής για παιδιά σχολικής ηλικίας.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.