Bussi Michel. Τον γνωρίσαμε από το εξαιρετικό μυθιστόρημα «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 5403», που αγαπήθηκε από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και με το βιβλίο του «ΤΡΙΑ ΜΑΥΡΑ ΝΟΥΦΑΡΑ», και τώρα με το «Η ΜΑΜΑ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σε μετάφραση Γιάννη Στρίγκου.

Καθιερώνεται δικαίως και στη χώρα μας, και ξεχωρίζει ως κορυφαίος συγγραφέας χάρη στην ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί και στην εξαιρετική του πένα.
Ο Μαλόν Μουλέν, είναι ένα τρίχρονο αγόρι που ζει με τους γονείς του, την Αμάντα και τον Ντιμίτρι, στην πόλη της Χάβρης. Όμως ο Μαλόν ισχυρίζεται ότι αυτοί, δεν είναι οι γονείς του. Όταν αυτό γίνεται αντιληπτό από τον παιδοψυχολόγο του σχολείου, ο Βαζίλ Ντράγκονμαν, θα προσπαθήσει να δει τι ακριβώς συμβαίνει.
Η έρευνα από πλευράς κρατικών εγγράφων, δείχνει ότι όλα είναι εντάξει και δεν υπάρχει καν θέμα υιοθεσίας. Όσο όμως μιλάει με τον μικρό, τόσο πείθεται ότι λέει αλήθεια.
Ο Μαλόν, έχει φτιάξει ένα δικό του «κόσμο» και με συμβολισμούς που μόνος του επινόησε -κάστρα, ιππότες, δράκους, κρυμμένους θησαυρούς, πλανήτες και διάστημα- περιγράφει το μέχρι πριν λίγους μήνες παρελθόν του, τόσο προφορικά , όσο και από τις ζωγραφιές του. Αυτό που φοβίζει τον Βαζίλ, είναι ότι σε αυτή την ηλικία η μνήμη διαρκεί λίγους μήνες μόνο. Πρέπει να βρει την αλήθεια, πριν η λήθη σκεπάσει τα πάντα, αν και ο Μαλόν ισχυρίζεται ότι μιλάει με το λούτρινο ζωάκι του και αυτό δεν τον αφήνει να ξεχάσει. Η φίλη του Αντζέλικα τον φέρνει σε επαφή με την φίλη της Μαριάν Ογκρές, αρχηγό της αστυνομίας, ανύπαντρη και άτεκνη. Τα περιθώρια να γίνει μητέρα στενεύουν και ο Βαζίλ, φαίνεται ο κατάλληλος και λόγω ιδιότητας, για να γίνει πατέρας του παιδιού της. Αποφασίζει να τον βοηθήσει, αν και, η υπόθεση μιας ένοπλης ληστείας με θύματα που έχει ήδη αναλάβει είναι δύσκολη.
Η έρευνα όμως για τον Μαλόν, δεν καταλήγει πουθενά και θεωρεί ότι μάλλον πρόκειται για ένα παιδί με μεγάλη φαντασία, που νομίζει ότι του μιλάει το λούτρινο ζωάκι του. Ο Βαζίλ, δεν το βάζει κάτω, αν και η επιμονή του φαίνεται πως κάποιους ενοχλεί. Μετά από λίγες μέρες, βρίσκεται νεκρός. Η Μαριάν μετά από έρευνα καταλαβαίνει ότι όχι μόνο πρόκειται για φόνο αλλά και ότι η υπόθεση του μικρού συνδέεται με την υπόθεση της ληστείας. Είναι πλέον βέβαιο ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τον Μαλόν να ξεχάσει, ενώ κάποιοι άλλοι με συνεργό το λούτρινο ζωάκι και με 7 παραμύθια -λίγο ηθοπλαστικά, λίγο διασκεδαστικά, λίγο τρομακτικά- σαν αυτά που λένε σε εκατομμύρια παιδιά κάθε βράδυ, προσπαθούν το αντίθετο.
Και όμως μέχρι εδώ, τίποτα δεν έχουμε προδώσει για την ιστορία, τίποτα δεν έχουμε πει παραπάνω από όσα θα διαβάσετε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Και αυτό γιατί από δω και πέρα τα γεγονότα εναλλάσσονται καταιγιστικά. Η αγωνία κορυφώνεται, οι σελίδες διαδέχονται η μία την άλλη με ξέφρενους ρυθμούς.
Η ευφυής πλοκή του βιβλίου, η εξαιρετική γραφή του – γεγονός που υποστηρίζεται απόλυτα από την ελληνική μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου, μας οδηγεί σε δαιδαλώδεις διαδρόμους της ευρηματικής του ιστορίας, αφήνοντάς μας έκπληκτους μπροστά στις διαδοχικές ανατροπές.
Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα με στοιχεία ψυχολογικού-αινιγματικού θρίλερ, αλλά και με στοιχεία αστυνομικά και κοινωνικά. Δύσκολο επίτευγμα ο πρωταγωνιστής του Bussi να είναι ένα τρίχρονο παιδί και όμως με την γραφή του καταφέρνει να συγκινήσει με την προσπάθεια «να γυρίσει πίσω στη μητέρα του ή… σε αυτή που αισθάνεται για μητέρα του». Αλήθεια, ποιος είναι ο Μαλόν;
Πρωτότυπη και η χρήση των 7 παραμυθιών. Και όλοι οι ήρωες του έργου είναι άρτια σκιαγραφημένοι. Η γρήγορη ροή κλιμακούμενης έντασης και ένα εθιστικό αφηγηματικό ύφος, με γρίφους, ανατροπές και το πέρασμα του αδυσώπητου χρόνου, κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Ζωντανοί διάλογοι, αληθοφανείς. Όπως και στο προηγούμενο έργο του συγγραφέα υπάρχει εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης γραφής, δίνοντας άριστα σκέψεις και συναισθήματα των ηρώων. Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας παίζει με τον χρόνο, ένα βιβλίο με μυστήριο που αν και το αντιπροσωπευτικό εξώφυλλο δείχνει ένα παιδί που κάτι είδε και πρέπει να ξεχάσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναγνώστες, όχι μόνο δε θα το ξεχάσουν, μα θα το θυμούνται για καιρό. Ένα βιβλίο γεμάτο ίντριγκα από την αρχή μέχρι το απροσδόκητο τέλος.

«… Η Μαριάν κατέγραψε στο μυαλό της και μια τελευταία λεπτομέρεια: τη ζωγραφιά συνόδευαν 5 λέξεις, δύο γραμμένες επάνω, δίπλα στο αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου- Noel joyeux (Χριστούγεννα καλά) – κι άλλες τρεις κάτω, δίπλα στα δώρα- N`oublie jamais (Μην ξεχάσεις ποτέ)…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΕΦΗΜΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο Μαλόν είναι τριών χρόνων και αρχίζει να διαδίδει γύρω του ότι η μαμά του δεν είναι η πραγματική του μαμά. Ο μόνος που φαίνεται να τον ακούει είναι ο Βαζίλ Ντράγκονμαν, ο παιδοψυχολόγος του σχολείου. Κανείς άλλος. Και γι’ αυτό ο Βαζίλ θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, να βρει την κρυμμένη αλήθεια, προτού οι αναμνήσεις που ισχυρίζεται ότι έχει ο Μαλόν από το παρελθόν κι από την πραγματική του μητέρα αρχίσουν να σβήνονται απ’ τη μνήμη του. Ζητά τότε τη βοήθεια της επικεφαλής της αστυνομίας, της Μαριάν Ογκρές, η οποία την ίδια στιγμή έχει μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση στα χέρια της, αυτή των διαδοχικών ένοπλων ληστειών σε πολυτελή καταστήματα της Χάβρης. Από τα στοιχεία, όμως, που αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, όταν πολύ σύντομα ο παιδοψυχολόγος δολοφονείται, φαίνεται ότι οι δύο αυτές υποθέσεις τελικά δεν είναι καθόλου άσχετες μεταξύ τους… Τι είναι όμως αυτό που τις συνδέει;

Μέσα από μια αφηγηματική δομή χρονομετρημένη με ακρίβεια και μια δράση καταιγιστική, ο συγγραφέας κρατά τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα ως το τέλος της ιστορίας, που είναι πάνω απ’ όλα μια ιστορία συγκινητική και ανθρώπινη.»

«Ο Bussi μπερδεύει όλες τις πίστες, όλα τα νήματα της δράσης ,παίζει με όλες τις φαινομενικές πλευρές των πραγμάτων. Είναι ο μάστορας της “οφθαλμαπάτης”». Elle