Αναζητώντας μιαν άλλη Γη

Με μεγάλη χαρά, οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή ανακοινώνουν την προκήρυξη Διαγωνισμού Διηγήματος, με θέμα “Αναζητώντας μιαν άλλη Γη“. Συμμετοχές: έως τις 31 Μαρτίου του 2021

Μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές των εκδόσεών μας, τα τελευταία χρόνια, στα events του Fantasticon, του Fantasy Festival και της Fantasmagoria, αλλά και των σχετικών συλλογικών έργων που κυκλοφορήσαμε μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και ειδικών συνεργασιών (βλ. “Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς”, “Παιχνίδια του θρόνου στο Βυζάντιο”, “Μετά το Τέλος”, “Του χειμώνα ψίθυροι”, “Ζόμπι στην Ελλάδα”, “Εφιαλτικές Ιστορίες”, “Ιστορίες του ανάμεσα” κ.ά), αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στις κινήσεις έμπρακτης στήριξης της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω γνωριμίας μας με τους αναγνώστες του συγκεκριμένου λογοτεχνικού πεδίου, αλλά και της διάθεσής μας για την ανάδειξη νέων συγγραφικών ταλέντων και πρωτότυπων σεναρίων, ανακοινώνουμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο “Αναζητώντας μιαν άλλη Γη”.

Είναι γεγονός ότι ο προηγούμενος αιώνας έθεσε τις βάσεις για την εκτόξευση του ανθρώπου στα άστρα. Οι πρώτοι διαστημικοί περίπατοι, η προσσελήνωση, αλλά και τα πρώτα τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ σε άλλα πλανητικά σώματα, έδωσαν νέα ώθηση στο όραμα του ανθρώπου για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ως συνέχεια των προηγούμενων, ο 21ος αιώνας αναμένεται να αποτελέσει μια λαμπρή συνέχεια αυτών των σχεδίων, μιας και ζούμε ήδη την εποχή των ιδιωτικών πρωτοβουλιών για τη μετάβαση του ανθρώπου στον Άρη, τις διακρατικές συμμαχίες για το χτίσιμο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ τα εξελιγμένα όργανα των αστρονόμων έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κοιτάξουν πιο βαθιά μέσα στο Σύμπαν, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερα κρυμμένα μυστικά των απαρχών του.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα πίσω από όλες αυτές τις αναζητήσεις. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον κρυφό πόθο του ανθρώπου για την ανακάλυψη άλλων κόσμων, κατάλληλων για ζωή, κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως να αποτελέσει στο απώτερο μέλλον την επόμενη αστρική κατοικία του είδους μας. Για αυτόν τον σκοπό έχουν επιστρατευτεί τις τελευταίες δεκαετίες μια σειρά από εξελιγμένα τηλεσκόπια, που σαρώνουν τον έναστρο ουρανό προς αναζήτηση εξωπλανητών που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ζωής στην επιφάνειά τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθός τους, την τροχιά τους και την απόστασή τους από το κεντρικό άστρο του πλανητικού τους συστήματος.

Ως εκ τούτου, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς που ασχολούνται με την Επιστημονική Φαντασία και το πεδίο της Λογοτεχνίας του Φανταστικού γενικότερα, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.000 με 2.500 λέξεων) με φόντο τη μελλοντική εκπλήρωση του ανθρώπινου οράματος για την ανακάλυψη ενός άλλου κόσμου, που θα δώσει διεξόδους τόσο ως προς την επιβίωση του είδους μας, αλλά και ως προς τη γενικότερη εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Για τις Εκδόσεις Πηγή, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πεδίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Επιθυμούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την Επιστήμη, τη Διαστημική και τα ανθρώπινα όνειρα για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί είτε στα τέλη του 2021 είτε στις αρχές του 2022, μαζί με τη βράβευση του συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση (εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες), καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

Από τα διηγήματα που θα συγκεντρωθούν θα επιλέξουμε εκείνα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και θα συμμετάσχουν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις Πηγή ([email protected] | 2311 27 28 03 ή 21 10 12 6900).

Βραβεία Διαγωνισμού

Πρώτο βραβείο: Έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Πηγή. Επιπρόσθετα θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι διάκρισης στα 3 πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν.

Όροι συμμετοχής

Τα διηγήματα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
Τα διηγήματα θα πρέπει να έχουν τίτλο, να έχουν έκταση μεταξύ 1.000 και 2.500 λέξεων και να συνοδεύονται από βιογραφικό του διαγωνιζομένου. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η αποστολή στοιχείων επικοινωνίας από τον συγγραφέα (τηλέφωνο, διεύθυνση email κ.λπ.).
Ημερομηνία λήξης διαγωνισμού: 31/3/2021.
Αποστέλλετε τα διηγήματά σας στο mail [email protected].
Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ένα διήγημα.
Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα του διηγήματός τους.
Οι διαγωνιζόμενοι με την αποστολή του έργου τους για συμμετοχή στον διαγωνισμό, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εκδοτικού οίκου να ορίσει την κριτική επιτροπή που θεωρεί κατάλληλη και σέβονται τις αποφάσεις της, οι οποίες είναι οριστικές και αμετάκλητες και θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα των Εκδόσεων Πηγή.
Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν στους διοργανωτές, στην περίπτωση που επιλεγούν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους στη συλλογική έκδοση, το δικαίωμα για δημοσίευση του διηγήματός τους σε βιβλίο που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Πηγή και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ειδικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ακριβής τόπος και χρόνος όπου θα πραγματοποιηθούν οι βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και η απονομή των βραβείων, θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Πηγή. Οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν στο συλλογικό έργο διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα του κειμένου που θα επιλεγεί, παραχωρούν όμως το εμπορικό δικαίωμα στις Εκδόσεις Πηγή για τρία έτη από την ημερομηνία έκδοσης του συλλογικού βιβλίου. Για το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή του κειμένου από τον συγγραφέα δίχως την άδεια των Εκδόσεων Πηγή και των εκδοτών της.
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες ή να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Οι νικητές του διαγωνισμού αποδέχονται πως δεν θα λάβουν οικονομικό αντάλλαγμα από την πώληση της συλλογικής έκδοσης του έργου που θα συμμετάσχουν. Θα δικαιούνται, όμως, από ένα δωρεάν αντίτυπο, καθώς επίσης και ειδική έκπτωση 20% επί της αγοράς άλλων αντιτύπων του έργου. Όσοι από τους νικητές προχωρήσουν σε έκδοση ενός ολοκληρωμένου έργου τους με τις Εκδόσεις Πηγή (μετά το πέρας του διαγωνισμού και της κυκλοφορίας της συλλογικής έκδοσης των διηγημάτων) θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνητικό έκδοσης κάποιου ολοκληρωμένου έργου τους με όλες τις μόνιμες συγγραφικές απολαβές που δικαιούνται.
Το 10% των κερδών από τις πωλήσεις της συλλογικής έκδοσης θα σταλεί ως βιβλία σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα/ συλλόγους της Ελλάδας.
Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα κριτική επιτροπή.

Με εκτίμηση στη συγγραφική σας προσπάθεια,
δημιουργική ομάδα των εκδόσεων Πηγή