ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Διαβάστε ένα μυθιστόρημα με μεγάλη καρδιά

Γνωρίστε το νέο τρομερό παιδί της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής


Το αρχείο των χαμένων παιδιών
Συγγραφέας: Valeria Luiselli
Μεταφραστής: Βασιλική Κνήτου

Σελίδες: 504
Ημερομηνία Έκδοσης: 28/11/2019

Η Luiselli σπάει το καλούπι του μυθιστορήματος. Στα χέρια της το είδος αποκτά ξανά σπίθα, γοητεία, ορμή.
New York Times

Η μεξικανικής καταγωγής Valeria Luiselli ταράζει τα νερά της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής με ένα βιβλίο που αναμενόταν ήδη από την προαναγγελία του με μεγάλο ενθουσιασμό από τους αμερικάνικους λογοτεχνικούς κύκλους και που ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες με την έκδοσή του στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αρχείο των χαμένων παιδιών, το τρίτο μυθιστόρημα της μόλις τριανταεξάχρονης Luiselli, αλλά το πρώτο γραμμένο απευθείας στα αγγλικά, συμπεριλήφθηκε στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2019 των εντύπων Entertainment Weekly, Vanity Fair, Vulture, TIME, ήταν στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker και στη βραχεία λίστα για το βραβείο Kirkus, ενώ μεταφράζεται σε περισσότερες από 15 χώρες.


Η Valeria Luiselli γράφει για μια οικογένεια σε κρίση, για παιδιά που προσπαθούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ και χάνονται. Το αποτέλεσμα είναι μια καθηλωτική ιστορία, μια αποτύπωση του πόσο άναρχη είναι η ίδια η ζωή.
Το χειρόγραφο της Luiselli είχε φτάσει στα χέρια των εκδόσεων Μεταίχμιο ήδη από το 2017, όταν ήταν ακόμη στη φάση της επεξεργασίας του από τη συγγραφέα. Το ερωτευτήκαμε από την πρώτη ανάγνωση και θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε εδώ τον ειλικρινή ενθουσιασμό των πρώτων του αναγνωστών, αρχής γενομένης από τη μεταφράστριά του Βασιλική Κνήτου, η οποία κλήθηκε να το αξιολογήσει και να μας δώσει τη δική της εκτίμηση:

«Αν ήταν ταινία, θα ήταν road movie. Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, που χωρίς εντάσεις και εξάρσεις στην πλοκή, μεταφέρει την αίσθηση της υπαρξιακής μοναξιάς, της αγάπης, της ελπίδας και της απελπισίας… Η γλώσσα είναι απλή, το ύφος άμεσο, όλο το κείμενο σφύζει από ζωντάνια. Πρωτότυπο, ουσιαστικό, λογοτεχνικά ενδιαφέρον και συγχρόνως «εύκολο» – ανάλογα με τον βαθμό που θα επιλέξει κανείς να εμβαθύνει σ’ αυτή την πολυεπίπεδη αφήγηση. Συγχρόνως, πολύ επίκαιρο, καθώς ασχολείται με το θέμα των ανήλικων μεταναστών και ανατρέχει στην ιστορία των ορφανών, εγκαταλειμμένων, παιδιών-μεταναστών του δυτικού κόσμου – μέσα από τα “αρχεία” της ηρωίδας».
Βασιλική Κνήτου, μεταφράστρια

«Είμαι γοητευμένη και συγκινημένη από την ατμόσφαιρα, τη γραφή και το θέμα του βιβλίου. Το μυθιστόρημα δεν είναι τόσο “πειραματικό” που να μην μπορεί να διαβαστεί από ευρύ κοινό. Ίσα ίσα. Στην ουσία, το θέμα της Luiselli είναι: πώς ισορροπούμε ανάμεσα στο προσωπικό και στο συλλογικό, τα χαμένα παιδιά στα σύνορα – τα χαμένα δικά μας παιδιά, τι σημαίνει στ’ αλήθεια οικογένεια μετά το τέλος ενός γάμου, ενός έρωτα. Πολύ ωραία μετάφραση, στρωτή, που ρέει, με ωραία ελληνικά».
Ειρήνη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Έκδοσης Λογοτεχνικών Βιβλίων

«Είχα ξεκινήσει να διαβάζω για το βιβλίο πολύ καιρό πριν από την έκδοσή του, όταν πήρα στα χέρια μου το 80 σελίδων press kit που μας έστειλαν οι ξένοι εκδότες. Η περιέργειά μου για το μυθιστόρημα αλλά και για τη συγγραφέα ήταν πολύ μεγάλη, γιατί είχα ακούσει επίσης και τα θετικότατα σχόλια του ισπανού συγγραφέα Andres Barba γι’ αυτήν σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Έτσι πήρα μια εκτύπωση των τυπογραφικών δοκιμίων και μες στο μετρό άρχισα να το διαβάζω… Χάθηκα μες στις σελίδες, συγκινήθηκα, προβληματίστηκα, αλλά κυρίως ευχαριστήθηκα την πηγαία λογοτεχνική γραφή που δείχνει πως πρόκειται για σπουδαία συγγραφέα. Περιμένω πώς και πώς το επόμενο βιβλίο της Luiselli. Είμαι σίγουρη πως θα υπάρξει εξίσου εντυπωσιακή συνέχεια στο έργο της».
Ντόρα Τσακνάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας

«Ως νέα μαμά ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος, οπότε πήρα το βιβλίο στα χέρια μου απλώς για να το ξεφυλλίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα προλάβαινα να βυθιστώ σε ένα μυθιστόρημα. Κι όμως βρέθηκα να ξενυχτάω για να διαβάσω λίγο ακόμα. Τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στην ιστορία νομίζω πως θα μείνουν στο μυαλό και στην καρδιά μου για καιρό».
Ελένη Παπαγεωργίου, Εκδότρια